Zavřít reklamu

hacknout Jste si jistí, že nikdo nemůže ovládnout vaše online já? Jste si jisti, že je vaše heslo skutečně bezpečné? Jste si jisti, že chodíte jen tam kam máte, že platíte jen tam kde je to bezpečné? Už při čtení těchto vět jste na pochybách a pomalu ale jistě si začínáte kontrolovat svá hesla, zůstatek na účtu a další informace? Pak pokračujte ve čtení a dozvíte se nejen pět důvodů, proč je snadné zmocnit se vašeho internetového já, ale zejména to, jak tomu předejít. Dozvíte se proč je tak neuvěřitelně snadné vás hacknout.

Vaše heslo je příliš jednoduché
Zní to jako klišé, ale když se opět ukázalo, že i v loňském roce bylo nejpoužívanějším heslem na internetu „123456“, které mělo v závěsu heslo „password“, prostě to musíme zopakovat. Heslo je tím nejdůležitějším, co vás chrání před okolním světem, tedy co se online  verze vašeho já týká. Skutečně si proto projděte svá hesla a snažte se změnit ta, která jsou skutečně snadno uhádnutelná. Nezapomeňte navíc na fakt, že například získání hesla od vašeho mailu může mít fatální následky, přes váš primární mail totiž většinou obnovujete hesla na dalších účtech.

Hesla volte taková, která kombinují číslice a písmena. Pokud máte problém zapamatovat si podobná hesla a nechcete používat aplikace typu 1Password, pak je nejvhodnější kombinací nějaké slovo, doplněné o číselnou řadu. Takové heslo je bezpečné a přitom snadno zapamatovatelné. Snažte se však použít slovo a čísla, která pro vás nejsou ničím charakteristická. Pokud například hrajete fotbal a dáte si heslo ve kterém zkombinujete své jméno s číslem na dresu, není to zrovna ideální řešení. Naopak si vymyslete sami pro sebe nějakou kombinaci čísel a písmen, která pro vás není ničím charakteristická.

Heslo lze totiž získat jen dvěma způsoby, tedy takzvaným prolomením, kdy speciální software zkouší všemožné kombinace dokud heslo nezíská, což však může trvat i roky a v současné době jsou na to již servery připraveny nebo pomocí sociálního inženýrství, kdy se hacker snaží vysledovat vaše zájmy, chování, jména blízkých nebo například jméno vašeho psa. Nejideálnější heslo najdete například tak, že se půjdete projít a jedna z věcí která vám padne do oka při procházce se v kombinaci s čísly stane vašim heslem. Pokud například při procházce najdete ježka, pak si dejte heslo „Ježek58“, což je heslo které jen málo koho napadne

Nepoužíváte druhý stupeň autorizace
I to nejlepší heslo na světě je možné prolomit nebo uhádnout, je to extrémně složité ale jde to. V tom případě je ideální používat takzvanou druhotnou autorizaci, kdy vám po zadání hesla dojde na mobil například sms s ověřovacím kódem, který musíte zadat. Tento způsob pak často používají zejména banky, které si tak kontrolují své zákazníky, aby nedošlo k operaci jen díky úniku hesla. Zaměřte se tedy na nastavení svých účtů a na to, zda dané služby umožňují druhotnou autorizaci, respektive dvojité ověření. Díky tomu můžete předcházet problému při ztrátě nebo uhádnutí hesla.

Používáte na obnovu hesla primární mail
Pokud máte nějaký email veřejně známý a je uveden například na internetových stránkách nebo na vašich profilech, pak je vhodné založit si ještě jeden email, který nebudete používat k ničemu jinému, než k registracím a druhotnému ověření přístupů k vašim službám. Pokud zapomenete heslo například od sociálních sítí, máte možnost získat nové heslo pomocí takzvaného obnovení hesla, které nabízí prakticky každá služba s výjimkou bankovních domů (ty pochopitelně heslo umí také obnovit ale až na základě vaší další autorizace pomocí telefonu nebo pomocí osobní návštěvy banky).

Pokud máte jeden veřejně známý mail přes který se registrujete do všech dalších služeb a tím pádem na něj také dojde obnovené heslo, vystavujete se riziku. Pokud někdo získá přístup k vašemu mailu, může snadno získat přístup k celému vašemu online životu. Použijte tedy zcela nový mail, o kterém nikdo neví že jej máte, nikam jej neuvádějte a použijte jej jen jako email, na který má dorazit obnovené heslo nebo kód při druhotné autorizaci.

Používáte neznámé Wi-Fi sítě!
Počítače, tablety a smartphony jsou bez internetu v roce 2015 prakticky k ničemu a protože největší hráči s mobilním internetem na trhu dělají, že 500MB nám přece musí stačit snad na rok, využíváme všech možností, jak se připojit k rychlé Wi-Fi síti a šetřit tak nejen čas, ale zejména data. Takzvané FUP limity nás nutí využívat Wi-Fi sítě, které nejsou ani zdaleka tak bezpečné jako ty, které máme správně nastavené doma.

Společnos Cylance v loňském roce objevila vážnou bezpečnostní chybu v nastaveních routerů jedné z největší sítě hotelů na naší planetě, která umožňovala i těm méně zkušeným hackerům získat citlivá data z našich zařízení. Pokud jste již nuceni používat neznámé Wi-Fi sítě, pak si dejte pozor na to, co na nich děláte. V žádném případě nepoužívejte neznámé Wi-Fi k přihlašování do internetového bankingu nebo k dalším citlivým operacím, je to velmi nebezpečné.

Platíte na stránkách bez SSL certifikátu
Jedním z velkých nebezpečí jsou platby na internetu. Platit v různých eshopech je dnes již samozřejmostí, ovšem o to větší pozor si musíte dávat. Když vynecháme Mexického prodejce Viagry s cenou 1$ za 10 tabletek, neznamená to, že si můžeme být jisti bezpečností všech ostatních eshopů. Pokud platíte na neznámém eshopu, první co zkontrolujte je, zda má takzvaný SSL certifikát. Zjistíte to velice jednoduše.

Zabezpečená stránka s tímto certifikátem má před doménou https místo HTTP a například v Safari vidíte přímo v URL řádku symbol zámku, který značí, že se jedná o stránku zabezpečenou SSL certifikátem, se kterou komunikuje váš počítač šifrovaně. Tím se vyhnete možnému zneužití dat třetí stranou. Tím, že si ověříte eshop například pomocí recenzí na internetu se pak vyhnete problémům, kdy eshop ve skutečnosti neexistuje a jen vybírá od lidí peníze.

images

Dnes nejčtenější

.