Zavřít reklamu

popcorntimeV USA vládne nesmírně populární služba Netflix, to vím z vlastní každodenní zkušenosti. Je to návyková záležitost, jelikož máte na dosah tisíce filmů a seriálů kdykoliv se vám zachce. Problém je, že tam nenajdete ty nejnovější filmy, to je ale logické, výrobci by z toho nic neměli. Proto je tu ale služba Popcorn Time, kde zadarmo najdete ty obrovské hity, a to i přesto, že právě běží v kinech. Zní to jako zázrak, že? Všechno to samozřejmě má háček.

Stačí jít na stránku popcorntime.io a stáhnout příslušnou aplikaci pro Mac, Windows, Linux či Android. Existuje i verze pro iOS, pro tu je ale nutné mít jailbreak. Po instalaci se před vámi zobrazí kvalitně zpracovaná aplikace s tunou filmů. Ne ledajakých filmů! Chcete si dnes večer vychutnat unikátní snímek Birdman, který vyhrál Oscara, Theory of Everything o slavném vědci Hawkingovi, nebo Gone Girl s Benem Affleckem? Není problém. Čtete správně. I když jde o ty nejnovější projekty, Popcorn Time vám je sežene, a to zdarma a bez nějakých otravností. Neexistuje tu předplatné, reklamy, prostě jen kliknete na film a ten se spustí.

Celé to spočívá v tom, že Popcorn Time je služba, která je vlastně takovým speciálním BitTorrent klientem. To je peer-to-peer sdílecí systém, který dokáže posílat a zachytit spoustu souborů od různých systémů. Pro ty, kteří používají Torrenty, je to známý příběh. Rychlost stahování záleží na ostatních uživatelích, který soubor stahují a takzvaně ho „seedují.” Čím víc uživatelů stahuje, tím to všechno bude rychlejší. Popcorn Time to všechno ale vzal na jiný level, uživatel nepotřebuje torrent stahovat, nemusí čekat než se soubor stáhne, ale může okamžitě sledovat. Samozřejmě pomocí ostatních uživatelů, který film seedují. Je to tedy torrentový systém v pěkném a kvalitně propracovaném balíčku. Někdy se tedy stane, že nikdo film neseeduje, a tak si na sledování budete muset počkat. Při mém testování ale vše běželo v pořádku. Za pár minut jsem mohl sledovat kousek, který si ještě ani nemůžete legálně koupit, a to ani v iTunes Store. Filmy jsou navíc v opravdu vysoké kvalitě, na výběr máte mezi HD a Full HD rozlišením.

Screen Shot 2015-03-20 at 9

Všechno to ale má přirozeně háček, a to i v České republice, kde si vlastně můžete z internetu stahovat co chcete. Problém je v tom, že během sledování filmu ho sami sdílíte ostatním uživatelům. To je ovšem ilegální činost. Vy tedy film stahujete, ale také ho šíříte dál, což je v rozporu se zákonem. To je rozdíl oproti stahování souborů například z oblíbeného uloz.to, kde si můžete stáhnout úplně všechno, a to legálně. V momentě, kdy ale film či písničku nahrajete na internet, ho sdílíte s ostatními, to se ale nesmí. A to je právě to, co se děje v případě sledování filmů z Popcorn Time.

Popcorn Time se tento fakt nijak nesnaží zakrýt, ostatně proto vás aplikace ihned upozorní, že stahování veškerého materiálu může být v některých zemích ilegální a že máte program používat na vaše riziko. Vše je tedy na vás. Na jednu stranu máte přístup k nejnovějším a lákavým filmům, ale na druhou stranu porušujete zákon. Kdyť to také dává smysl, když doma u televize zadarmo sledujete film, který momentálně běží v kinech a za který byste museli zaplatit. Otázkou je, zda tato služba vydrží. Jelikož jde o ilegální záležitost, je jasné, že proti ní bojuje spousta lidí. Je tomu ale už rok, co je tento projekt dostupný, je tak vidět že jde o poměrně stabilní a dobře zabezpečenou záležitost.

Screen Shot 2015-03-20 at 9

Dnes nejčtenější

.