Zavřít reklamu

prism1Tým, že sa prevalila kauza okolo NSA a programu PRISM, množstvo zákazníkov stratilo dôveru voči službám, ktoré sú napojené na internet a teda aj napríklad na možnosť odosielania diagnostických dát spoločnostiam pri používaní produktu. To sa mimo iného týkalo aj Apple, ktorý podľa uniknutých dokumentov tiež spolupracoval s NSA na programe PRISM, no neskôr to negoval a zverejnil na svojej stránke štatistiku prijatých žiadostí o prístup k súkromným dátam užívateľov od vládnych organizácií.

Teraz Apple reagoval na vyhlásenie forenzného výskumníka Jonathana Zdziarskeho, ktorý vyhlásil, že operačný systém iOS obsahoval backdoor, ktorý poznala len polícia a vládne agentúry a dokázala ho využiť k tomu, aby na diaľku získala prístup k osobným dátam užívateľov iOS zariadení. Ten popísal svoje zistenia bližšie v niekoľkostranovej prezentácii, ktorú zverejnil na internete v podobe PDF dokumentu.

Apple toto vyhlásenie ale poprel: „iOS sme navrhli tak, že jeho diagnostické funkcie nijak neohrozujú súkromie a bezpečnosť užívateľov, ale stále poskytujú IT oddeleniam firiem, vývojárom a Applu potrebné informácie k tomu, aby mohli vyriešiť akékoľvek technické problémy. Užívateľ musí mať odomknuté zariadenie a musí najprv súhlasiť s tým, že jeho iOS zariadenie môže dôverovať počítaču, aby mohol počítač získať prístup k diagnostickým dátam. Užívatelia musia súhlasiť s tým, že chcú zdieľať tieto informácie a dáta nie sú nikdy odosielané bez ich vedomia.“

iOS backdoor
*Zdroj: TUAW

Dnes nejčtenější

.