Zavřít reklamu

apple_watch_apple_payTo, že s Apple Watch lze provádět platby díky Apple Pay ví jistě každý z vás. Stačí v USA přiložit hodinky k terminálu a platba je vzápětí jednoduše provedena. Aby se však s Apple Watch nemohlo platit kdykoliv bez zadání PINu, musíte mít hodinky na zápěstí a čidla na spodní straně hodinek zjišťují, zda je máte doopravdy nasazené. Pokud ne, okamžitě se zamknou a je nutné zadat kód k odemčení hodinek. Tím jsou tak Apple Watch chráněny před přístupem jiných osob.

Na YouTube se však objevilo video, které dokazuje, že zabezpečení jablečných hodinek není zase až tak spolehlivé. Na jednu stranu je geniální a je celkem pochopitelné, proč tak Apple udělal, na straně druhé však umožní zlodějům potenciálně provádět platby s ukradenými Apple Watch. Chce to ale velkou dávku zručnosti a štěstí.

Chyba totiž spočívá v tom, že Apple Watch se po sejmutí ze zápěstí zamknou až po nějaké době. Samozřejmě je to otázka přibližně několika sekund. Je to z toho důvodu, že když máte hodinky na zápěstí volně nasazené a ony se na něm posouvají, tak aby se okamžitě nezamkly a nevyžadovaly tak neustále heslo po svém majiteli. Jenže zručný zloděj to může využít. Stačí totiž, aby při kradení hodinek rychle přiložil na spodní část, kde jsou čidla, svůj prst a zakryl je tak. Hodinky totiž nepoznají, zda se jedná o zápěstí nebo palec. Díky tomu se nezamknou a zloděj si je pak může okamžitě nasadit na ruku a zaplatit s nimi v obchodě. Až si nakoupí dostatek věci za vysokou částku, může hodinky jednoduše celé vymazat a začít je používat jako nové, protože je může znovu spárovat s jiným telefonem. O tomto problému jsme vás informovali už v článku Apple Watch jsou kvůli špatnému zabezpečení nejsnadnějším cílem pro nenasytné zloděje.

Samozřejmě si každý z vás řekne, že ukrást popsaným způsobem hodinky někomu přímo ze zápěstí je zcela nemožné. Zloději jsou ale hodně vynalézaví a dokáží ukradnout téměř cokoliv přímo před vašima očima, aniž byste si toho vůbec všimli. Stejné to tedy může být i s Apple Watch. Celý způsob je zachycen na videu níže, kde dva mladíci vše vyzkoušeli a v obchodě jim nakonec byla platba bezproblémově uznána.

 

apple-pay-watch2

Dnes nejčtenější

.