Zavřít reklamu

bamboo-stylus-miniSpoločnosť Apple získala nový patent, za ktorý by zrejme jej zakladateľ Steve Jobs vyhadzoval. Apple si totiž patentoval stylus, vec, ktorú nechcel Jobs ani len vidieť a ktorú už v roku 2007 zosmiešnil preto, aby vyzdvihol inovatívnosť iPhonu. iPhone totiž pre ovládanie nepožadoval stylus, ľudia ho mohli používať len s pomocou prstu, presne tak, ako dnes používame každý jeden smartfón na trhu. Pero nespravilo comeback ani o 3 roky neskôr u iPadu a dokonca ho skritizoval aj v čase písania životopisu s Walterom Isaacsonom, ktorému povedal, „Akonáhle máte stylus, ste mŕtvi.“

Narážal tým na tablety Surface od Microsoftu, ktoré nielen, že podporovali stylus, ale stylus bol súčasťou produktu. Stylus sa ale predsa len podarilo vzkriesiť a to sa podarilo konkurenčnému Samsungu, ktorý už v roku 2011 predstavil prvý Galaxy Note s perom S Pen. Jeho pero sa behom nasledujúcich generácii dostalo na úroveň, kedy je nesmierne presné a je možné s ním robiť rôzne činnosti na obrazovke. Okrem toho, že je možné písať poznámky v S Note alebo Sketchbooku bez toho, aby aplikácia reagovala na dotyk prstu, je s ním tiež možné písať text tak, aby ho telefón vedel dekódovať do digitálnej podoby a vedel s ním interagovať (zatelefonovať na nejaké mobilné číslo). Celkovo je pero S Pen veľmi pokročilé, ale na to som sa pozrel v recenzii Galaxy Note 4 na Samsung Magazine.

Patent Applu naopak stavia na jednoduchosti a podľa všetkého ide o veľmi primitívny stylus bez funkcií. Rozhodne je to však prekvapenie, jednak kvôli tomu, aký postoj voči stylusom mal Steve Jobs a tiež kvôli tomu, že Apple „objavil“ stylus v čase, kedy sú na trhu dostupné desiatky stylusov priamo určených pre iPhone alebo iPad. Na druhú stranu, oficiálny stylus  Pen by mohol byť zaujímavý už len v kombinácii s 12-palcovým iPadom, o ktorom sa špekuluje. Na prácu s komplexnými tabuľkami alebo s grafickými nástrojmi by bol oveľa užitočnejší, než tie naše prsty. Čo myslíte, vyrobí Apple niekedy stylus?

Apple stylus
*Zdroj: Business Insider

Dnes nejčtenější

.