Zavřít reklamu

Zřejmě si ještě pamatujete zhruba rok a půl staré spekulace ohledně koupě společnosti Sony Applem. PS4 nakonec vyjde s logem Sony a Apple ušetřil pár miliard dolarů. Koupě Sony však byla z pohledu Apple skutečně nesmyslnou záležitostí, díky které by nic nezískal. To koupě Nokie je zcela jiná záležitost, která by Applu přinesla technologie a patenty, ze kterých by byla společnost schopna těžit celé desetiletí. Novinář a technolog Tristan Louis má rozumné argumenty, proč by měl Apple koupit Nokii. Pojďme se podívat na názory uznávaného novináře, kterého citoval magazín Forbes doplněné o naše informace, díky kterým zjistíte, proč by se Applu skutečně vyplatilo investovat deset miliard dolarů do koupě společnosti Nokia.

  • Apple potřebuje větší množství patentů, aby mohl pokrýt souboje s konkurencí v příštím desetiletí a udržet Samsung na uzdě. Nokia má jednu z nejlepších a nejmladších sad patentů pro LTE a další technologie týkající se 4G a dalších bezdrátových přenosů.
  • Nokia má jedny z nejlepších map a navigací na světě. Nejdůležitější pro Apple je však skutečnost, že v roce 2007 Nokia koupila společnost Navteq, která vytváří mapové podklady, jenž využívá kromě Nokia také Google, RIM, Microsoft, Samsung nebo Amazon. V podstatě platí, že kdo nepoužívá mapové podklady od TeleAtlas, používá mapové podklady od Navteq. Pokud by Apple koupil Nokii získal by automaticky také mapové podklady a navíc možnost, přestat dodávat podklady společnosti Navteq ostatním konkurenčním společnostem jako je například Samsung. Apple by tak získal nad dalšími společnostmi, které využívají mapy obrovský vliv.
  • Společnost Nokia vyvíjí již řadu let technologie, které umožňují sledování živého televizního vysílání přímo v bezdrátových zařízeních jako jsou tablety, hudební přehrávače s Wi-Fi připojením nebo mobilní telefony. Vzhledem k tomu, že se slovo Apple v posledním roce mimo jiné skloňuje také se slovem HDTV a s tím, že chce Apple proniknout do světa digitálních televizí více než jen pouhou Apple TV, je zřejmé, že i v tomto případě by se Applu patenty Nokie hodily a jistě by je společnost věděla využít.
  • Apple by mohl držet Microsoft na uzdě co se mobilních telefonů týká. Společnost Nokia je totiž největším odběratelem operačního systému Windows Phone, za kterým stojí právě Microsoft. Odvěký rival Applu by tak byl do jisté míry závislý na tom, jak se vedení společnosti postaví k využití Windows Phone v mobilních telefonech Lumia, které jsou největším odběratelem licencí na Windows Phone. Minimálně v tomto případě by však musel zřejmě Apple vyhovět antimonopolnímu úřadu USA, což nemusí být při nákupu společnosti jako je Nokia vůbec snadné.
  • Apple by zřejmě nemusel koupit celou Nokii, bohatě by mu stačilo kdyby koupi patenty, nekteré softwarové inženýry a technologie. Samotnou výrobu telefonů by mohl přenechat výrobci jako je například Alcatel nebo Siemens.

Tržní kapitalizace společnosti Nokia, tedy cena všech jejich akcií je v současné době kolem 10 miliard amerických dolarů. Apple má v současné době na účtech více než 100 miliard dolarů a cena Nokie představuje čistý zisk společnosti apple za jeden jediný kvartál letošního roku. To znamená, že by si Apple mohl celou Nokii koupit jen za to, co vydělá za tři měsíce. Apple navíc investoval do Apple Maps které jsou obsaženy v iOS 6 více než 2 miliardy dolarů, přitom za 10 miliard si mohl koupit celou Nokii.

Je více než jasné, že pokud by Apple projevil sebemenší náznak toho, že se o Nokii zajímá, ostatní společnosti jako je Google nebo Microsoft by se postarali o to, aby se začala uměle zvyšovat hodnota akcií Nokia a Apple by tak zaplatil více než současných deset miliard dolarů. Na světě je však jen hrstka společností, které si mohou Nokii koupit a vyhrát boj nad umělým zvyšováním akcií a Apple je na jejich špičce. V současné době je však velmi nepravděpodobné, že by Apple poté co investoval 2 miliardy dolarů do vlastních map koupil společnost, která má jedny z nejlepších mapových podkladů na světě, bohužel nejen z našeho pohledu, ale také z pohledu odborníků a analytiků je to skutečně škoda, Apple totiž mohl z Nokie vytěžit to, co by se zřejmě žádné jiné společnosti nepodařilo.

Dnes nejčtenější

.