Zavřít reklamu

Apple včera predstavil iOS 8 a spolu s ním aj pomerne veľké množstvo funkcií, ktoré prináša, lenže konferencia mala presne stanovený čas trvania a tak na nej Apple nestihol odprezentovať všetko, čo bude nový iOS podporovať. Takých funkcií je naozaj mnoho; v niektorých prípadoch sa jedná o malé, nie príliš významné zmeny, no v niektorých prípadoch sa jedná o skutočne veľké zmeny, u ktorých je škoda, že im Apple nevenoval väčšiu pozornosť. The Verge si tieto funkcie všimol a priniesol zoznam 8 úžasných funkcií iOS 8, ktoré Apple (ne)predstavil.

Telefonovanie cez WiFi
Prvá nepredstavená funkcia iOS 8 súvisí s telefonovaním. iOS 8 umožní svojim užívateľom telefonovať cez WiFi a to nielen na iOS zariadenia, ale aj na mnohé ďalšie telefóny od ďalších výrobcov. Nová funkcia má celkom blízko k funkcii FaceTime Audio, ale má tiež blízko k službám, ktoré poskytovali americkí mobilní operátori už pred niekoľkými rokmi. Apple sa tak v konečnom dôsledku iba vyrovnal svojim konkurentom, no treba tu vziať do úvahy ďalší fakt. Funkcia je viazaná na operátorov a tak je možné, že u nás nebude spočiatku vôbec funkčná.

Čakanie na FaceTime hovor
Ak sa stane, že zrovna telefonujete cez FaceTime a do toho vám zavolá niekto iný, iOS 8 automaticky upozorní užívateľov na ďalší hovor, podobne ako je tomu pri štandardných telefónnych hovoroch. Vo výsledku si tak budú môcť užívatelia vybrať, či chcú ukončiť aktuálny hovor a prejdú na ďalší, alebo odmietnu prichádzajúci hovor a budú pokračovať v tom, ktorý doteraz prebiehal.

iOS 8 Continuity
Detailná spotreba batérie
Tu je vidieť, že sa Apple pri tvorbe nového iOS inšpiroval konkurenčným systémom Android. Až doteraz boli štatistiky spotreby batérie umiestnené pod správou aplikácií v nastaveniach iOS zariadenia. Tam sa ale nachádzali len dve položky, čas využívania od posledného nabitia a čas pohotovostného režimu. Teraz však Apple umožní užívateľom sledovať, ktoré zariadenia majú najväčší vplyv na výdrž batérie, keďže Apple plánuje dedikovať výdrži batérie celú sekciu nastavení iOS zariadenia. Funkcia je prakticky totožná s tou, ktorú sme mohli vidieť v systéme Android už niekoľko rokov.

Čas strávený cestovaním
Opäť sa jedná o funkciu, ktorú mohli používať užívatelia Androidu už nejaký čas. Je to funkcia, ktorá užívateľom dokáže vypočítať, ako dlho im bude trvať, než sa dokážu dostať na najbližšie stretnutie alebo do vybraného cieľa. Funkcia bude tentoraz obsiahnutá aj v systéme iOS 8, aj keď dnes ešte nie je celkom známe, ako to bude fungovať.

iOS 8 Messages Hero
Tips aplikácia
Aplikácia Tips alebo inak Tipy, bola aplikáciou, s ktorou sme sa mohli stretnúť už pri prvých únikoch o systéme iOS 8. Lenže v tej dobe sme na obrazovke údajného prototypu iOS 8 videli aj ikonky TextEdit a Preview, kvôli ktorým sa začalo pochybovať o pravosti obrázku. No aj keď TextEdit ani Preview nevidíme na domovskej obrazovke iOS 8, aplikácia Tips by sa tam podľa oficiálnych slov Applu mala objaviť. Či bude dostupná na domovskej obrazovke alebo bude k dispozícii v nastaveniach zariadenia, zatiaľ nie je známe. V prvej beta verzii sa ešte nenachádza.

Separátne zaostrenie a možnosti expozície vo fotoaparáte
Tentoraz Apple zjednodušil prácu skúseným fotografom, ktorí k fotografovaniu využívajú svoj iPhone. Skúsení fotografi až doteraz využívali aplikácie tretích strán, aby si mohli manuálne nastaviť zaostrenie a expozíciu obrázku pri fotení. To už ale v iOS 8 nebudú musieť robiť, keďže túto funkcionalitu už dokáže systémová aplikácia Fotoaparát. Výsledkom toho by malo byť, že fotky zachytené na iPhone budú mať vďaka iOS 8 oveľa vyššiu kvalitu, zvlášť ak sa dostanú do rúk správnym užívateľom. Navyše budú môcť spustiť aplikáciu priamo zo zamknutej obrazovky jediným gestom.

iOS 8 Camera
DuckDuckGo
Jedná sa o začínajúcu vyhľadávaciu službu, ktorá funguje ako akási odpoveď užívateľov na praktiky Googlu. Vyhľadávač DuckDuckGo narozdiel od Google Search nesleduje aktivitu užívateľov v záujme ponúknutia reklamy. DuckDuckGo nie je ešte také známe ako Google či Bing, ktoré sú v systéme tiež dostupné, ale vďaka iOS 8 by sa mohol dočkať zvýšenia popularity.

Braillova klávesnica
iOS 8 nakoniec ponúka bonus v podobe Braillovej klávesnice pre nevidiacich. Takáto klávesnica využíva šesť bodov na obrazovke, s pomocou ktorých sa budú môcť nevidiaci užívatelia ľahšie orientovať vo svojich iOS zariadeniach. Ako presne ale bude táto klávesnica fungovať, sa dozvieme neskôr.

iOS 8 Features

Dnes nejčtenější

.