Zavřít reklamu

mediatek-chip_06 Výrobcovia procesorov sa v poslednej dobe predbiehajú v tom, kto z nich uvedie najvýkonnejší, najúspornejší alebo najviac jadrový čipset. Častokrát sa pritom stáva, že sa takéto čipsety začnú rýchlo prehrievať, čo bol aj prípad najnovšieho procesoru Qualcomm Snapdragon 810. Práve problém s prehrievaním spôsobil, že sa toto mobilné srdce neobjavilo v Samsungu Galaxy S6 a Galaxy S6 Edge. Ako technológia napreduje stále ďalej, tak sa už čoskoro môžeme dočkať zavedenia 10-jadrových procesorov do mobilných zariadení.

A presne na čipsete s takýmto počtom jadier vraj pracuje firma MediaTek. Malo by sa jednať o výkonný procesor s označením MT6797, ktorý však niektorí z Vás budú poznať pod označením Helio X20. Donedávna sa presne nevedelo, či sa vôbec na tomto procesore pracuje, avšak dnes je to už jasné. Portál Fudzilla.com totiž zverejnil veľmi zaujímavé informácie, ktoré sa týkajú práve tohto čipu. Ten by mal byť zložený z troch častí – clusterov – pričom jeden by mal disponovať dvomi a zvyšné dva by mali mať po 4 logické jadrá. Malo by sa tak jednať o vôbec prvý trojclusterový konvenčný procesor, ktorý bude vyrábaný pre mobilné zariadenia. Prvá časť tohto čipsetu by mala mať dve 64-bitové ARM Cortex-A72 jadrá s taktom 2,5 GHz a mala by byť tou najvýkonnejšou. Zvyšné dve časti budú disponovať úspornými jadrami Cortex-A53 s frekvenciou 2,0 GHz respektíve 1,4 GHz. Bude to vôbec prvý mobilný procesor, ktorý nebude využívať koncepciu big.Little s maximálne dvomi clustermi a nahradí ju trojclusterovou koncepciou nazvanou huge.Medium.TINY.

A ako bude tento procesor vlastne fungovať? Pri plnom zaťažení bude využívať všetkých 10 jadier. Ak bude telefón využívaný len na polovicu, budú aktívne dve najvýkonnejšie jadrá spolu s časťou, ktorá dosahuje frekvenciu 2,0 GHz. No a ak bude telefón v pokoji, bude si musieť vystačiť len s jadrami s frekvenciou 1,4 GHz, ktoré budú energeticky najúspornejšie. Energetická efektivita tohto procesoru však bude záležať aj od toho aký použije spoločnosť MediaTek výrobný proces. Povráva sa o 20nm výrobnej technológii od TSMC, avšak v hre má byť údajne aj 14nm proces, ktorý používa Samsung. Najväčší otáznik zatiaľ visí nad tým, aká bude v tomto čipsete použitá grafika. Na výber je hneď niekoľko možností. Ako najpravdepodobnejšia sa zdá byť novinka, ktorá bola predstavená spoločnosťou ARM po boku jadier Cortex-A72 s názvom Mali-T880. Okrem Mali-T880 je druhým najväčším kandidátom aj grafika GCN (Graphics Core Next) od výrobcu AMD.

mediatek-x20

*Zdroj: fudzilla.com

Dnes nejčtenější

.