Zavřít reklamu

harman-kardon-niPred mnohými rokmi slúžila hudba hlavne na rituálne účely súvisiace so sociálnym a náboženským kultom, v novšom období sa využíva hlavne na zábavu. Pred nie tak dávnym časom si naši otcovia spievali pri ohnisku v táboroch, mladšia generácia však vymenila gitaru za slúchadla. Hudba spríjemňuje mnohým ľuďom cestu autobusom do školy, či vlakom na výlet, taktiež zlepšuje zlú náladu alebo len kráti čas strávený na zastávke.

Do dvadsiateho prvého storočia patria samozrejme mobilné telefóny a smartphony. „Chytré telefóny“ sa rýchlo dokázali prebojovať do popredia vďaka skvelým aplikáciám, ktoré mnohým z nás uľahčujú prácu s bankovým účtom, prezeranie pracovných emailov alebo učenie sa do školy. Smartphony sú však vo veľkom využívané aj na počúvanie hudby a preto výrobca dodáva ich výrobok aj so slúchadlami. Väčšinou výrobcovia k svojmu tovaru posielajú takzvané pecky. Slúchadla, ktoré sú v dnešnej dobe iba jedným z mnohých rôznych modelov.

Boli to jedny z prvých slúchadiel, ktorými tiekla hudba aj pri discmanoch. Vyraz „pecky“ je prebraný z češtiny, respektíve zatiaľ nebol vymyslený žiadny oficiálny názov na pomenovanie slúchadiel tohto typu. Ich tvar je veľmi špecifický. Malý reproduktor oddeľuje od ucha iba malý pliešok alebo plast s dierkami, ktorý je niekedy vložený do penového obalu.

Pecky sa od ich začiatkov veľmi nezmenili a aj preto sa dnes posúvajú do pozadia. Ide o slúchadla, ktoré potrebujú veľké ucho, čo znamená, že pre ženy alebo deti sú nevhodné. Okrem tejto nedokonalosti nemajú práve najkvalitnejší zvuk a keďže sa dotýkajú iba vyústenia zvukovodu, nie je ddobrá ani izolácia voči okolitým zvukom. Kvôli tomu si užívatelia dávajú zvuk na maximálnu hodnotu, čo však môže škodiť ich sluchu. Pecky, alebo earbuds rady vypadávajú ľuďom z uši, a to hlavne v zime, keď kábel nevisí pod vašim tričkom, ale drží ho vrstva oblečenia. Ak ste vášnivý športovec, radi beháte a rozmýšľate, že si svoje cvičenie spestríte hudbou, na pecky rovno zabudnite.

Samozrejme nemôžeme hádzať všetky pecky do jedného vreca. Stále sa nájdu výrobcovia, ktorí vyrábajú kvalitné pecky. Jedným z takých výrobcov je napríklad AKG. Postupne však všetci výrobcovia prechádzajú na špunty a pecky budú čoskoro iba raritou. Ako ale nahradiť tieto originál slúchadla niečím, čo naozaj bude stať za tu cenu?

V poslednom období ohromne do popredia vyleteli slúchadla, ktoré sa označujú špunty, anglický názov in-ear. Oproti spomínaným peckám majú hneď niekoľko základných výhod. V úvode článku sme spomínali, že pecky potrebujú veľké ucho. V prípade špuntov máme na výber z troch rôznych veľkosti, small, teda malé, medium – stredné a large, ináč povedané veľké. Nadstavce sú štandardne  dodávané ku každým slúchadlám a ich výmena je jednoduchá, pričom zaberie len pár sekúnd. Ďalším bodom bol nekvalitný zvuk. Ako môže napovedať aj anglický názov, špunty sa vkladajú priamo do zvukovodu, čím zabraňujú okolitým zvukom preniknúť k vašim ušným bubienkom. Vďaka tomu hudba nemusí hrať veľmi nahlas a výrobcovia sa môžu viac sústrediť na kvalitu zvuku.

Vypadávanie slúchadiel by vám pri špuntoch nemalo robiť zvlášť veľký problém. Vkladáte si ich do uší, v ktorých vám držia aj v prípade fyzickej aktivity, akou  je napríklad beh. Pozor však na veľkosť špuntu, ktorý si vyberiete. V prípade, že do menšieho ucha zvolíte veľký nástavec, môže vás ucho po dlhšom čase strávenom počúvaním hudby začať bolieť. Tento problém ale veľmi rýchlo vyriešite a bez problémov prídete na to, ktoré štuple máte používať na pohodlné cestovanie či športovanie.

Overení predajcovia zastávajú názor investovať približne 15% z ceny výrobku do slúchadiel. To vám zaručí dosiahnutie výbornej kvality a plnohodnotné využitie oboch z prístrojov. Nezabúdajte však na to, že pecky sa hodia viac pre dospelých mužov, zatiaľ čo ženy a deti by sa mali držať špuntových slúchadiel. Ak sa vám článok páčil a bol pre vás užitočný, nezabudnite sa pozrieť aj na ďalšie články nášho Špuntového seriálu. V najbližšej časti vám ozrejmíme problém s jackmi. Na čo si dávať pozor, čomu sa vyvarovať a na čom si dať záležať.

AKG K375

Dnes nejčtenější

.