Zavřít reklamu

iPhone 6 a iPhone 6 Plus ikonaApple nezabúda na svojej stránke uvádzať, že jeho telefóny iPhone disponujú akcelerometrom. Lenže ako môžeme vidieť teraz, iPhone 6 a iPhone 6 Plus obsahujú hneď dva rôzne akcelerometry od dvoch rôznych spoločností. V prvom prípade to je akcelerometer Bosch BMA280 so schopnosťou sledovať tri osi a po jeho boku sa tu nachádza ďalší akcelerometer, InvenSense MPU-6700 so schopnosťou sledovať šesť os. Prečo by však Apple používal v jednom telefóne dva rôzne akcelerometre?

Chipworks verí, že použitie dvoch rôznych akcelerometrov môže znížiť energetickú spotrebu a celkovo zlepšiť užívateľský zážitok. Senzor spoločnosti InvenSense je štvornásobne citlivejší než senzor Bosch, má viac funkcií a môže fungovať vo viacerých režimoch, čo sa odráža na vyššej spotrebe energie. Môže totiž fungovať nielen ako akcelerometer sledujúci tri osi, ale tiež môže svoje schopnosti rozdeliť do trojosového gyroskopu a trojosového akcelerometru. V základnom režime má spotrebu 3,4 mA, zatiaľ čo pri druhom režime konzumuje akcelerometer 3,2 mA a gyroskop 450 µA. Spotreba senzoru Bosch je podstatne nižšia – len 130 µA. Obe tiež majú schopnosť fungovať v režime zníženej spotreby, kedy senzor InvenSense operuje s frekvenciou 1 Hz.

Aký má však aké využitie? Senzor spoločnosti InvenSense je vhodnejší pri práci s aplikáciami a pri hraní hier, ktoré využívajú pohybové senzory – vyššia citlivosť senzoru je navyše veľmi dobrým znamením pre hráčov závodných hier. Senzor Bosch sa naopak môže pochváliť nižšou spotrebou a oveľa rýchlejším spustením, presnejšie sa zapne za 3 milisekundy, zatiaľ čo senzor InvenSense sa spustí za 30 milisekúnd. Bosch sa tak využíva najmä na domovskej obrazovke alebo ako krokomer – iPhone 6 Plus je totiž možné otočiť a používať ho v režime na šírku, podobne ako iPad.

iPhone 6 & iPhone 6 Plus accelerometers

Dnes nejčtenější

.