Zavřít reklamu

My-Passport-Wireless_imageDo redakcie sa nám v posledných dňoch dostal 2TB externý disk Western Digital My Passport Wireless. Disk z dielne renomovaného výrobcu je zaujímavý najmä tým, že si ho môžete bez väčších problémov pripojiť aj k svojim iOS zariadeniam, keďže disponuje WiFi Access pointom. Už samozrejmosťou v takomto prípade je aj prítomnosť batérie, vďaka ktorej disk vydrží približne 6 hodín streamovania videa a približne 20 hodín v pohotovostnom režime.

Celé telo disku tvorí plast, ktorý je ale upravený tak, že pôsobí akoby bol z hliníku. Táto skutočnosť ma trochu prekvapila, u WD som totiž zvyknutý na hliníkové telá. Navyše, ani podľa váhy by ste neskonštatovali, že ide o plast. Na druhú stranu však váhu disku určite zvyšuje prítomnosť batérie, elektroniky starajúcej sa o konektivitu a hlavne 12mm 2 TB disk od firmy WD. Osobne predpokladám, že ide o klasický disk vo verzii Green.

Poďme sa pozrieť na balenie disku – ako to už býva zvykom, ide o potlačenú kartónovú krabicu s dvierkami s plastovým okienkom, cez ktoré vidíte disk. Po vybraní plastovej krabičky z kartónovej krabice už vidíme celý disk aj s plochým USB 3.0 micro-USB káblom, nabíjačkou s výkonom 10W a manuálom. Pri pohľade na disk vidíme klasický sedý plast imitujúci hliník, a čierny vrch. Vrchnej čiernej strane dominuje logo firmy WD, názov disku My Passport a označenie verzie Wireless. Ďalej tu nájdeme dve LED diódy, jednu s logom blesku a druhú s logom Wi-Fi. Prvá zmienená slúži na znázornenie aktivity disku v režime pripojenia k počítaču cez USB a v režime wireless signalizuje stav batérie pomocou rôznych farieb.

WD My Passport

Pokiaľ je svetielko modré, batéria má 90 a viac percent, zelené svetielko značí 50-89%, oranžové 20-49% a nakoniec červená farba značí 8-19%. Blikajúca biela predstavuje aktivitu disku cez USB, jeho spúšťanie alebo prenos na SD kartu, respektíve prenos z nej. Pulzujúca biela znamená, že disk je v pohotovostnom režime cez USB a pulzujúca LED-ka vo vyššie spomínaných farbách informuje o stave nabíjania. Bliká teda len pri nabíjaní.

My passport wireless

Pri pohľade z vrchu nájdeme na ľavej strane slot na SD kartu, z ktorej vieme priamo kopírovať dáta cez aplikáciu alebo cez funkčné tlačidlo. A nakoniec z prednej strany sú to dve tlačidlá, jedno je funkčné a jeho chovanie sa líši od toho, či je disk zapnutý alebo vypnutý. Ak je vypnutý, po stlačení sa rozsvieti stavová LED-ka a ukáže vám stav batérie. Ak je disk zapnutý, v režime Wireless spustí sťahovanie obsahu pamäťovej karty na disk, do priečinku SD Import. Druhé tlačidlo slúži na zapnutie a vypnutia disku a medzi týmito tlačidlami nájdeme konektor micro-USB 3.0.

Prenosové rýchlosti disku sme skúšali na iMacu s Retina 5K displejom za pomoci BlackMagic Disk Speed Test.

BlackMagic WD

Najväčšou výhodou je Wi-Fi konektivita disku, ktorá je super na prácu s iOS zariadeniami. Veľkou výhodou je napríklad to, že si viete zálohovať fotky cez bezplatnú aplikáciu „My Cloud“, cez ktorú spravujete celý disk.

 

Screen Shot 2015-05-18 at 19

 

Disk si môžete pripojiť na svoju domácu sieť a môžete ho premenovať kvôli lepšiemu rozpoznaniu v prípade, že hodláte používať viacero diskov na zálohu a ukladanie rôznych dát, či už to sú fotky, hudba alebo filmy. Pretože je disk bezdrôtový, môžete si uňho nastaviť zabezpečenie, čo je veľká výhoda oproti konkurenčnému Lacie FuelDrive. Ten to bohužiaľ neumožňuje. Keď si všetko nakonfigurujete cez utilitu tak, ako chcete, môžete svoj disk začať využívať na spomínanú zálohu, napríklad fotiek z dovolenky, alebo si sem ukladáte filmy a pozriete si ich napríklad na chate, prípadne zabavíte svoje deti pri cestovaní autom a zbavíte sa tak večných otázok typu „Už tam budeme?“. Disk tiež disponuje funkciami UPnP a DLNA, takže ine je problém streamovať obsah do TV, Xboxu alebo podobných zariadení.

 

Screen Shot 2015-05-18 at 19

Ako som už písal, na prácu s iOS zariadeniami použijeme utilitu My Cloud. Ja som na prehrávanie filmov volil aplikáciu nPlayer. Páči sa mi jeho rýchlosť, či už pri načítavaní alebo posúvaní sa vo filme. Bez problémov som tiež dokázal prehrať 18 GB film vo formáte MKV. Na Macu máme k dispozícii aplikáciu WD Quick View, ktorá po pripojení disku a Macu do jednej siete ukáže jeho stav, kapacitu, sériové číslo a umožní automaticky nasmerovať prehliadač na webové rozhranie disku. V ňom nájdete rôzne nastavenia ako automatické sťahovanie dát z pamäťovej karty, režim využívania batérie Výkon/Výdrž, nastavenie WiFi siete, informácie o stave batérie, nastavenie mediálnych funkcií a samozrejme aj možnosť aktualizovať firmware disku, či už manuálne alebo automaticky.

Screen Shot 2015-05-18 at 19

Musím povedať, že disk ma milo prekvapil výdržou batérie aj odozvou disku vo Wireless režime. Myslím si, že disk si nájde veľa prívržencov v radách rodičov, ale aj medzi ostatnými ľuďmi, ktorí si tak môžu rozšíriť kapacitu svojho iOS zariadenia alebo využijú disk ako databanku na fotografie bez nutnosti nakupovať množstvo kariet do fotoaparátu. Čo by som mu vytkol, je neprítomnosť USB Host portu pre priame pripojenie fotoaparátu alebo čítačky kariet iných, než je SD. Pri zohľadnení spomínaných vlastností je cena disku naozaj prívetivá – 500GB verzia stojí 137,51€, 1TB verzia stojí 173,70€ a nakoniec 2TB verzia stojí 231,61€. Ceny sú s DPH.

WD Wireless si můžete za výhodnou cenu zakoupit přímo zde.

WD My Passport Wireless

Dnes nejčtenější

.