Zavřít reklamu

Apple-Google1Apple je v součastnosti nejhodnotnější firmou světa a jejich akcie se pohybou $127, tudíž je hodnota firmy 733 miliard dolarů. Ovšem analitici předpokládají, že hodnota akcií a tím i hodnota samotné společnosti rapidně stoupne. Mělo by se tak stát především díky čínskému trhu, kde si jablečné produkty vedou doopravdy dobře a také díky zahájení prodeje Apple Watch. Hodnota jedné akcie by měla vyšplhat na $180 a celkově by tak hodnota společnosti měla být přes bilion dolarů, přesně 1,05 bilionu.

Míní tak analytik Brian White ze společnosti Cantor Fitzgerald. Kdyby jeho odvážný odhad vyšel, spolešnost Apple by se tak stala 3x hodnotnější, než Google, která je v součastnosti za Applem druhou nejhodnotnější společností světa. Google je v součastnosti oceněn na 383 miliard dolarů. Kromě velkého náskoku před Googlem by se však hodnota Applu byla vyšší, než hrubý domácí produkt Indonésie, Saudské Arábie nebo Nizozemska.

Analytik Brian White obrovský potenciál Applu vidí zejména na čínském trhu a v uvedení chytrých hodinek do prodeje. V Číně Apple roste meziročně o 70 procent a hodinky Apple Watch jsou první produktovou novinkou firmy za posledních pět let. Nový iPhone 6 a zejména pak 6 Plus se v Číně těší velké oblibě a tamní dosavadní uživatelé telefonů s Androidem přešli právě na nové iPhony především díky větší uhlopříčce displeje, která je v Asii oblíbená.

„Příští měsíc vstoupí Apple na trh s novým produktem v podobě Apple Watch, zatímco novináři během posledních týdnů připravují zákazníky a seznamují je s podrobnostmi ohledně novinek“ uvedl White v oznámení pro klienty. Předpokládá se, že Apple utrží z hodinek 12 miliard dolarů, přičemž prodá v příštím roce nějakých 25 milionů kusů Apple Watch.

Cantor Fitzgerald a její analitik Brian White jsou však jedni z nejodvážnějších. Investiční banka Morgan Stanley předpokládá, že cena za akcii se vyšplhá „jen“ ke 160 dolarům. Z celkových průměrných odhadů se zjistilo, že hodnata akcie vzroste na 135 dolarů, to je však stále celkem soldní nárust oproti současným $127. Tuto informaci uvedl magazín Forbes. Na druhou stranu se však samozřejmě objevují spekulace a analýzy o tom, že Apple začně ztrácet a hodnota akcie klesne dokonce až k $85. Tuto informaci uvedla banka Berenberg Bank. Podobné analýzy předpovídají konkureční společnosti, které si spíše nepřejí růst Applu.

Apple-vs-Google

*Zdroj: theguardian

Dnes nejčtenější

.