Zavřít reklamu

marihuana AppleApple se rozhodl změnit svůj postoj k zakázaní aplikace Massroots, což je sociální síť pro uživatele marihuany. Tato aplikace byla původně odstraněna z App Store kvůli tomu, že porušovala pravidla, oficiální vyjádření spadalo pod následující vyjádření: „tato aplikace podporuje zvýšenou konzumaci alkoholu či ilegálních látek.” Apple poté povolil stahování aplikace, ovšem s jedním háčkem – přihlásit se do ní můžou jen uživatelé 23 států v USA, kde je konzumace marihuany legálně povolena. 

Vývojáři tento fakt oznámili na svých stránkách a dále podotkli, že tuto limitaci budou respektovat a že dále budou přidávat nové a nové funkce, které by měly rozšířit uživatelskou základnu. Základní funkce Massroots spočívá ve sdílení fotografií, které nahrávají sami uživatelé, většinou se chtějí pochlubit dobře ubaleným jointem nebo prostě tím, jak nejspíš budou trávit večer. Na druhou stranu má aplikace sdělovat hlubší názor ohledně podpory pro legalizaci této látky. Například tím, že se snaží přilákat různé podniky a growshopy, aby i oni začaly používat Massroots.

„Máme obrovskou zodpovědnost – hodně se toho od MassRoots očekává. Chceme světu ukázat, že konzumace marihuany může být prováděna bezpečně, zodpovědně a v souladu se státními zákony a s federálními pravidly,” napsal Masroots na jejich blogu.

Zatím není jasné, jak přísné a spolehlivé jsou geografické restrikce pro používání této sociální sítě – bude například možné používat aplikaci, když si někdo vyjede z Kalifornie do Colorada? Vypadá to, že ano. Tak či onak je zajímavé sledovat celý proces, jelikož Apple změnil své rozhodnutí a přizpůsobil ho státním zákonům.

Já, jelikož studuji ve státě Washington, kde je povolená jak konzumace, tak i pěstování této oblíbené látky, jsem němel s příhlášením problém, a tak jsem měl možnost pečlivě prozkoumat, co aplikace nabízí. Po vyplnění údajů si aplikace sama po povolení vyhledá, kde se uživatel nachází, tuto techniku tedy nejde obejít. Fotodatabáze je poměrně pestrá a plná stovek výtvorů od tisíců uživatelů.

massroots

massrots

MIT žaluje Apple, jeho dodávatelia porušili patent z roku 1997
*Zdroj: The Verge, foto: Adweek/Twitter

Dnes nejčtenější

.