Zavřít reklamu

JBL Charge 2+Minulý rok som sa dostal k novému prenosnému reproduktoru JBL Charge 2, ktorý som si obľúbil jednak kvôli kvalite zvuku a jednak kvôli dizajnu. Ten pripomína tvar plechovky, čo je presne tvar, ktorý osobne preferujem pri prenosných reproduktoroch. Môžete si ich totiž dobre uložiť k ostatným veciam v batožine. Harman sa rozhodol zachovať tento dizajn aj pri aktualizovanej verzii svojho hudbou nabitého reproduktoru a už na začiatku mu za to musím pripísať jedno plus. Lenže, JBL Charge 2+ prináša ešte niekoľko ďalších vecí, ktorými dokáže poslucháča potešiť.

Začnime zvukovou stránkou. Vo vnútri reproduktoru sa opäť stretneme s dvojicou 45mm meničov a rovnakým výkonom (2x 7,5 W). Frekvenčný rozsah sa pohybuje od 75 Hz do 20 kHz, čo však cielenému publiku nebude príliš prekážať. Z vlastných skúseností totiž viem, že produkty ako Charge nie sú určené pre audiofilov a tentoraz budú v dominantnom postavení žánre bohaté na basy, teda elektronická hudba, rap, trap a podobné. Tie tu totiž znejú naozaj úchvatne, čo ma naozaj prekvapilo vzhľadom k pomerne malým rozmerom reproduktoru. Osobne by som pre posilnenie basov ešte odporučil, aby ste reproduktor položili na mäkký povrch, kde sa ich efekt výrazne posilní a niektoré skladby tak môžu znieť dostatočne dobre na to, aby ste ho použili aj keď ste „na byte“ so svojimi priateľmi. Kvalita zvuku však nie je zlá ani pri žánroch ako je nu-metal alebo rock, lenže je vidieť, že toto nie sú zrovna žánre, pre ktoré je JBL Charge 2+ určený.

charge2plus_drazdiak_03

Reproduktor má tiež ďalšiu kľúčovú výhodu v podobe vstavanej batérie s kapacitou naozaj slušných 6000 mAh, čo je zhruba 4-krát viac než má iPhone 5 a zároveň je to viac, než má 11″ MacBook Air. Batéria je tu dostatočne objemná na to, aby ste mohli prehrávať hudbu až 12 hodín, aj keď osobne mám skúsenosť, že reproduktor môže prehrávať hudbu aj o pol hodinu dlhšie. Kľúčovou vlastnosťou je však možnosť nabiť svoj iPhone, čo vzhľadom k výdrži batérie starších modelov, ak na nich máte zapnutý Bluetooth, rozhodne poteší. Pre nabitie môžete použiť USB konektor na zadnej strane, ku ktorému pripojíte svoj iPhone s pomocou káblu. Batériu reproduktoru naopak nabijete s pomocou microUSB káblu, s ktorým trvá nabitie približne 4 hodiny, takže ak je reproduktor vyčerpaný po namáhavom dni, jednoducho ho nabijete v noci tak ako svoj iPhone.

Na druhý deň ho budete môcť zobrať naozaj kamkoľvek – totiž, JBL Charge 2+ je priam stvorený pre letnú sezónu a keďže mnohí z nás sa rozhodnú stráviť pár dní pri vode, JBL obohatilo svoj reproduktor o jedno zásadné vylepšenie. Charge 2+ je odolný voči kvapkám vody a keď sa náhodou stane, že by vám naň kvaplo pár kvapiek, nemusíte sa strachovať, že reproduktor nadobro skončí. Tých pár kvapiek ho „nezabije“, ale do vody s ním určite nechoďte, keďže tu by sa naozaj utopil.

charge2plus_drazdiak_05-2

Okrem toho sa JBL Charge 2+ vo funkcionalite a dizajne veľmi podobá na pôvodný model. Nájdeme tu režim Multi-User Mode, ktorý je možné aktivovať stlačením tlačidla „troch postavičiek“ na vrchnej strane. Tým sa sprístupní reproduktor viacerým užívateľom a dokáže bezdrôtovo komunikovať s viacerými telefónmi, takže každý môže začať prehrávať skladby zo svojho zariadenia bez toho, aby ste museli odpojiť reproduktor od jedného a pripojiť k ďalšiemu. Funguje to celkom jednoducho, v momente, kedy na jednom zo zariadení stlačíte Play, sa pozastaví prehrávanie z jedného zariadenia a začne sa automaticky prehrávať hudba z druhého. Neznamená to však, že režim budete používať zásadne vtedy, keď ste s viacerými. Môžete ho totiž používať vtedy, keď chcete prehrať napríklad hudbu z Macu alebo z iPodu, na ktorom máte úplne inú hudbu.

charge2plus_vodackecentrum_01

Z hľadiska dizajnu sa toho moc nezmenilo a JBL Charge 2+ je zvonku prakticky totožný s dizajnom pôvodného zariadenia. Osobne mi to nevadí, ale ak by ste si vedľa seba položili dve rovnaké JBL-ka, nerozpoznáte, ktoré je novšie. Dizajn ako taký je naďalej moderný a okrem toho, že zvuk vychádza z oboch strán, na bokoch nájdeme dva výduchy, na ktorých vidíme logo JBL a pod nimi „vrtuľu“ s futuristickým vzhľadom. Je teda vidieť, že JBL nezabudlo ani na detaily pod povrchom. JBL ale upozorňuje, aby ste sa ich nechytali pri prehrávaní hudby, keďže nie sú chránené. Na vrchnej strane sa potom nachádzajú tlačidlá pre zapnutie reproduktoru, prepnutie Bluetooth do režimu párovania, Multi-User Mode, tlačidlá pre ovládanie hlasitosti a nakoniec možnosť zdvihnúť a položiť hovor. Reproduktor totiž disponuje mikrofónom s technológiou potlačenia šumu, takže ak potrebujete telefonovať s hlasným odposluchom, Charge 2+ podporuje aj to.

charge2plus_vodackecentrum_03

Ak si to teda zhrnieme, JBL Charge 2+ je vlastne miernou aktualizáciou minuloročného modelu Charge 2, ktorá bola pripravená na letné mesiace a obohatená o odolnosť voči vode. Po zvukovej stránke sa, napriek malým rozmerom, opäť jedná o veľmi kvalitný reproduktor, na ktorom znejú moderné hudobné žánre veľmi dobre a na správnom povrchu dokonca maximalizujete potenciál basov, ktoré tu naozaj dunia podľa očakávaní. Samotný reproduktor má ďalej výhodu v prítomnosti objemnej batérie s kapacitou, ktorá prekonáva MacBook a s ktorou môžete nabiť svoj iPhone, ak dýcha z posledného. Ak nie, potom môžete čakať prehrávanie hudby po dobu vyše 12-tich hodín.

JBL Charge 2+ sa začne predávať koncom mesiaca v obchode Vždy.cz a Vždy.sk.

charge2plus_vodackecentrum_04

Dnes nejčtenější

.