Zavřít reklamu

Jak říká jedno staré ajťácké přísloví „batoh, peněženka a disk nikdy nestačí“, tak i já stále balancuji mezi možností rychlého SSD disku a velkého HDD. Je to více než rok co jsem jeden ze svých Maců upgradoval SSD diskem a výměnou Superdrive mechaniky za HDD 512GB. Na SSD jsem dal systém a aplikace HDD obsadila má Aperture knihovna. Byl jsem celkem spokojený, celkem, to vážně nemám rád. Rok a půj jsem tedy přežíval, přišel na pár triků jak zajistit aby to MBP zvládl a nedával jsem mu každý týden umělé dýchaní, přesouval jsem data mezi SSD a HDD. Až přišlo podzimní představení novinek a s ním Fusion.

„Paráda, konečně něco pro mně“ jenže jsem to pustil z hlavy až do včerejška, článek o vytvoření Fusionu „svépomocí“ to mě nakoplo. Spustil jsem zálohu, stáhnul instalačku Mountain Lionu a ráno vyrazil pro nový disk, protože jsem nechtěl čekat, zajel jsem do nedalekého elektra a koupil první terový přenosný disk. Doma jsem vytáhl šroubovák PHILIPS #00 a vytáhl starý 512GB HDD. Jaké bylo mé zděšení když jsem zjistil že cesta pro disk nikam nevedla, nový disk je dvakrát větší než se do OWC rámečku vejde. Přesněji do rámčku by se vešel, ale nenasadím už na MacBooka spodní víko.

Teď už to nevzdám! Vytáhl jsem první disk ze šuplíku namontoval na místo a pustil se do instalace. Instalaci jsem spustil podržením klávesy option z SD karty. Rozhodl jsem se k samotné instalaci použít možnosti grafického rozhraní a nastavil RAID stripped, toto řešení by teoreticky mělo dát stejný výsledek jako použití terminálových příkazů. Poté jsem již pustil klasickou instalaci s obnovou z Time Machine. Jaké bylo mé rozladění když mi instalátor oznámil že má záloha je poškozená a není možné pokračovat. Půl hodina dýchání zhluboka, počítání do tisíce a ještě dále, poté děkování bohu, že jsem paranoidní a mám vše zálohováno několikrát. Pustil jsem tedy novou čistou instalaci. Prošel si konfigurací nového počítače a začal přemýšlet jak otestovat zda opravdu Fusion funguje. Napište mi prosím Vaše nápady jak otestovat zda Fusion opravdu funguje. Jsem připraven na libovolný rozumný test a rád o něm podrobně poreferuji.

Co je k tomuto řešení potřeba

Postup (postup se může mírně lišit)

  1. Vytvoříme instalační disk OS X: Přejdeme do Aplkace a pravým tlačítkem (dvouprstým gestem)
  2. Klikneme na Instalace OS X Mountain Lion.
  3. Klasicky klikneme na zobrazit obsah baíčku.
  4. Přejdeme na Content/SharedSupport
  5. InstallESD.dmg dáme otevřít v aplikaci DiskUtility
  6. V disk utility vybereme InstallESD.dmg
  7. Vybereme obnovit zkontrolujeme že ve zdroj je InstallESD.dmg
  8. Do cíl přetáhneme SD nebo USB z nějž budeme instalovat

Klikneme na Obovit

  1. Nainstalujeme SSD a HDD podle návodu OWC.
  2. Připojíme instalační medium.
  3. Podržíme option (Alt) a zapneme MacBook.
  4. Vybereme Mac OS X.
  5. Zvolíme Disková utilita.
  6. Zvolíme jeden z disků
  7. Klikneme na RAID.
  8. Klikneme na +.
  9. Nastavíme název.
  10. Vybereme Typ sady – Stripovaná řada.
  11. Přetáhneme na název oba disky.
  12. Klikneme na Vytvořit.
  13. Počkáme na vytvoření disku.
  14. Ukončíme disk utilitu.
  15. Spustíme instalaci (buď čistou, nebo s obnovou z TimeMachine).
  16. Počkáme na dokončení instalace
  17. Zakážeme uspávání disků (SSD disky při uspávání rády umírají).
  18. Hotovo!

Dnes nejčtenější

.