Zavřít reklamu

Niektorí hackeri sú ochotní Applu pomôcť s vyriešením problémov, no niektorí pre zmenu nie. Tím hackerov doulCi na čele s hackerom @AquaXetine tvrdí, že objavili vážnu chybu v zabezpečení funkcie Find my iPhone, vďaka ktorej si môžu ľudia odomknúť iOS zariadenia. Vývojári boli spočiatku ochotní Applu pomôcť, keďže ho už pred pár mesiacmi kontaktovali, no Apple na ich hlásenie vôbec nezareagoval. Výsledkom toho bolo, že hackeri začali chybu využívať a dokonca ju sprístupnili ľuďom, ako reakciu na to, že ich Apple ignoroval.

To si už ale Apple všimol a preto kontaktoval hackerov, aby mu pomohli čo najskôr vyriešiť tento problém. Hacker na reakciu Applu povedal len toľko, že Apple zareagoval „prííííííííliš“ neskoro a už nevidí dôvod, prečo by mu mal pomôcť v pátraní po chybe, keď ju na ňu upozorňoval už pred niekoľkými mesiacmi. Čerešničkou na torte je, že hacker po prečítaní zmazal prijatý e-mail. Samotný bug umožňuje užívateľom obísť rozhranie Activation Lock, ktoré je súčasťou zariadení s iOS 7 a iOS 6.1.3, ak skúsený užívateľ vykoná downgrade systému. Prekvapivo celá chyba funguje na veľmi primitívnom princípe, keďže na to, aby fungovala, stačí do súboru „hosts“ pridať jediný riadok, ktorý dokonca hackeri zverejnili na svojej stránke.

Celý program má v súčasnosti len jednu chybu a to tú, že po úspešnom hacknutí prestane fungovať SIM karta. Problém je v tom, že na to, aby iPhone mohol čítať SIM kartu, musia mať užívatelia prístup ku kľúčom, ktoré má k dispozícii jedine Apple. Hackeri ale už pracujú na oprave, ktorá vyrieši aj tento problém a zariadenia budú použiteľné. Hackeri tvrdia, že ich utilita bola vytvorená s láskou pre ľudí, ktorí chcú dať svojim nefunkčným iOS zariadeniam druhú šancu a tvrdia, že program je určený len pre súkromné účely. Na jednu stranu to predstavuje výhodu pre ľudí, ktorí stratili prístup k svojim účtom Apple ID alebo pre ľudí, ktorí si kúpili používané iOS zariadenia a narazili na problém s Activation Lock. Na druhú stranu je ale pomerne vysoká šanca, že sa utilita dostane do nesprávnych rúk. To je v konečnom dôsledku pravda, keďže hackerom momentálne ďakujú ľudia, ktorí na svoj Twitter vyvesujú fotky niekoľkých iPhonov napríklad z Východnej Ázie, kde sú zariadenia od Applu mimoriadne populárne na tamojšom čiernom trhu.

Hacker a bezpečnostný expert Steven De Franco popísal, že chyba funguje pravdepodobne na princípe, že sleduje komunikáciu medzi iOS zariadením a servermi spoločnosti Apple. Problém má súvisieť s firmwarom a tak jediný spôsob, akým chybu vyriešiť, je vydať nový softvérový update pre iOS, ktorý odstráni dieru v zabezpečení.

 

*Zdroj: Cult of Mac

Dnes nejčtenější

.