Zavřít reklamu

Cortana je zrejme najvýznamnejšou funkciou systému Windows Phone 8.1. Digitálna asistentka od Microsoftu sa odlišuje oproti konkurencii tým, že Microsoft ju chce obohatiť o sledovanie nálady užívateľa, čomu sa budú prispôsobovať jej odpovede. Lenže Cortana môže zájsť ešte ďalej. Dokonca tak, že s pomocou tejto virtuálnej entity budete riadiť elektroniku vo vašej domácnosti. Užívateľ serveru YouTube roguemat zverejnil video, v ktorom prezentuje, že Cortanu je možné prepojiť s Netduino a naučiť ju tak vypínať a zapínať lampy alebo inú elektroniku.

Je vidieť, že Cortana skutočne reaguje na akékoľvek príkazy, čo je zapríčinené aj tým, že Microsoft narozdiel od Apple zverejnil svoju asistentku aj ako API pre vývojárov, ktorí ju tak môžu implementovať do svojich aplikácií a naučiť ju tak množstvo nových, užitočných príkazov. Zatiaľ nemôžeme hovoriť o hotovej veci, keďže sa jedná o tech demo, ktoré nám prezentuje, že niečo také je skutočne možné. Práve vďaka tomu, že Microsoft uvoľnil Cortanu ako API, sa môže takéto ovládanie elektroniky stať súčasťou bežného života.

Napríklad lampy Philips Hue by bolo možné ovládať len s pomocou hlasu, kedy by človek povedal, že chce zmeniť farbu osvetlenia. Vďaka obsiahlym možnostiam by Cortana zareagovala aj na vety typu „Bolo by fajn zmeniť farbu lampy na oranžovú“, nie len robotické príkazy typu „Zmeň farbu lampy na modrú“. Je škoda, že práve s niečím takýmto neprišiel Apple, keďže sa jedná o skutočne veľkú revolúciu na poli inteligentných asistentov a v budúcnosti budeme ovládať domácnosť skôr s Cortanou než so Siri.

*Zdroj: winbeta.org

Dnes nejčtenější

.