Zavřít reklamu

Recenze MacBook AirKdyž si donesete domů nový Mac, většina lidí jej začne okamžitě používat, já však volím ještě předtím jednu věc, díky které bude váš počítač o něco rychlejší, budete mít k dispozici nějaké to místo na víc a hlavně s ním budete pracovat svižněji. Apple a stejně tak i ostatní výrobci totiž mají operační systém navržen tak, aby mohl fungovat ve všech zemích světa, aby dokázal nabídnout podporu pro různé klávesnice, jazyky a další věci, které však v životě nebudete potřebovat.

I když jsme o aplikacích Xslimmer a Monoliqual již psal, nyní vám mohu ukázat také jejich reálné výsledky na nejnovější verzi OS X Yosemite. Pojďte se podívat co dvojice šikovných pomocníků dokáže a jak vám nejen ušetří místo, ale také zrychlí samotný počítač. Ještě dodám, že použít tyto aplikace můžete kdykoli, nejen když je váš počítač nový a o novém počítači zde mluvím jen kvůli tomu, aby bylo jasné jaké množství balastu aplikace odstraní ze stroje, na kterém kromě OS X není nainstalováno vůbec nic navíc.

Monolinqual
Cíl aplikace Monolinqual je jednoduchý. Za úkol má totiž odstranit z vašeho Macu vše, co je tam navíc. Navíc jsou vám samozřejmě jazyky, které skutečně nepotřebujete a těžko kdy budete potřebovat přepnout svůj Mac do tradiční čínštiny nebo starověké svahilštiny. V první fázi tedy v položce Languages dojde k odstranění všech systémových jazyků, které nebudete využívat. Sami si zvolte, jaký jazyk chcete zachovat a to tím, že jazyky, které chcete zachovat NEoznačíte ve výběru jazyků, které se mají smazat. Standardně není automaticky označen jazyk, který aktuálně využíváte a dále pak angličtina. Pokud víte že časem budete chtít přepnout například do Němčiny, pak ji taktéž vynechte z výběru.

Druhou možností kterou Monolinqual nabízí je vymazat Architectures, tedy architektury podporující starší počítače s PowerPC nebo ARM procesory. Zajímavé je, že i když OS X již nějaký ten pátek není s PowerPC stroji kompatibilní, přesto v sobě ukrývá množství architektur a podpůrných kódů, pro tyto procesory. Zvolit můžete vše kromě Intel a Intel 64-bit. Nyní stačí již jen zvolit možnost Remove a počkat, až aplikace všechen nepotřebný balast odstraní z počítače. Na iMacu Retina s nejnovější verzí OS X Yosemite se podařilo odstranit 1,56GB. Co je však mnohem důležitější než samotné místo, které se uvolnilo, je fakt že toto místo bylo zaplněné něčím, co nebudete v životě potřebovat a je to jen další zátěž pro váš stroj.

mono
mon
monoliqual

Xslimmer
Xslimmer je v podstatě tím stejným co Monolinqual, ale je mnohem důležitější. Neodstraňuje totiž systémový balast, ale balast který mají přímo jednotlivé aplikace. Po použití Xslimmeru se značně urychlí spouštění jednotlivých aplikací a samozřejmě opět ušetříte nějaké to místo na disku. Například aplikace AirPort Utility, která má pouze 37,6MB v sobě obsahuje 20MB věcí, které nebudete v životě potřebovat, ale se kterými pracuje při spouštění. Běh aplikaci se urychlí a poznáte to zejména na spouštění jednotlivých aplikací. Xslimmer je vhodné použít přes funkci Genie, která automaticky vyhledá veškeré aplikace jenž je možné vyčistit a následně vás informuje o tom, kolik ušetříte místa. Stiskem tlačítka Slim! dojde k odstranění všeho, co v aplikacích nepotřebujete.

Xslimmer jsme si koupil již před lety a musím říct, že se mi nikdy nestalo, že by způsobil s jakoukoli aplikací problém. Dokáže vyčistit jak aplikace, které jsou v OS X Přeinstalované, tak také ty, co si dodatečně nainstalujete. Bohužel oproti Monolinqual nedokáže odstranit balast ze samotného systému a proto je nutné tyto dvě aplikace kombinovat, což však vzhledem k tomu, že je Monoliqual zdarma není překážkou. Pro zajímavost na zcela novém Macu na který jsme nic nenainstaloval dokázal Xslimmer jen z přeinstalovaných aplikací odstranit 738MB věcí, které nebudete v životě potřebovat a které zdržují spouštění aplikací.

xslimmer

Dnes nejčtenější

.