Zavřít reklamu

AppleLogoGoldApple se za poslední roky neuvěřitelným způsobem změnil a ze záležitosti pro „pár“ fanoušků a v celku movitých lidí, se stala masovka, kterou má každý kdo jen trochu chce. Upřímně pokud jsou produkty kvalitní je mi to vcelku jedno, ovšem na druhou stranu to má na celý Apple dopad jak pozitivní, tak i negativní, který však bohužel vnímáme my, jako spotřebitelé a fanoušci značky. Applu dříve sice nebylo jedno kolik toho prodával, ale bylo mu to jedno do takové míry, že se nemusel nikomu podřizovat a přizpůsobovat, dnes je však situace zcela jiná.

Nebavme se nyní o počítačích, protože ty od Applu stále nemají konkurenci a to z jednoho prostého důvodu, žádná jiná společnost na světě nedělá vlastní hardware a software (surface nepočítám jako počítač, ale tablet). iMac Retina, nové MacBooky Air a o Mac Pro ani nemluvě, vše jsou úžasné a jen těžko překonatelné stroje. Zcela jiná situace je však ve světě iOS zařízení, kde se Apple snaží přizpůsobit trhu a tak zde po letech máme větší iPhone a najednou nikomu nevadí že ještě před třemi lety tvrdil Apple že 4″ jsou nejlepší možná velikost na světě pro telefon. Máme menší a větší tablet a máme i plastový telefon.

Apple zkrátka potřebuje prodávat stovky milionů kusů svých iOS zařízení každý rok a nemůže si dovolit aby se trh přizpůsobil jemu, ale on se musí přizpůsobit trhu a když zkrátka třetina lidstva chce větší telefon, tak jej Apple vyrobí. To se samozřejmě líbí investorům a má to pozitivní dopad na celou společnost a její finanční možnosti, ovšem chápu, že těm kteří Apple používají od doby PowerPC procesorů a nebo ještě mnohem dřív, není aktuální stav zrovna po vůli. Nevadí mi, že je Apple masovka, upřímně jako luxusní značku jej může vnímat skutečně jen někdo, pro koho je telefon vrchol jeho života, vadí mi že díky tomu, že se iPhony a iPady takovým způsobem rozšířili, přizpůsobuje se Apple trhu a nikoli trh Applu.

Co tím vším chci vlastně říct? Že očekávání od Applu už nejsou takové jako dřív a společnost je v oblasti svých mobilních zařízení snadno předvídatelná. Pokud všichni budou chtít větší telefon, Apple jej vyrobí, pokud bude chtít každý 15″ tablet, Apple jej vyrobí. Zda je to dobře nebo špatně nechť posoudí každý sám, z mého pohledu v tom nic příliš pozitivního pro inovace nevidím, ovšem naprosto chápu, že Apple není banda počítačových nadšenců, ale společnost, která musí uživit svých 92 000 zaměstnanců.

iPhone 6 camera

Dnes nejčtenější

.