Zavřít reklamu

Apple Euro  Apple plánuje uspořádat konferenční hovor investorů a to již dnes, předtím, než začne prodávat své dluhopisy.  Apple by totiž chtěl vydat první dluhopisi v Euroech, což by měla sprostředkovat Deusche Bank AG a Goldman Sachs Group. Apple by tak vydal historicky poprvé dluhopisy v jiné měně než v amerických dolarech. Deutsche Bank a Goldman Sachs Inc. jsou součástí této dohody, která by Applu přinesla další investory a to jak z řad občanů, tak i firem. Informaci přinesl server magazínu Wall Street Journal.

 

Apple naposledy vydal dluhopisy v dubnu letošního roku, když se zadlužil za 12 miliard amerických dolarů, krátce poté, co v loňském roce vydal dluhopisy za 17 miliard amerických dolarů. Pokud se tak skutečně stane a Apple poprvé v historii vydá dluhopisy v Eurech, pak by to mělo znamenat okamžitý růst hodnoty akcií. Apple se zadlužuje kvůli programu zpětného odkupu akcií a kvůli nutnosti vyplácet dividendu akcionářům. Zdá se vám podivné, proč by se společnost, která má na účtech více než 8,5 násobek částky kterou si půjčuje, zadlužovala? Vysvětlení je poměrně jednoduché. Největší problém s finanční hotovostí společnosti Apple jsme si popsali již téměř před rokem v článku Apple by převodem svých 64 miliard dolarů na zahraničních účtech do USA okamžitě přišel o 22,4 miliardy dolarů, pravděpodobně je tedy investuje do vlastní dodavatelské sítě!

Problém je v tom, že společnost by při převodu svého jmění na účtech mimo USA do amerických bank přišla o neskutečné množství hotovosti a právě v bankách a společnostech mimo území USA, má Apple většinu své hotovosti. V současné době by to podle analytiků mělo být 45 miliard dolarů na účtech v USA a více než 100 miliard dolarů na účtech v ostatních kontinentech z nichž nejvíce zastává Evropa. Společnost tak má na účtech v USA pouze necelou polovinu toho, co slíbila vyplatiti v příštích letech formou zpětného odkupu akcií, vyplacení dividend investorům neboli akcionářům. Apple tak celkově v příštích letech vyplatí více než 100 miliard dolarů, to však na území USA. Aby společnost nemusela platit vysoké daně při převodu svého majetku, raději se zadlužila.

iMoney

Aby společnost získala na účtech v USA hotovost ve výši 100 miliard dolarů, musel by Apple převést více než 85 miliard dolarů, které by po 35% zdanění dokázali společně s financemi které jsou již na amerických účtech vytvořit celkovou hotovost 100 miliard dolarů. Společnost by přitom během jediného okamžiku přišla o 30 miliard dolarů, což je částka o kterou při placení úroků věřitelům ani zdaleka nepřijde. Apple navíc bude akcionářům vyplácet hotovost postupně a tak mu stačí vzít si půjčku na “pouhých” 17 miliard dolarů, což je však mimochodem největší dluhopisová emise, která se kdy vydala, samozřejmě pokud nepočítáme bankovní sektor. Apple vydá ve spolupráci s bankou Deutche Bank a Goldman Sachs hned několik různých dluhopisů, které budou rozděleny celkově do šesti skupin. Je tedy na investorech, které dluhopisy se rozhodnou zakoupit.

 

Dnes nejčtenější

.