Zavřít reklamu

Štandard USB, ktorý je dnes podporovaný snáď každým zariadením na svete, podľa bezpečnostných expertov obsahuje vážnu chybu  v zabezpečení, vďaka ktorej môže útočník s pomocou USB napadnúť akékoľvek zariadenie bez ohľadu na to, či sa jedná o PC, Mac či Android. Problém v zabezpečení technológie USB vôbec nespočíva v tom, že útočník skopíruje na USB disk škodlivé súbory, ktoré následne napadnú počítač.

Problém spočíva v tom, ako funguje čip, ktorý zabezpečuje komunikáciu USB zariadenia s počítačom. Tento čip bol nedopatrením navrhnutý tak, že je možné prepísať jeho firmware, vďaka čomu bude škodlivý kód komunikovať s akýmkoľvek zariadením, ktoré v budúcnosti pripojíte do USB portu. Hackeri tak môžu hacknúť akékoľvek zariadenie, od celkom primitívneho iPodu shuffle cez externé pevné disky až po klávesnice a myši. Útočníci tak môžu bez vášho vedomia vidieť, čo máte uložené na svojich diskoch, aké údaje zadávate pri prihlasovaní do internet bankingu a veľa ďalšieho. Čerešničkou na torte je snáď už len to, že napadnuté USB následne umožní hackerom na diaľku ovládať myš a klávesnicu počítaču, bez ohľadu na to, či ide o PC alebo Mac.

Kritická chyba sa totiž netýka operačného systému ale samotného firmware USB radiču, ktorý sa nachádza na základnej doske počítača a riadi „prevádzku“ USB portov. Ako uviedli odborníci, tento problém nie je možné opraviť žiadnou aktualizáciou: „Zneužívame samotný spôsob, akým je USB navrhnuté.“ Možným riešením do budúcna je jedine vyvinutie novej USB technológie, ktorá bude ale dostupná len na novších počítačoch. Aby ale ľudia predišli problému v súčasnosti, odporúča sa vôbec nepožičiavať flash disky.

Apple macintosh USB 3.0
*Zdroj: Wired

Dnes nejčtenější

.