Zavřít reklamu

Human EyeNa to, s koľkými FPS vlastne pracuje ľudské oko, sme sa pozreli v predošlom článku. Ale je tu ešte jedna zaujímavá vec týkajúca sa technológií a našich očí. Ako už viete, Steve Jobs v roku 2010 predstavil iPhone 4 a jeho špecifickou vlastnosťou bol Retina displej. Práve označenie „Retina“ malo vyjadrovať fakt, že hustota a aj rozlíšenie displeja bolo tak vysoké, že na ňom už človek jednoducho nemohol uvidieť jednotlivé pixely. Presnejšie sa bavíme o hustote 326 ppi, ktorá je nad limitom ľudského oka a pixely rozpoznáte len v prípade, že sa na mobil pozriete naozaj zblízka – čo ale neodporúčam, keďže vás z toho budú zbytočne bolieť oči.

Ale keď už vieme, že sme museli použiť vysoké rozlíšenie a hustotu na telefóne, aké rozlíšenie majú ľudské oči? Teda, viem že naše oči nemajú žiadne pixely, ale aspoň teoreticky – bolo by to v megapixeloch alebo možno aj v gigapixeloch? Dnes existujú dve možnosti výpočtu pomysleného rozlíšenia ľudského oka.

Ľudské oko obsahuje približne 100 miliónov tyčiniek pre čiernu a bielu farbu, čo by sme mohli pokladať za ekvivalent 100 megapixelov čiernej a bielej. Avšak, naše oko obsahuje len 7 miliónov tyčiniek pre farby, takže farebný svet okolo nás vidíme v „rozlíšení“ 7 megapixelov. Prekvapivo je to menej, než aké rozlíšenie má fotoaparát u posledných 4 generácií iPhonu. Ak by sme sa na to teda pozreli z hľadiska farebného, ľudské oko vidí v prekvapivo nízkom rozlíšení. Ale samozrejme, nie je to tak celkom pravda, keďže máme možnosť vidieť ohromné množstvo detailov, čo naše mobily zatiaľ nedokážu spracovať.

Existuje preto možnosť vypočítania „absolútneho“ rozlíšenia, ku ktorému sa dá dopracovať s použitím matematiky a niektorých faktov. Presnejšie, máme dve oči, ich zorné pole má približne 120° a kvôli množstvu detailov, ktoré ľudské oko vidí, je treba brať do úvahy aj minúty. Aby sme nevideli všetko „rozpixelovane“, každý „pixel“ by mal mať rozmer menší ako 0,3 minúty. No a môžeme si spraviť príklad: 120 * 120 * 60 * 60 / (0,3 * 0,3). Výsledok je v tomto prípade až 576 000 000, čo predstavuje 576 megapixelov. A to je už veľmi veľké rozlíšenie, ktorým presvedčíte viac ľudí. Vzniká najmä činnosťou mozgu, ktorý dokáže spojiť „rozlíšenia“ našich dvoch očí. V praxi to znamená, že ak by ste chceli vytvoriť obrázok, ktorým by ste kompletne zakryli niečí zrak a zároveň mu umožnili vidieť každý detail obrázku, museli by ste naň spotrebovať naozaj veľké množstvo papiera. No a zároveň investovať do kamery, ktorá by mala 72-krát vyššie rozlíšenie ako tá na iPhone.

eye
*Zdroj: ClarkVision; foto Pixabay.com

Dnes nejčtenější

.