Zavřít reklamu

iOS 9Apple se rozhodl s klesajícím zájmem o iPad, jehož prodeje upadají již druhý kvartál v pořadí, bojovat. V letošním roce se tak dočkáme významné softwarové i hardwarové aktualizace iPadu, která by jej měla povznést na novou úroveň a donutit i stávající majitele přejít na nový iPad. Apple pracuje na takzvaném split-screenu, tedy na rozdělení obrazovky na dvě poloviny, z nichž na každé bude možné spustit jinou aplikaci, což by mělo přinést zcela jiné možnosti využití iPadu pro tvorbu obsahu, zatím co doposud je iPad vnímán především jako zařízení pro konzumaci obsahu.

Na split-screenu, tedy pokročilé formě multitaskingu Apple pracoval již v loňském roce a chtěl jej nasadit d o iOS 8, čehož jsme se prozatím nedočkali, ovšem s největší pravděpodobností uvidíme splitscreen již za dva týdny na WWDC s příchodem iOS 9. Právě split-screen je jedním z důvodů, proč si uživatelé kteří chtějí obsah nejen konzumovat ale také vytvářet oblibují tablety Microsoft Surface Pro.

Novinka se v loňském roce nejprve neobjevila v iOS 8 s tím ,že se ji dočkáme v iOS 8.1, ovšem v té době potřeboval Apple veškeré své zdroje, aby dokončil iPhone 6, iPhone 6 Plus a Apple Watch, díky čemuž neměli inženýři dostatek času pro práci na split-screenu, uvádí zdroje server 9to5mac.com, který má co se softwaru Applu týká jedny z nejlepších informací na světě. Server taktéž získal další informace o iOS 9 a nových iPadech. Jedno uz dalších hlavních novinek iOS 9 by měla být podpora více uživatelů, kteří se k tabletu přihlásí pomocí svého Apple ID a budou mít přístup jen ke svým souborům a aplikacím bez toho, aniž by narušili soukromí ostatních uživatelů. To umožní sdílet iPad jako rodinný tablet s dalšími členy domácnosti. Této funkce se však dočkáme až s příchodem jedné z aktualizací iOS 9 a je pravděpodobné, že ji Apple na WWDC ani nepředstaví. Nicméně se jedná o funkci, která bude dostupná ještě pod iOS 9.

Další informace, které se 9to5mac.com podařilo získat se týkají hardwaru smaotných tabletů. Apple pracuje na iPadech s označením “J98″ a “J99,” což mají být bájné 12″ tablety z nichž jeden označuje verzi s Wi-Fi a druhý verzi Wi-Fi + Cellular. Právě iPad Pro s 12″ displejem bude disponovat značně upraveným iOS prostředím, které nabídne přepracovanou Siri, oznamovací centrum a několik dalších věcí. iPad by měl nabídnout také podporu pro USB a klávesnici.

*Zdroj: 9to5mac.com

Dnes nejčtenější

.