Zavřít reklamu

Zatiaľ čo prvé hlásenia vraveli o tom, že Apple opustí výrobné linky Samsungu a prenechá výrobu mobilných procesorov výrobcovi TSMC, server Chipworks.com sa rozhodol pozrieť priamo na procesor nového iPhonu a navždy tak odhaliť, kto sa postaral o výrobu procesorov Apple A7 pre novú generáciu iPhone. Samozrejme, Apple tento rok oznámil, že vo vnútri nového 64-bitového SoC procesoru sa nachádza aj ďalší čip menom M7, ktorý má na starosti prácu s údajmi akcelerometru, gyroskopu a taktiež kompasu. A kto vlastne vyrába nový procesor?

Chipworks zistil, že samotný čip Apple A7 má na starosti opäť spoločnosť Samsung, ktorá tak opäť vie, čo má v budúcnosti doháňať. Novinka je opäť postavená na architektúre ARM, tentoraz však využíva 28-nanometrový výrobný proces od Samsungu, a taktiež disponuje inštrukčnou sadou ARMv8, navrhnutou špeciálne pre 64-bitové zariadenia. Procesor je opäť dvojjadrový, a ako ukazujú prvé testy, opäť pracuje na frekvencii 1,3GHz.

Po boku revolučného mobilného procesoru sa však v zariadení nachádza aj druhý spomínaný čip, M7. Ako zistil server, o výrobu procesoru sa postarala holanská spoločnosť NXP Semiconductors a je postavený na báze ARM Cortex-M3. Jedná sa o modifikovaný variant čipu NXP LPC18A1 so schopnosťou spracovávať pohybové dáta z nového iPhonu. Tento jednojadrový koprocesor dosahuje maximálnu frekvenciu 150 MHz a pri jeho výrobe bola použitá 90-nanometrová technológia. Čip podporuje inštrukčnú sadu ARMv7 a preto je zrejmé, že sa jedná o 32-bitový koprocesor, narozdiel od 64-bitového hlavného procesoru.

A7

Dnes nejčtenější

.