Zavřít reklamu

13391702Dne 5. února se slaví mezinárodní den Nutelly a výrobce aktivních chlazení pro procesory Cooler Master se rozhodl tento den oslavit tak trochu po svém. Zmíněnou čokoládovou pochoutku totiž v její mezinárodní den použil namísto teplovodivé (termální) pasty, aby si tak trochu udělal srandu z toho, že můžete Nutellu použít i jinde, než v potravinářském odvětví. Co však asi nikdo nečekal bylo zjištění, že čokoládová pochoutka vcelku slušně obstála, jelikož se procesor povedlo zchladit na slušnou teplotu.

Teplovodivá neboli termální pasta se primárně používá především k tomu, abych vyplnila pro nás neviditelný nehladký povrch procesoru a chladiče, který je na procesor pevně umístěn a tím zajistila lepší odvod tepla z procesoru do chladiče, který by měl být již chlazen aktivním ventilátorem. Teplovodivé pasty jsou navrženy tak, aby co nejlépe odváděly vzniklé teplo a tím napomohly tomu, aby byl procesor zchlazen na požadovanou teplotu.

Jak ale můžete vidět z níže umístěného videa, které Coler Master zveřenil den po mezinárodním dni Nutelly na svém oficiálním YouTube kanálu, při nouzové situaci můžete namísto teplovodivé pasty použít Nutellu. Muž na videu nejprve naplnil stříkačku originální Nutellou, poté ji zahřál v horké vodě, aby se lépe nanášela, očistil procesor od zbývající teplovodivé pasty, aby byl test proveden opravdu jen s Nutellou a poté  pomocí stříkačky nanesl malé množství Nutelly na procesor.

Aby bylo test opravdu kompletní, tak počítač, který měl na procesoru Nutellu, zapnul a otestoval teplotu procesoru pomocí softwaru. Testy ukázaly poměrně zajímavé výsledky. Minimální teplota se dostala na 21°C a maximální na celkem slušných 50°C, což je na Nutellu poměrně obstojný výkon. Nebudete-li mít tedy po ruce teplovodivou pastu, můžete použít jako dočasné řešení klidně Nutellu. Samozřejmě nejde ani tak o to, že se bude jednat právě o tu pravou a jedinou Nutellu. Jde především o to, aby se vyplnily nerovnosti, tudíž můžete použít i cokoli jiného, co má stejnou konzistenci jako zmíněná čokoládová pochoutkaneob ještě lépe jako teplovodivá pasta. Ale pozor, opravdu se jedná pouze o dočasné řešení, až Nutella nebo cokoli jiného vyschne, už asi tak dobře neposlouží.

Dnes nejčtenější

.