Zavřít reklamu

Nick MasonApple má k hudbe bližšie, než ktorákoľvek iná technologická spoločnosť na svete a práve preto sa rozhovory napríklad s U2, týkajú aj jeho. Avšak už sme sa mohli stretnúť s tým, že legendy ako Bon Jovi kritizovali Apple za to, čo robí a nejakým spôsobom naznačili, že hudba vďaka iTunes Store stráca na hodnote. S týmto názorom sa zosobnila ďalšia legenda, Nick Mason z Pink Floyd; v rozhovore pre GQ vyhlásil, že iTunes Store je pasé a Apple sa musí posunúť vpred, kým nie je neskoro. Je totiž obecne známe, že ľudia rapídne prestávajú platiť za hudbu a čoraz viac ľudí prechádza na model, kde ju môžu mať zadarmo alebo s menším mesačným príplatkom (Spotify).

Masona presvedčila hlavne reakcia ľudí na to, že od Applu dostali zadarmo hudobný album U2, ktorý stojí bežne 10€, no mnohí užívatelia sa sťažovali, že album jednoducho nechcú: „Keby Apple prišiel za mnou a opýtal sa, že chce vydať váš album výmenou za 50 miliónov libier, nenapadlo by ma nič lepšie. Radiohead spravili pred pár rokmi podobnú vec a vyšlo im to. Ale tu bola reakcia úplne iná. Donútila každého zamyslieť sa nad tým, ako chcú prinášať, dávať alebo predávať svoju hudbu.“ Vylúčil, že by to nejak súviselo s faktom, že sme dostali zadarmo práve U2 – Bono a spol podľa neho utvorili skvelú kapelu. Problém je však v celom spôsobe podávania hudby v 21. storočí: „Zaujímavé ale je, že Apple z toho vyšiel bez problémov. Nikto ho neviní. Apple spravil skvelé veci, ale tiež prispel k znižovaniu hodnoty.“

V praxi teda Apple vyhnal na odvrátenú stranu Mesiaca CD-čka, ale ten Mesiac sa začína pomaly otáčať a na temnú stranu pomaly odchádza iTunes. Budúcnost podľa legendárneho bubeníka spočíva práve v streamovacích službách ako je Spotify, ale ešte stále je treba zabezpečiť, aby tieto služby začali používať ďalšie 2-3 miliardy ľudí. Potom pre hudobníkov začne dávať väčší zmysel, aby svoje skladby výhradne streamovali bez nutnosti predávať albumy v digitálnej podobe cez iTunes. Neodvrátiteľnému trendu sa Apple začína prispôsobovať a preto sa snaží docieliť, aby predplatné Beats Music stálo 5 dolárov, nie 10 dolárov. To by zároveň súviselo s rebrandingom služby, ktorá by mohla spadať pod hlavičku iTunes. Apple by mohol túto zmenu odprezentovať navyše už začiatkom budúceho mesiaca.

*Zdroj: Cult of Mac

Dnes nejčtenější

.