Zavřít reklamu

Stejně jaké má Apple svůj iTunes App Store ve kterém můžete nakupovat nebo stahovat aplikace a hry pro iOS zařízení, má Google svůj Google Play, ve kterém naleznete aplikace a hry pro zařízení s operačním systémem Android. Naprosto drtivá většina obsahu je v obou internetových online obchodech stejná a počet her a aplikací, které jsou k dispozici pouze na jednu platformu je značně omezen. The Wall Street Journal dnes upozornil na rostoucí konkurenci mezi Applem a Googlem právě v oblasti obchodů s hrami a aplikacemi. Obě korporace se snaží získat co největší počet exkluzivit pro svoji platformu a neváhají vývojáře motivovat propagačními výhodami, jako je prémiové umístění na hlavní stránky v App Store výměnou za exkluzivitu.

To co dnes můžeme sledovat mezi Google a Applem v App Store již dávno znají uživatelé herních konzolí, kdy se Sony a Microsoft snaží zejména při takzvaném launchi nabízet exkluzivity, kterými motivují hráče ke koupi právě Playstationu nebo Xboxu. V případě herní konzole se tak často stává, že se hráč rozhodne pro koupi například právě kvůli herní sérii, které dává přednost. Případem za vše může být série Halo, kterou vlastní Microsoft a jeho Xbox a série Killzone, kterou máme možnost hrát pouze na Playstationu a PS Vita.

V případě smartphonů a tabletů se pak součástí dohody o exkluzivitě mezi Applem a vývojářským studiem ZeptoLab stala hra populární hra Cut The Rope 2. Společnost Apple souhlasila s tím, že získá Cut the Rope 2 jako tří měsíční exkluzivitu výměnou za výraznou podporu hry v rámci iTunes App Store. Hra se tak dostala na iOS již koncem loňského roku, zatím co na Androidu si ji mohou hráči zahrát teprve necelý měsíc. Ke stejné dohodě pak došlo mezi Applem a EA za exkluzivitu Plants vs. Zombies 2, která byla v iTunes App Store o dva měsíce dříve než v Google Play. Právě u této hry se spekulovalo mimo jiné i o tom, že Apple dokonce nabídl EA finanční odměnu za exkluzivitu titulu. To však The Wall Street Journal popírá a tvrdí, že Apple nenabízí finanční, ale marketingové odměny jako jsou bannery v iTunes App Store nebo podpora na Facebooku.

V případě mobilních platforem zřejmě nelze očekávat, že si nějaký uživatel vybere platformu na základě několika exkluzivních titulů navíc v době, kdy drtivá většina titulů získává pouze časovou exkluzivitu a za několik málo měsíců je hra nebo aplikace dostupná pro všechny platformy. I přesto se Apple a Google předhánějí a snaží se získat své exkluzivity i když jen na pár měsíců. V tomto případě se však nejedná o přímé získávání zákazníků, ale spíše o herojské ukazování toho, že má Apple nebo Google něco, co ten druhý nemá.

iPhone_5

*Zdroj: placený článek wsj.com přes macrumors.com

Dnes nejčtenější

.