Zavřít reklamu

iPhone 6 front panelDalší týden přináší další video, ve kterém se dozvídáme, že iPhone 6 zřejmě nemá safírem chráněný displej, ale jen o něco odolnější sklo, než které nabízel iPhone 5. Video pochází opět od Marquese Brownleeho, který nám již jedno video plné testů předního panelu ukázal. Otázkou je, zda se nyní díváme na stejný panel, druhou otázkou pak je, proč v lidech následující video nechalo takové rozporuplné reakce. Marques totiž vzal dvojici smirkových papírů a vyzkoušel, zda jimi dokáže poškrábat iPhone 5s a přední panel iPhone 6, tedy pokud se vůbec o přední panel opravdového iPhone 6 jedná.

Marques nás také seznámil s Mohsovou stupnicí tvrdosti a vysvětlil, že Gorilla Glass které chrání displej iPhone 5s má na této stupnici, která je od 1 do 10, hodnotu 6,8. Zatím co safírové sklíčko, které používá iPhone 5s k ochraně touch ID má hodnotu 9, oba smirkové papíry mají pak hodnotu 7 a 8. Marquese ukazuje, že přední panel iPhone 6 je možné poškrábat, což by podle něj být možné v případě, že by Apple použil Safír nemělo. Na druhou stranu však upozorňuje na fakt, že panel je mnohem méně poškrábaný než panel iPhone 5s. Ovšem Touch ID není poškrábané vůbec. Podle Marquese to tedy znamená, že Apple použil pro přední panel buď Gorilla Glass 3. generace, zatím co u iPhone 5s je 2. generace a nebo použil speciální hybridní materiál, který kombinuje safír a klasické sklo, na nějž získal v loňském roce patent.

Co z toho tedy plyne? Důležité je uvědomit si fakt, že pokud má brusný papír tvrdost mírně nad 8, je s ním skutečně možné poškrábat i safír, ten totiž můžete poškrábat nejen materiál, který je tvrdší než safír, ale také materiál, který je stejně tvrdý, jak říká mohsova stupnice. Pokud by tedy Apple použil speciálně upravený safír, je skutečně možné, že jej smirkový papír dokáže poškrábat. Na druhou stranu je dost zvláštní, co dokázal panel obstát při předcházejících videích, ve kterých se ukazuje, že přední panel iPhone 6 přežije skutečně vše, když nyní v testu neobstál tak, jak bychom očekávali. Může se tedy jednat o jiný panel, který je pouhou kopií toho originálního, který se Apple chystá použít a nebo je zkrátka panel vyroben z Gorilla Glass 3. generace.

Dnes nejčtenější

.