Zavřít reklamu

Becoming Steve JobsJe jasné, že kniha Becoming Steve Jobs odhalí množstvo nových zaujímavostí nielen o Stevovi Jobsovi, ale aj o Appli a ďalších spoločnostiach, ktoré mal. Niektoré časti knihy sú už teraz na internete a pokiaľ uvažujete nad kúpou knihy, potom sa v nej môžete dočítať niečo z histórie NeXT. Firma síce navonok nebola tak úspešná ako Apple a svoj pôvodný cieľ nikdy nenaplnila. Problémom spoločnosti bolo hlavne to, že NeXT chcel predávať počítače za 3 000 dolárov pre školstvo. Stevova typická snaha o presadenie dizajnu na prvé miesto, sa však podpísala pod oveľa vyššiu cenu počítačov, vďaka čomu sa našlo len veľmi málo zákazníkov.

Pôvodná vízia hardvérovej spoločnosti zlyhala a podobne sa situácia vyvíjala aj v prípade systému NeXTSTEP. Ten bol pôvodne naprogramovaný pre pracovné stanice, no neskôr IBM získalo licenciu na použitie vo svojich pracovných počítačoch a existovala šanca, že ho nakoniec použije aj v osobných počítačoch, čím by Steve podkopol nohy Windowsu, ktorý bol práve na výslní: „Ale Steve chcel od IBM viac peňazí, vďaka čomu začali ďalšie zdĺhavé rokovania. Steve však prestrelil a Jim Cannavino jednoducho prestal Stevovi zdvíhať telefón a odišiel od projektu, aj keď nikdy nepadlo žiadne oficiálne slovo. Pre IBM to však bolo malé sklamanie, keďže spoločnosť ukončila svoj ‚plán B‘ o vytvorení skutočnej alternatívy pre Windows.“

Vážne problémy malo aj samotné vedenie NeXT. Už pár mesiacov predtým, než skončilo partnerstvo medzi IBM a NeXT, zo spoločnosti odišiel spoluzakladateľ Daniel Lewin. Krátko po odchode povedal Jobsovi, že by mal začať počúvať svojich zamestnancov a dokonca hrozilo, že spoločnosť minie všetky svoje finančné zdroje. Behom nasledujúcich mesiacov zo spoločnosti odišli ďalší dvaja a o rok neskôr poslední dvaja spoluzakladatelia. Z pôvodných zakladateľov tu teda ostal už len Jobs. Jediné, čo držalo NeXTSTEP nažive, bola služba WebObjects, ktorá v tej dobe bola bočným projektom spoločnosti, paradoxne však generovala najviac zisku. Pred záhubou bola firma zachránená Applom. Ten ju odkúpil, pretože potreboval operačný systém ďalšej generácie a NeXTSTEP sa zdal ako vhodné riešenie, keďže na jeho základe vznikol Mac OS X. Ale systém je je jediná vec, ktorú Apple získal od NeXT. Neskôr sa totiž inšpiroval dizajnom skleneného schodiska v sídle firmy a na jeho základe navrhol legendárne priesvitné schodisko v obchodoch Apple Store.

Oveľa dôležitejším bol v tej dobe pre Jobsa Pixar, štúdio ktoré stojí za mnohými legendárnymi animákmi. Práve tu sa Jobs naučil lepším manažérskym skúsenostiam, pritom situácia sa v oboch spoločnostiach vyvíjala veľmi podobne. Pixar chcel pôvodne predávať hardvér a softvér, tieto plány však nevyšli a firma sa pod vedením Jobsa zamerala na tvorbu animovaných filmov. A ako už môžete sami posúdiť, táto zmena bola skutočne prospešná. Všetko to pritom začalo krátkym filmom Luxo Jr. o najlegendárnejšej lampičke na svete.

Po návrate do Applu bolo vidieť, že Jobsove manažérske schopnosti boli silnejšie a zároveň dokázal spraviť veľký poriadok v portfóliu. Kým za predchádzajúcich CEO firma vyrábala zhruba toľko Macintoshov čo Samsung mobilov, Steve zjednodušil portfólio len na štyri typy počítačov: iMac a iBook pre bežných užívateľov, PowerMac a PowerBook pre profesionálov. Súčasne s tým prepustil časť zamestnancov a nechal si vo firme len tých najlepších a tých, ktorí verili v zmenu. Dokázal vybudovať silný vedúci tím, ktorý robil len to najlepšie čo mohol. Toto ohromilo aj samotného Billa Gatesa, ktorý vtedy navštívil spoločnosť, vyhlásil: „Každý v tom tíme si zaslúži jeho plat. Nie je v ňom žiadna slabina ani záložný plán. Je to proste jeden tím.“

Steve-Jobs-Next
*Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.