Zavřít reklamu

JBL Authentics L16Pokud jste milovníkem kvalitního audia, pak jsou pro vás reproduktory JBL Century L100 tím stejným, co pro milovníky Porsche model 911. Jedny z největších legend v audio průmyslu se dočkaly v roce 2014 svého remaku v podobě multimediálního reproduktoru JBL Authentics L16, který odkazu na legendu nejen vzhledem, ale především pak kvalitním zvukem. Svět se však od uvedení Century L100 změnil a tak jsou Authentics L16 doslova napěchované technologiemi, které umožňují přehrávat zvuk ze všeho, co vás jen napadne. Pojďme se tedy podívat na tento elegantní kus nábytku, který ozvučí vaši domácnost, ale klidně také celou sportovní halu.

JBL Authentics L16 je skutečně masivním kusem elektroniky a s váhou přes 16Kg se musíte dobře rozhodnout, kam jej umístíte. Masivní zpracování a kvalita je vidět na první pohled. Zapomeňte na kousky plastu které k sobě nedoléhají nebo na podobné záležitosti, L16 je reproduktor v tom pravém slova smyslu, masivní, stabilní, perfektně zpracovaný a na první pohled neuvěřitelně kvalitní. Celý design je vyhotoven v ořechové barvě a pokud ponecháte na reproduktoru ochranný molitan, pak vidíte zajímavý vintage styl, pokud jej však sundáte, máte zde moderní kus elektroniky, který může vévodit i tomu nejmoderněji zařízenému pokoji.

Vrchní strana reproduktoru nabízí dvojici podsvícených kruhových ovladačů a zatím co na levém přepínáte zdroje zvuku, na pravém otáčením, na které jste zvyklí z klasického iPodu měníte hlasitost. Co zamrzí je absence dálkového ovládání, to sice můžete nahradit pomocí aplikace JBL MusicFlow, která je zdarma, ovšem i tak bych si u tohoto povedeného kousku představoval malý a designově podobný dálkový ovladač. Veškeré ovládání tak probíhá buď pomocí aplikace ve vašem iOS nebo Android zařízení a nebo přímo na těle reproduktoru. Osobně si myslím, že aplikace JBL MusicFlow má před sebou ještě dlouhou cestu k dokonalosti a je to poměrně velká škoda, protože pomocí aplikace můžete například nastavit eqvalizér a další detaily svého reproduktoru, vše je však poměrně těžkopádné a aplikace si určitě zaslouží ještě nějaký ten update. Kromě toho, že bych u reproduktoru uvítal dálkové ovládání není designu co vytknout a mohu se pouze uklonit a sundat klobouk před mistrovským dílem, které vytvořili v JBL. Zajímavostí je také možnost sundat přední molitanovou mřížku a změnit tak vzhled celého reproduktoru tak, jak to můžete vidět na našich fotografiích.

JBL L16

Mezi dvojicí kruhových ovladačů najdete na vrchní straně reproduktoru víko, které je možné po zatlačení odkrýt a získáte tak přístup ke trojici portů a tlačítku WPS, které slouží pro připojení k Wi-Fi Routeru a vytvoření DLNA sítě. Pod víkem je dostatek místa pro uchování několika kabelů, které můžete mít k portům trvale připojeny. Bohužel jediný kabel který v balení naleznete je ten, kterým připojíte reproduktor k zásuvce, což je trošku škoda a alespoň základní balení kabelů mohla společnost JBL ke svému top produktu dodala. To už však odbočujeme, pojďme se vrátit k tomu, co nás čeká pod víkem. Nalezneme zde dvojici USB portů, které umožňují nejen přímé připojení zařízení pro prvotní konfiguraci reproduktoru, ale také napájení/nabíjení zařízení. Přímé přehrávání z USB však není možné. Kromě dvojice USB portů je pak pod víkem také 3,5 mm konektor, díky kterému můžete reproduktoru připojit jakékoli zařízení s 3,5mm konektorem.

Další konektory pak naleznete na zadní straně zařízení a patří mezi ně Optický vstup a velmi ojedinělý, ale o to užitečnější konektor pro připojení gramofonu nebo mixážního pultu, tedy vlastně trojice portů, přes které se tyto zařízení k Authentics L16 připojují. Pokud si k těmto portům připočítáme ještě Wi-Fi, Bluetooth a NFC konektivitu, pak nenarazíte na nic, co byste k Authentics L16 nemohli připojit a to včetně takových záležitostí jako je gramofon nebo mixážní pult. Samozřejmostí je možnost použití AirPlay, díky čemuž stejně jako na váš AirPort Express, tak i na L16 můžete automaticky z jakékoli aplikace, která AirPlay podporuje, odesílat zvuk. Právě tato kombinace drátových i bezdrátových připojení dělá z JBL Authentics L16 naprosto jedinečné zařízení, které přenese zvuk ze všeho, na co si jen vzpomenete.

JBL

Zvuk, čistě a bez kompromisů
Když se podíváte na zpracování a materiály, které jsou pro výrobu L16 použity, víte že můžete očekávat zvuk, za který se výrobce nebude muset stydět. To co však předvádí L16 je zcela nesrovnatelné s jakýmikoli dockovacími reproduktory, které jsme kdy měli možnost slyšet. JBL Authentics L16 jsou reproduktory v té nejryzejší podobě, v jaké mohou vůbec reproduktory být. Pokud chcete L16 s čímkoli srovnávat, pak si musíte vzít k srovnání klasické dřevěné bedny. Pokud totiž porovnáte JBL Authentics L16 s čímkoli jiným nebude to pro ně žádnou výzvou. Zvuk linoucí se z masivního kusu dřeva a kovu zkrátka poznáte na první poslech, nemusíte vůbec přemýšlet o tom, zda drahé plastové reproduktory nahradí tento zvuk, nenahradí. I když vezmete nejlepší plastové reproduktory na světě, mohou mít dokonale čistý zvuk, ale je to něco jiného, než kus dřeva a masiv.

Netvrdím, že se plastový zvuk nemusí líbit, naopak je z mého pohledu zcela odlišný, kvalitní plastové reproduktory nabízí čistý zvuk a skvělou kvalitu, ovšem zvuk je zkrátka jiný než z kusu dřeva. Dřevěný reproduktor dodává hutný zvuk, který má nezaměnitelnou barvu a právě tuto barvu zvuku L16 přináší a to bez jakéhokoli kompromisu, tedy až na jeden, ke kterému se však ještě dostanu. Zvuk L16 je hutný, plný a vyplní celou místnost klasickým dřevěným soundem, na který se dnes již často zapomíná a je to velká škoda.

Recenze JBL L16

I při vysoké hlasitosti, tedy téměř při plné hlasitosti, nedochází k přílišnému zkreslení a hudbu je stále možné poslouchat bez toho, aniž by se jednotlivé rytmy spojovaly a vytvářely neforemný celek. Co se basů týká, uvědomuji si, že zde je preference každého posluchače zcela jiná, ovšem mě zkrátka L16 basovým přednesem sedl dokonale a i když jsou basy plné a hutné, nedochází k tomu, že bychom přes ně neslyšeli nic jiného. Basy se mi líbili jak při poslechu hip-hopu v podání Lil-Wayne, Ricka Rosse, Eminema, Kontrafaktu nebo například Dr. Dreho, ale také při poslechu rockové hudby jako je Pink Floyd nebo samotný Roger Waters již bez Floydů, případně pak Deep Purple a jejich legendární Made in Japan. Basy skvěle vynikly i při lehčím bigbítu od Mariána Vargy a jeho Collegium Music. Výsadou JBL L16 jsou pak vzdušné a přesné výšky, které dávají skvěle vyniknout harmonii jednotlivých nástrojů a melodií. I při vyšších hlasitostech nemáte problém slyšet vibrace jednotlivých strun tak, jako tomu je například u skutečně drahých sluchátek. Podobně vzdušné jsou také středy, které zní skutečně melodicky a zvuk je hutný, ale přesto svěží a při poslechu nedochází k výraznému zkreslení.

L16

Resumé
Logickou otázkou, kterou si nyní kladete je, zda hraje L16 10x lépe než běžný plastový reproduktor pro iPhone, když už je 10x dražší. Odpověď je jednoznačná, nehraje 10x lépe, hraje 100x lépe a pokud chcete řešení, které poskytuje kvalitní zvuk a 100% kompatibilitu se vším na co si jen vzpomenete, pak je L16 jasnou volbou. Kvalita zpracování naprosto odpovídá ceně a kvalita zvuku je na tom stejně tak dobře, ne-li ještě lépe. Nemá smysl váhat, zda si koupíte L16 nebo jiné reproduktory stejného typu, jediné váhání, které může při vašem rozhodování nastat je, zda chcete reproduktor, který je jedním kusem a přesto je stereo nebo zda si raději koupíte zesilovač a do každého rohu místnosti dáte jeden kvalitní dřevěný reproduktor, s cenou se pak však dostanete někam jinam.

Pokud tedy hledáte stejný typ reproduktoru a jste příznivci klasického zvuku, který vám může dopřát pouze kus masivního dřeva, pak bude tento 16Kg vážící krasavec tou správnou volbou. Nezapomínejte však, že se nejedná o klasický repráček k iPhonu, ale o reproduktor, který musíte krmit tím nejlepším možným zvukem, jenž váš telefon přehraje nebo na něj zkrátka napojit nějaký jiný zvukový vstup, který mu poskytne dostatečnou kvalitu. Jedná se totiž o reproduktor, u kterého rozdíl mezi klasickou MP3 a Apple Lossless nebo Flac skutečně poznáte a to je zřejmě posledním argumentem, proč by při výběru podobného typu reproduktoru měla padnout vaše volba právě na L16. Pokud již budete nuceni použít nějakou tu MP3 nahrávku, pak vám může pomoci funkce Clari-Fi, kterou je L16 vybaven. Ta totiž zlepšuje kvalitu komprimovaných nahrávek tím, že nahrazuje chybějící toky informací a dopočítává je. Díky svým vlastnostem získal Authentics L16 Také ocenění EISA pro rok 2014/15 jako: Nejlepší Evropský kompaktní Hi-Fi systém pro rok 2014/15.

  • Authentics L16 si můžete přijít osobně poslechnnout na Výstavu audio, video a domácí kino od 18. do 19. 10. 2014 v Bratislavě v expozici DSI Slovakia.
JBL Authentics L16

Technická specifikace

  • Typ: Aktivní trojpásmový stereo reproduktor s bezdrátovým audio přehráváním a ovládáním
  • Vysokofrekvenční měniče: 25 mm tweeter
  • Stredo-rozsahové měniče: 50mm stredový menič
  • Nízkofrekvenční měniče: 133mm basovýreproduktor
  • Frekvenční odezva: 35 Hz – 35 kHz
  • Maximální SPL: 108 dB @ 1 m
  • Odstup signálu od šumu (bezdrátové & analogové vstupy): 92 dB
  • Odstup signálu od šumu (digitální vstupy): 98 dB
  • Zesilovací výkon: 6 x 50 W RMS
  • Zesilovač THD při plném výkonu:
  • Formáty bezdrátového audio přehrávání: AirPlay®, DLNA®, Bluetooth®, automatické přepínání
  • Připojení: 1 x stereo 3.5 mm, 2 x USB (typ A), 1x Stereo RCA phono vstup, 1 x digitální optický vstup
JBL Authentics

Obsah balení

  • JBL Authentics L16 reproduktorový systém
  • odpojitelná mřížka reproduktoru
  • IEC síťová šňůra
  • průvodce rychlým startem
JBL L16 Authentics

Dnes nejčtenější

.