Zavřít reklamu

SafirJe jedno zda bude safírové sklíčko pokrývat nový iPhone, iPad, hodinky iWatch nebo jej Apple použije pro cokoli jiného, jedna věc je tak či onak jistá. Apple investoval nemalé finanční prostředky do inovací společnosti GT Advanced Technologies, která dokáže vyrábět safírové sklo levněji a kvalitněji než jakákoli jiná společnost na světě. GT Advanced totiž přistupuje k výrobě safíru jinak než ostatní společnosti a k jeho výrobě využívá nový stroj, který je stejně velký jako náklaďák s míchačkou a je umístěn v laboratořích společnosti v Massachusetts.

Přístroj „střílí“ pod extrémním tlakem ionty vodíku do safíru, které se do něj zapustí v hloubce přesně 26 mikrometrů. Následně se safír zahřeje do takové teploty, při které se ionty vodíku přemění v plynný vodík, který zvětší svůj objem a tím oddělí vrstvu safíru o tloušťce 26 mikrometrů, která se oddělí od zbytku safírové hmoty, do které jsou následně opět „vystřeleny“ ionty vodíku. Tento proces se neustále opakuje a společnost je tak schopna získávat 26 mikrometrů tenké pláty safíru.

Safírové sklo se obvykle vyrábí velmi tlusté, což je však drahé a navíc pro účely Applu velice nepraktické. Řezat vrstvu safíru z velkého kusu synteticky vyrobeného safíru diamantovou pilou a pak ji ořezávat na správnou tloušťku je pomalé, drahé a nehospodárné a právě proto přišla společnost GT Advanced společně s Applem na způsob, který vypadá spíše jak z nějakého sci-fi filmu než z reálného prostředí. Apple však skutečně díky této technologii získává extrémně tenké pláty safíru, které stačí na pokrytí displeje tak, aby byl téměř nezničitelný. Tenká vrstva navíc není tak křehká a sklo je odolnější i při nárazech nejen vůči poškrábání.

Dnes nejčtenější

.