Zavřít reklamu

Apple-China1Fair Labor Association, organizácia, ktorá sleduje nedodržiavanie pracovných podmienok v čínskych továrňach, sa opäť pozrela na zub spoločnosti Quanta Computer. Ako to súvisí s Apple? Spoločnosť Quanta Computer je totiž spoločnosťou, ktorá pre Apple vyrába jeho počítače ako MacBook Air či iMac a samozrejme všetky ostatné okrem Mac Pro. Organizácia FLA navštívila továrne v Šanghaji a Changshu, kde dochádza práve k výrobe spomínaných produktov. Výsledok pritom zrejme Apple nepoteší, keďže v oboch došlo k porušovaniu nariadení súvisiacich s pracovným časom, náborom, odmeňovaním, bezpečnosťou pri práci, zdravotnou starostlivosťou a niekoľkými ďalšími vecami.

K problémom pritom došlo v auguste/srpnu 2013, čiže rok dozadu, no k zverejneniu štatistiky došlo až teraz. Za zmienku rozhodne stojí správanie manažmentu v továrni Changshu, kde podľa FLA vedúci pracovníci slovne napádali robotníkov. Okrem toho boli robotníkom účtované poplatky za zamestnanie a zamestnanci boli nútení pracovať nadčasy. Až 62% pracovníkov továrne pritom v štvrtom kvartáli 2012 nedostali žiadny deň na odpočinok, vďaka čomu pracovali 16 dní po sebe. Robotníci navyše nemali dostatočne vyplácané nemocenské dávky a niektorí nemuseli mať vyplatenú jednu odpracovanú hodinu každý deň. Niektorí zamestnanci boli donútení pridať sa do Celočínskej federácie odborových zväzov a nakoniec nechýbali ani problémy s dbaním na bezpečnosť pri práci.

V továrňach bol problém s kvalitou vzduchu a taktiež boli v továrňach problémy s prístupom ku sprchám pre núdzové prípady. Horľaviny a toxické látky boli pre zmenu nevhodne umiestnené v továrni v Šanghaji a chemikálie v Changshu pre zmenu neboli vôbec monitorované. Jedná sa pochopiteľne o problémy, proti ktorým Apple bojuje a je voči ním tak prísny, ako to je len možné. V tomto prípade už Apple oznámil, že na základe správy pracuje s vedením spoločnosti Quanta na vyriešení každého jedného problému a plánuje tak zlepšiť pracovné podmienky. Zároveň oznámil, že ak chcú dodávatelia aj naďalej spolupracovať s Apple, potom musia dodržovať tie najprísnejšie štandardy. Apple tiež dodal, že jeho pracovníci spravili minulý rok 451 osobných návštev tovární a detailne skontrolovali, či sa v továrňach dodržujú podmienky. Spomínané továrne spoločnosti Quanta pritom navštívili 16-krát, naposledy minulý mesiac.

MacBook_Air_2011
*Zdroj: TechCrunch

Dnes nejčtenější

.