Zavřít reklamu

Pokud sledujete společnost Apple dlouhodobě, zřejmě již dobře víte, že Apple má poměrně jednoduchou cenovou politiku. Vše co se prodává v Evropě se přepočítá z dolarové částky na částku v Eurech v poměru 1:1 bez ohledu na aktuální kurz dolaru vůči euru a následně se pro země ve kterých například jako v ČR není Euro, násobí částka v Eurech aktuálním kurzem. Bohužel vývoj kurzu v posledních měsících není pro prodej produktů společnosti Apple v ČR zrovna pozitivní a chystá se zdražení.

Náš zdroj pocházející z prostředí oficiálních prodejců produktů společnosti Apple prozradil, že Apple v letošním roce v momentě kdy představí zcela nové produkty, opět zvedne ceny. Nemusíme se sice bát žádného dramatického zdražení, ovšem o několik set korun si u produktů. Například Apple TV se v současné době na Apple.de prodává za cenu 109€, což je oficiální cena pro země ve kterých se platí Eurem. Problém je v tom, že na Apple.cz najdeme Apple.cz za cenu 2823Kč. Pokud se však podíváme na aktuální kurz koruny k Euru, zjistíme, že 109€ vynásobena 27,502Kč je rovnou 2997Kč. To znamená, že v současné době Apple „prodělává“ na každé Apple TV prodané v ČR oproti té která se prodá v zemích ve kterých se platí Eury rovnou 175Kč.

Pokud se pak podíváme na produkty jako je Apple Mac Pro, je oficiální cena 2999€, což při současném kurzu vychází na cenu 82 478Kč, problém je v tom, že na Apple.cz najdete nový Mac Pro za částku 74 990Kč, což je již rozdíl více než 7000kč a to se Applu samozřejmě nelíbí. V současné době již nedojde k úpravě cen, ty se však upraví v momentě, kdy se do Apple online store dostanou nové produkty. Apple současně s přidáním novinek změní také ceny v apple.cz, které budou vyšší než ty současné. Nejedná se však o zdražení z pohledu ceny produktů, ovšem o zdražení díky vývoji kurzu, což znamená, že tentokrát za zvýšení cen nemůže Apple jako takový.

Applecz
applede

Dnes nejčtenější

.