Zavřít reklamu

iPhone 5c je tu s nami už nejaký čas a mal slúžiť ako náhrada za minuloročný iPhone 5. Apple zrejme uznal, že už bolo načase zbaviť sa stereotypu a preto predstavil dva v jednom. Výkonný iPhone v pestrých, letných farbách. Osobne som túto zmenu vítal hneď, ako sa objavili prvé úniky, keďže neustála jednotvárnosť farieb iPhonu ma začala hnevať. Telefón sa mi dostal do rúk asi pol roka po vydaní a pretože sme web o Apple a v našej databáze nájdete veľké množstvo recenzií, rozhodol som sa spísať svoje dojmy z používania iPhone 5c.

Dizajn
Hneď na úvod by sme mohli začať dizajnom. Apple sa zjavne pri vývoji inšpiroval prehrávačmi iPod, ktoré sú taktiež dostupné v niekoľkých farbách. To sa v konečnom dôsledku odrazí aj na krabičke, ktorá už nie je papierová, ale plastová, tak ako je tomu aj pri iPodoch. V jej vnútri sa však nachádza všetko to, čo by ste čakali od iPhone, a tak sa vo vnútri nachádza kompletná nabíjačka, manuály a slúchadlá EarPods s mikrofónom, čo považujem za pridanú hodnotu. Najväčšou feature balenia je však samotný telefón. Apple sa aj tu inšpiroval balením po vzore iPodu a preto je telefón viditeľný zvonku a jeho predok je prelepený fóliou, ktorá imituje jeho domovskú obrazovku.

iphone-5c

Celkovo je telefón k dispozícii v piatich farbách. Po boku bielej sa Apple rozhodol vydať telefón aj v zelenej, žltej, ružovej a modrej. Práve modrá farba je najpopulárnejšou farbou iPhone 5c a netreba sa čudovať, že práve modrý iPhone 5c sa dostal aj do mojich rúk. Osobne som si všimol, že sa odtieň farby „mení“ v závislosti od toho, kde sa práve nachádzate. Kým v daždi alebo v noci telefón pôsobí, akoby sa jednalo o plast so slabším odtieňom modrej, behom slnečného dňa telefón žiari horúcim letným odtieňom. Práve preto mám pocit, že Apple urobil chybu pri jeho vydaní a miesto toho, aby telefón predstavil v septembri, ho mal radšej predstaviť na WWDC spolu s iOS 7, ktorý sa ponáša v podobných farbách. Farebné portfólio iPhone 5c by som osobne doplnil ešte o špeciálnu (RED) verziu, ktorá by podľa mňa v kombinácii s čiernym predkom vyzerala skutočne skvelo.

 
capable_pink
color_split_back

Jony Ive v reklamnom videu tvrdí, že telo telefónu bolo vytvorené z jedného kusu. To je zrejme pravda a všimnete si to na farbe bočných tlačidiel, ktoré sú taktiež plastové a majú rovnakú farbu ako zvyšok telefónu. Tieto tlačítka sa stláčajú veľmi dobre a človek sa nemusí báť, že by náhodou tento plast ohnul či zlomil. Tlačítka sú skutočne pevné a pri stláčaní vydávajú tvrdší zvuk, než bočné tlačítka na iPhone 4. Veľmi pevne pôsobí aj plast, ktorý Apple použil, a aj keď je cítiť, že sa nejedná o hliník, pevnosť tohto materiálu prekvapí, ak si ho porovnáme s konkurenciou. Čo však začnete pozorovať už po pár hodinách používania je to, že okolo otvoru pre SIM kartu sa začne zhromažďovať špina a tak pomerne rýchlo získate obrys celého otvoru. Samotný plast je hrubší, čo sa podpísalo aj na váhe a hrúbke zariadenia. Telefón je iba o niečo ťažší než iPhone 5 a svojou hrúbkou sa približuje skôr k iPhone 4. Plastové telo je zahnuté na bokoch, čo osobne považujem za obrovské plus, keďže telefón pôsobí v ruke ďaleko prirodzenejšie a pohodlnejšie než „plnohodnotné“ modely s ostrými hranami.

Batéria
Hrubšie telo v sebe zároveň ukrýva batériu s vyššou kapacitou, než akú Apple osadil v iPhone 5. Vo výsledku to znamená, že 5c je schopné na jedno nabitie vydržať o 2 hodiny dlhšie, než jeho predchodca. Lenže postačuje to? Podľa mňa nie a aj naďalej si stojím za tým, že výdrž batérie iPhone je v posledných modeloch skutočne na smiech. Musím otvorene skritizovať Apple za to, že do iPhone 5c dal vedome batériu s nižšou kapacitou, zatiaľ čo do tenšieho 5s-ka sa mu podarilo dať batériu s vyššou kapacitou. Keby Apple dal do oboch modelov rovnakú batériu, mohli by sme sa pri 5c-čku tešiť z ešte vyššej výdrže. Bohužiaľ, takto Apple potvrdil, že aj v priebehu roku 2014 bude výdrž jeho telefónov na smiech, alebo na plač. Osobne sa mi totiž pri bežnom používaní podarilo telefón vybiť už za 4 hodiny používania. Na telefóne som pritom takmer vôbec nehral hry a skôr som trávil čas prehliadaním webu a sledovaním videí. Presne tak, ako Apple na svojej stránke uvádza, že by mal iPhone vydržať až 10 hodín spomínanej aktivity na jedno nabitie.

bateria-1
Hardvér
Na slabej výdrži batérie u telefónov iPhone sa podieľa predovšetkým vysoký výkon. V tomto prípade sa bavíme o dvojjadrovom Apple A6 s frekvenciou 1.3 GHz a 1 GB RAM. Tento hardvér je plynulý a osobne mám dokonca pocit, že je telefón o niečo rýchlejší oproti klasickému iPhone 5. Aby som sa presvedčil, či je to pravda, na skúšku som si od jedného z mojich známych požičal iPhone 5. Oba telefóny mali v sebe nainštalovaný systém iOS 7.1, ktorý vyšiel len krátko predtým, ako som začal recenzovať iPhone 5c. Aj keď je rozdiel vo výkone skutočne minimálny, všimnete si ho už po otvorení 7 rôznych systémových aplikácií. Samozrejme to platí len v prípade, že máte aplikácie otvorené v multitaskingu. Rozdiel je však miniatúrny a je možné, že sa jedná len o ojedinelý prípad. Plynulosť systému iOS 7 je na iPhone 5 aj iPhone 5c na skutočne vysokej úrovni a majitelia týchto telefónov nemusia uvažovať nad prechodom na iPhone 5s.

AirDrop

Čo ma ale na samotnom systéme neskutočne nahnevalo, je spoľahlivosť rozhrania AirDrop. Apple prezentoval toto rozhranie ako funkciu, pomocou ktorej budú môcť užívatelia iOS zariadení medzi sebou odosielať fotky a súbory bez toho, aby ľudia museli svoje telefóny prikladať k sebe. Samozrejme, Apple týmto narážal na funkciu NFC u telefónov s Androidom, no osobne mám pocit, že to prikladanie telefónov k sebe je spoľahlivejšie, než služba AirDrop. Osobne som funkciu testoval medzi iPadom mini a iPhone 5c, keď som chcel medzi zariadeniami odosielať fotky a videá. Bohužiaľ, odosielanie súborov cez AirDrop funguje zhruba pri každom ôsmom pokuse, ale môže fungovať aj pri každom jednom pokuse, ak pred odosielaním reštartujete svoje iOS zariadenia. Očakávam teda, že Apple v budúcej verzii svojho systému vyladí všetky nedostatky tohto rozhrania a posunie ho na vyššiu, použiteľnejšiu úroveň.

Resumé

Po 1 000 slovách nastal čas na záverečné zhrnutie. V konečnom dôsledku sa jedná o iPhone 5 v plastovom prevedení, čo niektorí považujú za nevýhodu, ba priam degradáciu značky. Osobne tento pocit nemám a skôr mám pocit, že Apple jednoducho vydal telefón, ktorý má slúžiť ako iPhone pre tých, ktorí chcú iPhone a zároveň chcú, aby ich telefón nebol len čierny alebo biely. K takým ľuďom patrím aj ja a už len prvé správy, že Apple pripravuje farebný iPhone, ma potešili. Nejedná sa síce o najtenší a najľahší iPhone na trhu, zato si však myslím, že sa jedná o najlepšie držateľný iPhone na trhu od čias iPhone 3GS. Telefón, napriek tomu že je plastový, ej v skutočnosti veľmi pevný a človek má pocit, že v rukách drží kvalitne spracovaný prístroj. Čo však zamrzí každého dlhodobejšieho užívateľa iPhone je to, že ani v prípade iPhone 5c si Apple nedal veľmi záležať na výdrži batérie a zatiaľ čo niektorí konkurenti vydržia na jedno nabitie aj 24 hodín, iPhone si stále udržuje svojich „maximálne 10 hodín výdrže batérie“. V mojom prípade sa jednalo o zhruba 4 hodiny používania na jedno nabitie, čo je čas, za ktorý dokážem vybiť batériu na mojom iPhone 4, ktorý je zapnutý už aspoň dva roky. Fotoaparát aj ostatné hardvérové funkcie sú totožné s iPhone 5, ktorý vyšiel na jeseň / podzim 2012.

design_gallery_slide_blue

Dnes nejčtenější

.