Zavřít reklamu

iPhone 6Vzhledem k tomu, že jsme v redakci všichni vybaveni buď iPhone 5s nebo iPhone 5c, po novém telefonu nikdo příliš netoužil a tak se nám na stůl dostal iPhone 6 až nyní. Vzhledem k tomu, že v ČR a SR se zatím oficiálně neprodává, myslím že těm z vás, kteří nevyrazili pro svůj telefon do Německa nebo nežijí v cizině, se jistě i nyní hodí první dojmy a následná recenze této novinky od Applu. Hned na úvod musím podotknout, že jsem byl na rozdíl od mnoha diskutujících pod našimi články k novému designu optimistický a nepřekážela mě dvojice černých čar na zadní straně, ani zaoblené rohy, jediné čeho jsme se bál byla velikost displeje. I když měřím 202cm, prsty příliš dlouhé nemám a tak jsem byl sám zvědav, jakým způsobem dokážu telefon s 4,7″ displejem ovládat jednou rukou. Pojďte se tedy podívat na první dojmy z iPhone 6.

Design
iPhone 6 opět po dvou letech přináší změnu designu v modelové řadě iPhonů a vůbec poprvé v historii se setkáváme s displejem, respektive předním panelem, který je na bocích zkosen. Telefon vypadá ze předu neskutečně plastově a bez zapnutého displeje téměř nemáte šanci rozeznat nefunkční plastovou maketu od skutečného přístroje. Zajímavé detaily je možné pozorovat zejména u vrchního reproduktoru, který díky přednímu krytu vypadá tak, jak kdyby byl schován pod krycím sklem. Když však mluvím o platovém dojmu z přední části telefonu, ani zdaleka to nemyslím negativně, právě naopak, dojem z telefonu je díky tomu jiný než u předchozích modelů a mohu říct, že se mi iPhone 6 ze předu neskutečně líbí. Zkosená přední část telefonu usnadňuje držení a to stejné platí o bocích přístroje, které jsou nyní mnohem pohodlnější při držení než doposud. Na co si osobně nemohu zvyknout je umístění Power Button tlačítka. Je sice umístěno více ergonomicky, ale pokud sedm let mačkáte tlačítko na vrchní straně, i když je to nyní mírně nepohodlné, stále jej tam hledáte.

IMG_9432

Co mi je osobně jedno je tloušťka přístroje. Ten je sice tenčí než jakýkoli předchozí iPhone, ovšem pokud mám v ruce 5s nebo 6, nevidím v tom pocitově absolutně žádný rozdíl, samozřejmě co se tloušťky telefonu týká. Přístroj je sice extrémně tenký a například při položení na stůl to vypadá skutečně stylově, ovšem při běžném používání je mi to tak nějak absolutně jedno. Z bočních stran se kromě umístění Power Button změnila také tlačítka pro volbu hlasitosti a změnu režimů. Tlačítka jsou nyní větší, ovšem že bych osobně pociťoval nějaký extrémní rozdíl v pohodlnosti jejich mačkání, to se říct nedá.

To na co si většina lidí, stěžovala dřív než byl vůbec iPhone 6 oficiálně představen jsou zadní pásky, které nevypadají podle mnohých příliš stylově a jsou něčím, kvůli čemu by se Steve obracel v hrobě. No upřímně na pivo se Stevem jsem nechodil, takže příliš nevím zda by se otáčel nebo ne, co však vím je, že telefon vypadá pro mě osobně ze zadní části mnohem stylověji než iPhone 5s. Pokud vám totiž vadí dvojice pásků, které navíc mírně vystupují nad povrch hliníku, pak nechápu jak jste přežili iPhone 5s s dvojicí černých pruhů na začátku a na konci přístroje. Pásky vystupují z telefonu skutečně jen o desetiny milimetru a okem to vidět není, ovšem při přejetí prstem cítíte hrbolek.

Co mě osobně vadí mnohem víc než nějaké pásky je vystouplá čočka fotoaparátu. Ačkoli jsme si to vůbec neuvědomoval a na fotografiích iPhone 6 jsem tento fakt nijak významně nevnímal, nyní mohu zodpovědně říct, že vystupující čočka je skutečně věc, která se mi na iPhone 6 nelíbí. Vypadá divně a dokáže zcela změnit vzhled celé zadní části nového iPhone a to samozřejmě k horšímu. Kdyby se Applu podařilo čočku zapustit, respektive kdyby Apple udělal telefon o něco tlustší, aby se do něj čočka vlezla, bylo by to rozhodně pozitivnější než nyní.

IMG_9437

Velikost
Tak pojďme rovnou na to, co zřejmě zajímá každého. I když jak jsme zmínil mám malé prsty, velikost iPhone 6 je naprosto skvělá. Nikdy bych nevěřil o kolik může pár milimetrů šířky displeje navíc zpříjemnit psaní zpráv a jak díky takové drobnosti získáte z telefonu zcela jiný pocit. Klávesnice je nyní při orientaci telefonu na výšku mnohem pohodlnější a psaní sms nebo mailů je zcela o něčem jiném než na iPhone 5s. Skutečně bych tomu sám nevěřil, jde přece jen o pár milimetrů, ale pocitový rozdíl je jedinečný a pokud píšete sms nebo maily ze svého telefonu častěji než voláte, pak je iPhone 6 jasná volba. Bohužel při orientaci na šířku již nemáte k dispozici větší klávesy nebo větší mezery, ale naopak na bocích klávesnice najdete další klávesy pro pohyb v textu, vložení malíků a tak podobně.

Ovládat telefon jednou rukou není problém, ale musíte počítat s tím, že jej nebudete držet pevně v ruce, ale budete jej mít položen spíše na bříšcích prstů, což je v pohodě doma na gauči, ale horší při chůzi na ulici. Pokud tedy patříte mezi ty, jenž drží telefon tak, že mu jej nelze ani silou vzít, pak budete mít problém, pokud držíte telefon spíše na prstech než ve dlani, je vše naprosto v pořádku a pracovat se vám na něm bude pohodlně. Při čem mi však větší velikost vadí je telefonování. Při telefonování se iPhone 5s drží u ucha mnohem lépe než iPhone 6 a telefonování s předchozími iPhony je zkrátka více ergonomický, pohodlnější, snadnější a stylovější než s iPhone 6. Je to možná otázka zvyku, ale při prvních pár hovorech je to to první, čeho si všimnete.

IMG_9444

Rychlost
Co se rychlosti týká, oproti iPhone 5s s nejnovější verzí iOS pozoruju u iPhone 6 se stejnou verzí iOS jen nepatrné zrychlení při spouštění systémových aplikací, procházení menu nebo například nastavení telefonu. Příjemného zrychlení se však dočkal senzor otisků prstů, který reaguje rychleji a váš otisk je identifikován skutečně zcela okamžitě. Samozřejmě, že je rychlejší také například spouštění aplikací, ovšem pocitově mi přijde, že v tom není až tak významný rozdíl, ovšem chápu, že někdo kdo neustále přepíná mezi nejnáročnějšími hrami, rozhodně výkon nového iPhone 6 využije. Mě osobně těší rychlost při Touch ID a pak ještě při jedné věci, o té však víc v sekci fotoaparát. A jen tak mimochodem, nový iPhone 6 je téměř stejně tak rychlý jako Dwayne Wade při crossoveru.

iPhone 6 Wade

Fotoaparát
O tom jak fotí iPhone 6 se rozepíši více až v samotné recenzi, první dojmy mají být spíše o postřezích a pokud je něco, co mi u fotoaparátu padlo do oka okamžitě, pak je to neuvěřitelná rychlost ostření. Nikdy v životě jsem ještě nezažil nic, co by ostřilo tak rychle jako iPhone 6. Rychlost přeostření z blízkého na vzdálený objekt je shodná s rychlostí přeostření vašeho oka a je až neskutečné, jak může telefon tak extrémně rychle zaostřovat. Pokud tedy sedíte u stolu, fotíte něco co je položeno na stole a najednou proletí kolem vašeho okna pták, záleží jen na vašem postřehu, zda jej stihnete zachytit nebo ne, pokud ano, pak si buďte jisti tím, že bude ostrý!

Velký rozdíl vidím při focení u panorama fotografii, které přikládám v galerii. Fotografie mají neuvěřitelných 44MB a rozlišení 13624×3064 pixelů. Pro zobrazení fotografie v plné velikosti stačí kliknout na níže uvedenou fotografii. Telefon je zpracovává mnohem rychleji než iPhone 5s a i samotné fotografování je přesnější a jednodušší. Již se vám tak často nestane, že telefon zahlásí abyste zpomalili nebo udržovali vodorovnou polohu. Na panorama fotografie se tedy můžete podívat níže, bohužel zatím pouze z pohodlí domova s tím, že v recenzi samozřejmě budou i fotografie z exteriéru.

iPhone_6_panorama_LSA

*Pro zobrazení panorama obýváku v plné velikosti klikněte

iOS iPhone 6 panorama

*Pro zobrazení panorama koupelny v plné velikosti klikněte

IMG_0010

*Fotografie vyfocena pomocí iPhone 6 (pro zobrazení plné velikosti klikněte na fotografii)

IMG_0015

*Fotografie vyfocena pomocí iPhone 6 (pro zobrazení plné velikosti klikněte na fotografii)

IMG_0019

*Fotografie vyfocena pomocí iPhone 6 (pro zobrazení plné velikosti klikněte na fotografii)

Displej
Že jsem do této chvíle zmiňoval u iPhone 6 pozitiva a psal pouze v superlativech? Tak to pak nevím jak mám psát o displeji. Pokud totiž bylo vše co jsem doposud rozepsal skvělé, tak nový displej, kterým disponuje iPhone 6 je neuvěřitelný. Displej nemá vyšší hustotu, ale je zcela jiný než displej u iPhone 5s. Díky designu telefonu, zaobleným hranám a zkosenému přednímu panelu je totiž displej tak neuvěřitelně blízko vašim prstům, že vnímáte obraz pod prsty tak, jako byste se objektů skutečně dotýkali. Displej pocitově jakoby vystupuje ze šasi telefonu a dotýká se přímo vašich prstů.

Je skutečně těžké popsat pocit, který máte při práci s iPhone 6 a jeho displejem, ale nikdy v životě jsem nic podobného nezažil. Vrstvy mezi obrazem a vašim prstem jsou mnohem tenčí než u iPhone 5s a vy se tak jakoby nedotýkáte samotného displeje, ale přímo obrazu, který zobrazuje. Displej iPhone 6 je zkrátka neuvěřitelný a to navzdory tomu, že má stejnou hustotu jako předchozí modely s Retina displejem. Dokonce i pozorovací úhly, když telefon leží na stole a například zazvoní jsou zcela jedinečné a nahrává tomu právě zkosení displeje.

iPhone 6 display icon
iPhone 6 Display

Co je zajímavé a o čem se příliš nemluví je fakt, že si máte možnost kdykoli změnit nastavení zobrazení samotného iOS. Máte možnost zvolit mezi Zvětšeným nastavením a Standardním nastavením. Buď tedy máte na displeji více informací a nebo máte stejný počet informací jako u iPhone 5s, ovšem jsou větší. Toto nastavení přivítá určitě každý, komu nevyhovují malé prvky na displeji, který i když má stejnou hustotu pixelů jako iPhone 5s, má přece jen díky velikosti větší rozlišení. Možnost nastavení displeje iPhone nabídne hned při prvotní aktivaci zařízení, ale máte jej možnost pochopitelně kdykoli změnit přímo v nastavení telefonu.

iPhone 6 display settings
iPhone 6 zobrazeni
iPhone 6 nastaveni displeje

Co říci závěrem? I když se kauza týkala především iPhone 6 Plus, ani iPhone 6 se neohýbá. Nezkoušeli jsme jej dát do svěráku, ale při běžném zacházení jej zkrátka nemáte šanci ohnout.

Dnes nejčtenější

.