Zavřít reklamu

O známém analytikovi jménem Horace Dediu jsem se již zmiňoval ve svém posledním článku, nebudu vám ho proto znovu představovat. Horace na svém blogu uvedl zajímavá data o útratách kalifornské společnosti. Apple totiž od čtvrtletí končícím červnem roku 2011 navyšuje výdaje (s jedním výkyvem), o kterých kromě zasvěcenců nikdo moc neví. V již zmíněném období končícím červnem 2011 Apple utratil téměř jednu miliardu amerických dolarů, od té doby ale utrácí více. K březnu 2012 již útraty dosahovaly téměř čtyř miliard amerických dolarů. Analytik předpokládá, že v roce 2013 se útraty ještě více této hranici přiblíží a možná ji i překročí.

Dobrá, nejinovativnější společnost na světě utrácí velké peníze, což je logické, obzvláště při tržbách jaké Apple momentálně má. Všechny zájemce o problematiku ale přirozeně trápí, na co přesně peníze jdou. Nikdo mimo Apple totiž odpověď nezná. Dediu poznamenává, že analytici prozatím příliš toto konkrétní přelévání kapitálu nezkoumali. Jednoduše to bylo činěno velmi potichu. Má však svou tezi. Myslí si, že za přesouváním peněz stojí snaha Applu mít ještě více pod kontrolou své výrobky, je tak dle jeho názoru možné, že se společnost bude snažit o výrobu vlastních čipů.

Podle Business Insideru by tento předpoklad mohl dávat smysl, neboť Apple dělal vše proto, aby získal bývalé zaměstnance Texas Instruments (firma vyrábějící polovodiče, elektroniku a další). Objevily se ale i další spekulace, jako například, že společnost může miliardy dolarů využívat k tomu, aby postavila vlastní továrny na výrobu televizí. Je příjemné zjistit, že stále existují tajné projekty, o kterých veřejnost příliš neví. V poslední době totiž ze společnosti uniká více informací, než jsme zvyklí. Kam podle vás přesouvá Apple takové prostředky a proč?

Graf: Horace Dediu, Asymco.com

Dnes nejčtenější

.