Zavřít reklamu

apple-steve-jobs-logoApple již dávno není exkluzivní společností s nedostupnými produkty tak jak to bylo před deseti lety. Dávno již začala vyrábět spotřební zboží, snížila své ceny a přináší čím dál tím větší možnosti, jak si zážitek z OS X nebo iOS mohou užít i méně movití zákazníci. Největším zdrojem Applu je v současné době prodej mobilních telefonů iPhone. Minimálně jedna významná investiční společnost však vidí budoucnost Applu a jeho významné příjmy obzvláště v oblasti služeb. Analytik Ben Reitzes z Barclays uvedl: „Věříme, že služby je oblast Applu, která má velký potenciál pro růst, zejména pak z toho důvodu, že v oblasti služeb má Apple téměř 100% marže.“

První takovou službou, která Applu přinese nemalé zisky je Apple Pay a následovat budou on-demand pro streamování videa nebo hudby, které by měl Apple představit již v příštím roce. Pro oblast služeb je důležitý zejména fakt, že Apple musí investovat především do vývoje a poté do správy systémů a technické podpory, ale služba jako taková se šíří sama bez nákladů a zatím co když Apple prodá další iPhone, musí na jeho výrobu zaplatit zhruba 200$, které výroba stojí, v případě že další člověk začne používat například Apple Pay nebo streamovací službu Applu, nestojí další uživatel Apple žádné další poplatky.

Marže se tedy blíží 100%, samozřejmě od nich musíme odečíst investice do vývoje a správy těchto služeb, ovšem i tak je zde mnohem větší marže a jak víme, Apple každým rokem čtyřikrát zveřejňuje průměrnou marži, která je velmi důležitým ukazatelem pro akcionáře, ti totiž chtějí mít marže co největší. Apple ukazuje marže za celou společnost a nedělí je na jednotlivé sektory a právě z toho důvodu by rozvoj služeb s mnohem vyššími maržemi než které jsou u prodeje hardware mohl přispět k lepší reputaci Applu u akcionářů a zejména pak přinést společnosti větší zisky.

Apple Pay

*Zdroj: businessinsider.com

Dnes nejčtenější

.