Zavřít reklamu

macbook-air-gallery2-2014_GEO_CZJedním z důvodů, proč si někdo koupí Macbook Air, je ta užasná slibovaná dvanáctihodinová výdrž. Já jsem samozřejmě nebyl vyjímkou, a tak jsem si tento stroj v roce 2012 pořídil. Přesněji se jednalo o 13-palcový Mid 2012 model se základním vybavením, jako s 4 GB RAM a 1.8 GHz Intel Core i5 procesorem. Tak dva roky můj MacBook šlapal bez problémů, to se ale v posledních měsících rozhodně změnilo a dospělo k tomu, že se pro mě můj dřív milovaný Mac stal takřka nepoužitelným.

Apple všem modelům z roku 2010 a dál slibuje následující: podporu 1000 nabíjecích cyklů a výdrž na celý den. Ten můj jich ale nedal ani 400, výdrž se totiž neustále zhoršovala na opravdu směšné hodnoty, jako pouhé dvě hodiny, což je pro mě jako studenta naprosto nepřijatelný faktor. Všechno dospělo až tak daleko, že jsem s sebou Mac nikde nebral a raději vše dělal na iPadu. Díky aplikaci Battery Diag jsem poté zjistil, že jsem na 379 cyklech a že kapacita baterie kleska z 6925 mAh na 4585 mAh. To všechno bez jakékoli špatné manipulace či poškození, nic jsem s Macem nikdy neprováděl, opravdu jsem tedy nevěděl, co by mohlo být příčinou.  Zkontroloval jsem tedy nastavení baterie na Macu a zijstil, že je její stav „Service,” což přirozeně znamená, že bych měl s Macem co nejdříve do Apple Storu, kde bych se měl poradit co dál.

recenze Macbook Air

To jsem také udělal – v Apple Storu sice po zkontrolování přístroje zjistili, že baterie je opravdu poškozená, ale to, proč se to stalo, jsem se nedozvěděl. Problém nebyl ani v nabíječce. A tak mi zbývala jediná věc – baterii vyměnit. To samo o sobě je opravdu jednoduchý postup, stačilo baterii objednat, MacBook zaměstnancům Applu odpoledne odevzdat a večer si ho vyzvednout. Jen je to celé otrava hlavně z finančího hlediska, celý proces stál $ 140 (3387 kč). To všechno za něco, co mi nikdo nedokázal vysvětlit a za něco, co by mělo, podle Applu, fungovat s obrovskou rezervou po další měsíce. Upřímne řečeno jsem byl a stále jsem dost naštvaný, alespoň bych rád věděl nějaký důvod tohoto poškození.

Nakonec jsem ale z Apple Storu i tak odcházel s dobrou náladou, Apple mě totiž (respektive jeden jejich zaměstnanec) mile překvapil. Chtěl jsem totiž zakoupit novou nabíječku, jelikož potřebuju jinou redukci pro zásuvky v USA. Už už jsem vytahoval kreditku z peněženky, abych zaplatil $ 80, nakonec mi to ale nedalo a znovu jsem se zeptal, i přesto, že mi předchozí zaměstnanec na stejnou otázku odpověděl negativně, jestli nejde zakoupit jenom tu část, která vede z nabíjecí krabičky do zásuvky. To by mi bohatě stačilo a měl bych po problémech. Sympaťák v modrém tričku Apple se zamyslel, nejdřív řekl že ne, ale poté se přece jen šel podívat do skladu. Po pár minutách přišel se zbrusu novým kabelem, který mi úplně zdarma, se slovy „I’m not gonna charge you 80 bucks for this thing,” věnoval. Tímto tedy ještě jednou na dálku odpovídám: „Wow, thanks man!”

Apple MacBook Air
 

Dnes nejčtenější

.