Zavřít reklamu

Nilox F-60 EVOPo otázke: „Nechceš zrecenzovať túto kameru?” prišla moja jasná reakcia: „Určite hej!”. Je to kamera NILOX F-60 EVO. Pre mňa je určite na zamyslenie, prečo sa spoločnosť vyrábajúca outdoorové kamery chce vizuálne podobať na svojho, dovolím si tvrdiť, najväčšieho konkurenta. Či je to dobrá alebo zlá marketingová stratégia predaja, to nechajme na marketingové oddelenie NILOXU. Nilox je talianská spoločnosť a preto je logickou voľbou zvolenie si Petra Sagana za jednu z tvárí F-60-tky, pretože Peťo to na bicykli naozaj vie.

Prevedenie

Prvé, čo ma skutočne zaujalo, bolo ochranné púzdro a po zistení, že púzdro zvládne 100 metrovú hĺbku, nemám pochyb o tom, že tu firma Nilox vyniká. Na púzdre nájdete 3 tlačidlá (spustenie nahrávania, odfotografovanie, zastavenia nahrávanie/prepnutie do módu nahrávania zvuku), ktoré sa naozaj veľmi ľahko stláčajú a pri ich stlačení niet pochýb o tom, či človek spustil nahrávanie. Sklo na púzdre pôsobí odolne, ako voči poškriabaniu tak aj voči pádu. Túto vlastnosť však preverí len dlhodobé používanie, no určite nezaostáva za konkurenciou. Púzdro spoločne s kamerou a prídavným displejom je vcelku ťažké. Pri adrenalínových športoch, kde budete mať kameru prilepenú na helme, odporúčam používať kameru bez displeja, ušetríte pár gramov na hlave. Možno by stálo za zmienku pouvažovať o ľahšom obale, ktoré nemusí nutne dosahovať parameter IP68 (vodotesnosť do 100m).

Samotná kamera je vyrobená z materiálu odolného voči poškrabaniu. Všetko pekne lícuje. Tu tiež nie je pochýb o tom, že ide o profesionálne prevedenie. Na prednej strane zaujme hneď niekoľko vecí. Štyri prepínače, jedno tlačidlo na začatie nahrávania a objektív so zvláštnymi zárezmi po obvode. Zo štyroch tlačidiel stoja za zmienku dve – prvé je meranie expozície. Tu sa dajú nastaviť dve možnosti, stredové meranie expozície alebo celkové. V praxi to znamená, ak natáčam človeka a chcem, aby bol správne naexponovaný (nasvietený – jednoducho aby bol na obraze vidieť), zvolím stredové meranie svetla.

V prípade, že kamerujem scenériu, zvolím celkové meranie svetla, aby bol obraz čo najviac svetelne vyvážený. Táto funkcia pracuje spoľahlivo a myslím si, že je vcelku užitočná. Druhým takýmto tlačidlom je G-senzor, ktorý po jeho aktivovaní zapne nahrávanie okamžite po pohybe kamery. Využitie? Rôzne, no predovšetkým pri dlhých čakaniach na štarte sa nemusíte zaoberať tým, či vaša kamera začala pracovať v ten správny čas. Určite za pochvalu stojí tlačidlo pre spustenie nahrávania, ktoré svojím vystúpením nájdete okamžite po uchytení kamery do rúk. Funkčnosť zvláštnych zárezov na objektíve prezradí príslušenstvo, ktorého súčasťou je ochranná krytka objektívu pre prípad, že sa kameru rozhodnete používať bez ochranného púzdra.

Na hornej strane kamery nájdete stavový displej, ktorý vás bude informovať o režime, kvalite záznamu, stave batérie ale aj o tom, aké meranie svetla máte zvolené alebo čí máte zapnutú WiFi a iné. Musím pochváliť závit zo spodnej strany kamery pre statív, predĺženú ruku alebo úchyt, ktorý je súčasťou príslušenstva. Škoda je, že tento závit nemá aj púzdro. V tomto prípade by už nebolo nutné nič dokupovať, pokiaľ by ste chceli mať svoju kameru chránenú a používať napríklad predĺženú ruku/statív.

Obsah balenia

Balenie je vskutku bohaté a pre mňa tu chýba už iba spomínaná redukcia so závitom na statív. Čo skutočne prekvapí, je externý mikrofón s naozaj dlhým káblom. Externý mikrofón sa dá používať aj s ochranným púzdrom, čo určite pokladám za veľký prínos, keďže mikrofón ktorý je zabudovaný priamo na kamere je pri použití púzdra veľmi málo funkčný.

Súčasťou balenia ja aj displej s pekným podaním farieb a ostrosťou. Kamera má v sebe zabudovaný aj reproduktor, takže pri prezeraní nahratého materiálu rovno počujete, aký zvuk ste zaznamenali.

Nilox F-60 EVO
Funkčnosť

Odolné púzdro, bohaté príslušenstvo predurčuje túto kameru k naozaj k extrémnym a nevšedným záberom. Môžete ju pripevniť naozaj kdekoľvek a na akýkoľvek adrenalínový nástroj a kamera vám spraví zábery z uhlov, ktoré natočia len profesionálni kameramani. Vy tie zábery môžete navyše vidieť vo svojom telefóne a zdieľať okamžite na YouTube.

Kamera je veľmi intuitívna a nepotrebujete žiadny manuál. Pri základných znalostiach rýchlo pochopíte ako kamera funguje a ktoré parametre v nastaveniach sú pre vás dôležité. Pri funkčnosti nemôžem zabudnúť spomenúť aplikáciu od NILOXU, ktorá je dostupná pre iOS ale aj pre Android. Jednoducho sa pripojíte a kameru viete ovládať v plnom rozsahu priamo vo vašom mobilnom telefóne. Používanie aplikácie je rovnako jednoduché a intuitívne ako používanie samotnej kamery. Každopádne na podrobný test tejto aplikácie sa môžete tešiť už čoskoro.

Pri skúšaní F-60-tky v exteriéri ma naozaj bavil jej širokouhlý záber. Naozaj škoda, že pri testovaní nebolo najvhodnejšie počasie a tak namiesto kúpania s kamerou som ju len ponáral do mlák a skúšal či púzdro neprepustí vlhkosť už pri tejto záťažovej skúške. Nesklamala! Kamera bola suchá a zábery z mlák boli priam fascinujúce. No dobre, tak fascinujúce neboli, ale dalo sa celkom jednoducho otestovať ako sa kamera správe pri snahe zaznamenať svet pod hladinou mláky a svet nad ňou. S týmto si poradila slušne a verím, že tento druh záberov by sa s touto kamerou stali mojimi obľúbenými. Nie len vďaka kvalite výstupu, ale hlavne kvôli jednoduchosti použitia. Neriešil som žiadne clonové číslo, uzávierku, či citlivosť ISO, proste som len stláčal spúšť a kamera fotila, točila tak ako som chcel. Určite pre náročnejšieho užívateľa chýba plne manuálny režim, ale táto kamera je práve tým výnimočná, že jej použitie je jednoduché a nezdržiavala ma zbytočným nastavovaním parametrov a tak mi neunikla žiadna momentka.

Pri natáčaní videa si môžete zvoliť 3 stupne kvality videa. Plné rozlíšenie HD 1080p (16:9) ktoré zaznamenáva 60 obrázkov za sekundu, 960p s pomerom strán 4:3 a rovnako 60fps alebo najnižšie rozlíšenie 720p (16:9). Pri rozlíšení 720p viete zachytávať obraz v rýchlosti 120 snímkov za sekundu. Z tohto môžu vzniknúť zaujímavé, akčné zábery a použiteľné do samotného strihu, kedy viete pohyb natoľko spomaliť, aby ste videli jeho celú dynamiku.

Čo sa týka samotného výstupu a kvality obrazu. Pri použití štandardného ohniska, čo je v tomto prípade 28mm (širokouhlý záber) je pre mňa obraz súdkovitý a aberácia pri kontrastnom svetle výrazná. Tento neduh pri blízkych objektoch vieme odstrániť digitálnym zoomom, čo však automatický prináša stratu kvality obrazu a tak je lepšie to nechať na post-proces.

Pochváliť však treba svetelnosť objektívu a tým pádom aj slušný záznam obrazu v slabších svetelných podmienkach. Kamera sa vie rýchlo prispôsobiť expozičným zmenám (prechody z tmavých miest na svetle a opačne), čo však zvláda trošku pomalšie, je vyváženie bielej. Pri prechode z umelého osvetlenia na denné svetlo jej chvíľku trvá, kým pochopí zmenu podmienok a prispôsobí sa. Objektív vie zaostriť už od cca 6cm. No ostrosť ovplyvňuje snímaný objekt a okolité svetlo.

F-60 EVO sa samozrejme dá použi aj ako fotoaparát a aj ako diktafón. Fotografie vie F-60-tka spraviť v rozlíšení 16 megapixelov vo formáte JPG. Audio zaznamenáva vo formáte WAV. Vo fotografiách sa taktiež prejavuje aberácia a vo veľmi kontrastných častiach fialový duch.

Resumé

Pri testovaní kamery nebolo ideálne počasie a ja ako užívateľ som na kvalitu obrazu výrazne háklivý. Ak som spomínal nejakú farebnú aberáciu musím podotknúť že tá je výrazná predovšetkým pri škaredom počasí, kedy kontrast medzi oblohou a zvyškom sveta je veľký. Samotná kvalita obrazu je však konkurenčne schopná a pri dnešných možnostiach v post-procese sú všetky chyby, ktoré som spomínal, zanedbateľné. Dovolím si tvrdiť, že pri kúpe tejto kamery budete s jej výstupom v 90% prípadoch spokojný. Kamera má naozaj bohaté príslušenstvo a rôzne technické vychytávky. Za cenu 350€ dostanete všestranný nástroj pre záznam akčných a nekonvenčných záberov, pretože na to je NILOX F-60 EVO jednoznačne stvorená.

  • Nilox F-60 Evo WiFi si môžete zakúpiť u nášho partnera Vždy.sk za 349€
  • Nilox F-60 Evo WiFi si můžete zakoupit u našeho partnera Vždy.cz za 9 790,- Kč
Nilox F-60 EVO

Dnes nejčtenější

.