Zavřít reklamu

Force touchNový MacBook s Retina displejem a MacBook Pro 13″ s Retinou dostali jako první počítače od Applu zbrusu nový Force Touch trackpad, který umožňuje využívat trackpad mnohem užitečněji, mnohdy i namísto samotné klávesnice. Díky snímání síly stisku na trackpadu si může uživatel nastavit více funkcí pro jednotlivé stisky, což umožňuje obsluhovat počítač mnohými gesty. Prvním již dostupným počítačem od Applu s Force Touch trackpadem je MacBook Pro 13″ s Retina displejem, který byl aktualizovaný v pondělí během konference.

Nový MacBook Pro už pro vás testujeme v redakci a můžete se už nyní těšit na rozsáhlou recenzi nejenom nového trackpadu, ale také celého notebooku, jelikož nabízí nový procesor od Intelu nejnovější řady, rychlejší paměti RAM, ale především dvakrát rychlejší disk, než loňský model. Už nyní se však můžete kouknout na Unboxing MacBook Pro 13″ Retina s Force Touch trackpadem, ale také na první výkonnostní testy nového MacBooku.

Mezitím můžete ale zhlédnout video od serveru 9to5mac, který ukazuje podle svého mínění 15 nejlepších funkcí nového Force Touch trackpadu. Nechybí mezi nimi již některé známe, které již nyní lze použít na počítačích Mac s trackpadem, ale naleznete tu i spoustu nových. Trackpad umí samozřejmě více funkcí, ale server vybral jen ty nejzajímavější.


Zde ještě pro úplnost uvedu všech 15 funkcí, kterou zmíněny ve videu:

1.Přejmenování položek
2. Náhled souborů a složek
3. Náhled událostí v kalendáři
4. Kliknutím na datum vytvoříte událost
5. Přesunutí špendlíku na mapě
6. Zoom v mapách citlivý na sílu stisku
7. Náhled definice jakéhokoli slova
8. Přetáčení videa citlivé na stisk
9. Náhled všech oken otevřené aplikace
10. Kliknutí pravým tlačítkem na jakoukoliv ikonu v docku
11. Editování detailů kontaktů
12. Kliknutím na číslo nebo email založíte nový kontakt
13. Náhledu odkazu (pouze v Safari)
14. Možnosti kontaktu v aplikaci Zprávy
15. Kreslení podle síly stlačení

Force touch

Na nový Force Touch Trackpad si budeme určitě chvíli zvykat, avšak vypadá to, že se jedná o opravdu zajímavou novinku, která mnohdy usnadní práci a přidá mnoho zkratek do systému. Již nyní nový MacBook Pro nabízí v nastavení trackpadu přizpůsobit si gesta na trackpadu podle svých představ. Do budoucna můžeme očekávat Force Touch trackpadu také v aplikacích třetích stran a to díky včera zřevejněnému Force Touch API, které vývojářům umožní nová gesta přidat také do svých aplikací.

*Zdroj: 9to5Mac

Dnes nejčtenější

.