Zavřít reklamu

Jeffrey Katzenberg, ředitel filmových studií DreamWorks představil svoji vizi o budoucnosti filmového průmyslu. Jeho myšlenka je skutečně zajímavá a vzhledem k tomu, že iPady, iPhony, Macy a Apple TV slouží také ke sledování filmů, jenž mnoho z nás kupuje na iTunes Store, rozhodně je dobré se na ni podívat. V budoucnu již nebudeme rozdělovat platby za filmy podle toho zda je film v HD, full HD nebo SD kvalitě, nic jiného než FULL HD zřejmě ani dostupné nebude, pokud tedy nepočítáme 4K a více. Jeffrey tedy vidí budoucnost plateb v úhlopříčce, na které film sledujeme.

„Myslím si, že se model změní a nebudeme platit za to, že je film dostupný. Film vyjde a budeme mít 17 dní předtím než bude k dispozici všude. 17 dní jsou přesně tři víkendy, během kterých 98% filmů vydělá 95% svých celkových příjmů. Na 18. den budou filmy k dispozici všude a budeme platit za velikost, na které je sledujeme. V kině za film zaplatíme 15č, na 75″ televizoru pak 4$ a na smartphonu 1,99$. To je model, který bude fungovat po celém světě a bude znamenat obnovení filmového průmyslu,“ uvedl Jeffrey Katzenberg.

Tento scénář by měl podle jeho vize nastat již za deset let, kdy lidé nebudou platit za to, že je film k dispozici, ale za to, na jakém zařízení jej budou sledovat. Je zbytečné čekat někdy i měsíce na to, až bude film dostupný na DVD, Blu-Ray nebo iTunes, když za tyto měsíce již film prakticky nic nevydělává. Namísto toho bude k dispozici film za pouhých 18 dní všude ve světě a zaplatíme rozdílnou cenu v závislosti na tom, na jak velkém zařízení jej chceme sledovat. Osobně se však spíše přikláním k názoru, že již nebudeme platit stejně jako u hudby za koupi filmu nebo za právo jej vidět, ale předplatíme si streamovací službu, na které budeme mít možnost sledovat prakticky neomezené množství filmů za měsíční poplatek.

*Zdroj: variety.com

Dnes nejčtenější

.