Zavřít reklamu

StallmanRichard Matthew Stallman, legenda všech legend, muž který založil hnutí svobodného software, projekt GNU a také Free Software Foundation. Člověk, jehož vzhled si vybavíte při slově Hacker, protože jim také je. Jeden z posledních, pro které hackování není a nikdy nebylo o obohacení, ale o svobodě informací, o nedokonalosti systémů a o dokázání si svého umění v reálném světě, se vyjádřil na adresu všech současných operačních systémů.

„Jaké druhy programů představují škodlivý software? V první řadě operační systémy! Windows špehuje uživatele, svazuje je okovy, na mobilních telefonech se cenzurují aplikace a také mají zadní vrátka, která umožňují na dálku společnosti Microsoft změnit software ve vašem počítači nebo telefonu. Microsoft sabotuje uživatele Windows tím, že ukazuje bezpečnostní díry NSA,“ uvedl Stallman na adresu Microsoftu a jeho Windows.

„Systémy od applu jsou příliš malware, Mac OS špehuje uživatele stejně jako iOS. Apple cenzuruje aplikace, špehuje uživatele a zároveň jim nasazuje pouta. Dokonce i Android obsahuje malware, má zadní vrátka pro vzdálenou instalaci a odinstalování jakékoli aplikace, kterou máte ve svém telefonu nebo tabletu,“ dodal Stallman.

Podle Stallmana lze jakýkoli software, který není distribuován zdarma, považovat za malware. Sofware je podle něj v současné době navržen tak, aby špehoval uživatele, svazoval je pomocí DRM ochran a dokonce měl zadní vrátka, která může kdokoli použít k čemukoli. Placené aplikace podle něj pak obsahují obrovské množství malware a mohou používat data o uživatelích pro další společnosti. „Pokud věříte soukromému softwaru, jste osel!“ Pode něj bychom měli odmítat software a webové služby, které jsou v rozporu s rozvojem svobodného software, který nesleduje uživatele. Stallman také navrhl novou legislativu, která by všechny tyto formy moderního malware klasifikovala jako trestný čin.

rms-1

*Zdroj: bgr.com , zdroj fotografie:stallman.org

Dnes nejčtenější

.