Zavřít reklamu

ibabi cameraV týchto dňoch sa mi do rúk dostala nová kamerka iBabi HD od holandskej spoločnosti Amarillo, ktorá síce podľa názvu môže slúžiť len na monitorovanie detí, no v skutočnosti môže mať oveľa väčšie využitie. Pretože ide o kamerku, ktorá funguje na WiFi a dokonca sa prepája k vášmu Skype kontu, jedná sa o niečo, čo si môže nájsť uplatnenie aj napríklad v prípade, že sa chcete chrániť pred vykradnutím, prípadne pred krádežou bicykla zpred domu. Kamera iBabi HD má totiž jednu špecifickú vlastnosť, a to tú, že má svoje vlastné Skype ID.

Rozdiel oproti iným kamerám totiž spočíva v tom, že si musíte kameru pridať na váš Skype a až potom s ňou môžete komunikovať – respektíve robiť videohovory. Ak na kameru totiž zatelefonujete, automaticky sa začne vysielať záznam a v závislosti od rýchlosti pripojenia sa mení jeho kvalita. Kamera pritom pracuje s trojicou rozlíšení, konkétne 360p, 480p (VGA) a nakoniec 720p HD. Záznam sa začne zobrazovať priamo na obrazovke vášho počítača, prípadne na obrazovke iného zariadenia, na ktorom máte nainštalovaný Skype. Prekvapením je však to, že kameru môžete behom telefonovania ovládať a to veľmi jednoduchými príkazmi, ako “u” (hore), “d” (dolu), “l” (vľavo) a “r” (vpravo). Rovnako môžete príkazy stupňovať a tak zadaním “uu” dôjde k otočeniu kamery nahor o 50 stupňov a nie len o 25°. Taktiež môžete použiť príkazy ako “Left” a “Right”, ktoré posunú kameru o väčší stupeň. Kamera vám na vaše príkazy odpíše a to aj so smajlíkmi, ako môžete vidieť na screenshote nižšie. Zároveň vám tak napovie, že príkaz je funkčný, prípadne nefunkčný, ako je tomu v prípade príkazu “zoom”, ktorý nefunguje.

iBabi_HD_1

No a kedy kontaktuje kamerka vás? Vždy, keď zaznamená nejaký pohyb – teda ak vám funguje WiFi sieť. Samozrejme, pokiaľ by ste používali kamerku na sledovanie svojej kancelárie a chcete mať uložený záznam aj na noc, môžete dovnútra zasunúť 32 GB pamäťovú kartu microSD, prípadne môžete nechať zálohovať súbory na Google Drive. Google Drive je tak ďalšou službou, s ktorom si môžete kamerku prepojiť, čo využijete v prípade, že už žijete cloudom a microSD je pre vás stará technológia. Záznam na jednu 32 GB kartu potom v rozlíšení 640 × 480 trvá až 5 dní, potom sa v prípade zaplnenia miesta staršie záznamy automaticky zmažú a sú nahradné novými. Záznam v rozlíšení HD je pochopiteľne oveľa kratší, no ponúka lepšiu kvalitu obrazu.

iBabi_HD_app
ibabi

Keď vás kamerka kontaktuje, nezačne vám telefonovať, ale skrátka vám na Skype pošle obrázok so slovami, že bol zaznamenaný pohyb. Môžete však nastaviť aj to, aby kamerka na váš Skype poslala textovú správu a nie obrázok. Ako môžete vidieť, spolupráca so Skype je veľmi úzka a netreba sa príliš čudovať. Spoločnosť, ktorú odkúpil Microsoft, sa totiž priamo podieľala na vývoji kamery iBabi HD a požičala tak holandskému výrobcovi svoje patentované technológie. Rozhranie je zabezpečené, keďže sa využíva WPS šifrovanie. K dispozícii je tiež infračervené svetlo, ktoré si môžete kedykoľvek vypnúť s pomocou režimu Night Mode v nastaveniach iOS aplikácie. Práve táto aplikácia slúži na prvotné nastavenie produktu a s pomocou nej prepojíte kameru s vašim Skype a vašou WiFi sieťou. Spárovanie produktov prebieha tým, že sa na obrazovke iOS zariadenia zobrazí QR kód, ktorý musíte položiť 20 až 30 centimetrov pred kameru. Kým v prípade iPhone mi to nerobilo žiadny problém, v prípade párovania s iPadom som narazil na problémy. Zaiste poteší, že aplikácia je kompatibilná aj so starým iPhone 4, aj keď tam aplikácia seká. Či má na sekanie vplyv operačný systém (iOS 7.1.1), neviem. V prípade nedostatku denného svetla sa tiež zapne infračervené svetlo pri každom fotení, ale aj pri telefonovaní.

iBabi_HD_IR
ibabi

V konečnom dôsledku sa tak jedná o “inteligentnú elektroniku”, ktorá má svoje využitie aj mimo detskej izby, aj keď tomu jej názov nasvedčuje. Môžete ju totiž využívať aj kdekoľvek inde, ako napríklad v kancelárii, kde ju jednoducho položíte, prepojíte s vašim Skype účtom a v prípade, že dôjde k pohybu, kamera vás automaticky kontaktuje cez Skype. Práve pomocou Skype môžete kameru následne ovládať jednoduchými príkazmi a môžete tak mať prehľad nad tým, čo sa zrovna vo vašej kancelárii alebo v izbe, v ktorej je kamera uložená, deje. Rovnako ale aplikácia umožňuje prepojiť kamerku s kontom Google Drive, kam sa môžu ukladať videozáznamy alebo fotografie udalostí, ktoré sa udiali (pozn. pohyby). Rovnako tiež môžete nastaviť sledovanie zvuku, čo je ale štandardne vypnuté, čo je celkom pochopiteľné, keďže žijeme v dobe, kedy majú ľudia obavy o súkromie. Kvôli tomu sú vlastne štandardne vypnuté aj ostatné funkcie, tie si ale už môžete sami aktivovať. Na záver by som ešte dodal, že vás kamerka šokuje hneď po zapnutí a to tým, že sa začne sama točiť a “sledovať” vašu izbu. Ak by ste ale mali obavy, že je na kameru niekto napojený bez vášho vedomia a práve sleduje vašu domácnosť či kanceláriu, potom vás môžem upokojiť – kamera to robí po každom zapnutí alebo reštartovaní. Či bude kamerka v budúcnosti podporovať HomeKit, ukáže až budúcnosť.

iBabi_HD_app1
ibabi camera

Dnes nejčtenější

.