Zavřít reklamu

Apple představil MacBook Pro nové generace, představil počítač, kterým změnil svět notebooků. Nový MacBook Pro Retina oslňuje svým displejem, který disponuje rozlišením 2880×1800 pixelů. O plynulý chod se starají čtyř jádrové procesory Ivy Bridge Core i7 s frekvencí 2.7Ghz a až 16GB operační paměti na frekvenci 1600Mh. Apple tak zavřel pusu všem, kteří považovali počítače Mac za počítače postavené ze součástek o které již ostatní výrobci neměli zájem a Apple je pouze zabalil do pěkného kabátu a prodával za nadstandardní ceny. Apple však v novém MacBook Pro použil nejnovější a nejvýkonnější notebookový procesor současnosti. Pojďme se podívat na vše, co jste o novém MacBook Pro Retina chtěli vědět.

Hned na začátek je důležité zdůraznit, že Apple postavil MacBook Pro Retina vedle svých standardních počítačů MacBook Pro. Počítač MacBook Pro Retina v podstatě zastává místo dnes již neprodávaného MacBook Pro 17″ a je určen pouze pro profesionály nebo pro ty, kteří po něm opravdu touží. Apple nikoho nenutí kupovat si MacBook Pro Retina, ovšem nabízí profesionálům to nejlepší a nejrevolučnější, co kdy společnost vyrobila.

Retina Display
Nejviditelnější součástí nového MacBook Pro Retina je jeho display, který disponuje rozlišením 2880×1800 pixelů při úhlopříčce 15,4″. Apple tak dokázal do notebookového displeje vtěsnat neuvěřitelných 5.1 milionů pixelů, což je o 3 miliony pixelů více než má televizor s HD rozlišením. Hustota pixelů je tak vysoká, že běžný uživatel není schopen rozeznat jednotlivé pixely a display se tak stává na pohled stejným, jakým disponuje nový iPad 3. generace nebo iPhone 4s. Fotografové, stejně jako grafici nebo filmaři tak budou raději než u svých 27″ Thunderbolt displejů pracovat přímo na MacBook Pro Retina. Ten má navíc o 29% vyšší kontrastní poměr, než který nabízí standardní MacBook Pro. Apple to komentuje slovy „černoši jsou černější a běloši jsou bělejší“. IPS technologie umožňuje pozorovací úhly až 178 stupňů, je však potřeba zdůraznit, že stejné pozorovací úhly mají všechny displeje s technologií IPS, zde tedy Apple neinovoval a v podstatě ani neměl co inovovat.

Ono zvýšení kontrastního poměru není pouze snahou o to, aby MacBook Pro Retina vzhledem k zvýšené hustotě bodů dokázal nabídnout stejný jas jako běžný MacBook Pro, ale notebook nabídne lepší možnosti práce na přímém slunci. Displej je jasnější než displej iPadu nebo iPhone a uživatelé tak mohou pracovat i na přímém slunci, což je věc, pro dnešní MacBook Pro nevídaná. Apple již během dnešních dní updatuje své aplikace a přináší podporu rozlišení 2880×1800 pixelů. Stejně tak se již dohodl s Adobe, které dokonce vydá speciální edici balíku Creative Suite, určenou přímo pro MacBook Pro Retina. Na update také pracují pánové z Autodesku a v neposlední řadě se dočkají také hráči, kteří si nejočekávanější hru historie Diablo III zahrají díky novému updatu v nejlepším rozlišení na světě.

Retina-Display-Macbook-pro

NVIDIA GeForce GT 650
Nový grafický čip NVIDIA GeForce GT 650 poskytuje o 60% vyšší grafický výkon než grafický čip v jakémkoli jiném MacBooku, který kdy Apple vyrobil. Jedná se o skutečně výkonnou grafickou kartu založenou na architektuře Kepler s 1GB grafické paměti GDDR5. Hlavním cílem GT 650 je dodávat dostatek grafického výkonu pro vykreslení více než 5 milionů pixelů. Grafický čip GT 650 je schopný dodat dostatek výkonu pro ty nejnáročnější operace jako je renderování HD videa, úprava RAW fotografií. Nový MacBook Pro Retina dokáže zpracovat devět proudů 1080p v multicam editaci Final Cut Pro X. To vše při rozlišení 2880×1800 pixelů.

graphics

Intel Ivy Bridge i7 quad core + 16GB RAM
MacBook Pro Retina obsahuje ve své vyšší verzi 2.6GHz quad-core Intel Core i7 procesor (Turbo Boost až 3.6GHz) s 6MB L3 cache. Právě procesor Intel Core i7 Ivy Bridge je byl dlouhodobě očekávaný a Apple použil procesor Intel i7 v jeho nejvýkonnější podobě, ve které je v současné době k dispozici pro notebooky. Buďme k sobě upřímní, je to vůbec poprvé co Apple od doby kdy z architektury vlastních PPC procesorů přešel na Intel a použil nejvýkonnější procesor který má v daný moment Intel k dispozici. Není tak potřeba vůbec polemizovat o tom, zda je výkon procesoru dostatečný, lepší totiž v současné době být nemohl. Třetí generace Intel Core i7 Ivy Bridge procesorů je vyrobena pomocí 22nm mikro architektury. Hyper-Treading technologie umožňuje používat dvě vlákna současně na každém jádře. Jedná se o procesor, který je ideální pro používání s aplikacemi Aperture a Final Cut Pro.

Nová architektura Ivy Bridge již neomezuje uživatele nutností použít RAM na frekvenci maximálně 1333Mhz až na výjimky v podobě PnP pamětí od Kingstone. Apple tak sáhl po pamětech s vyšší frekvencí 1600Mhz. Stále však nedokázal nabídnout v současnosti nejrychlejší paměti pro notebooky s frekvencí 1866Mhz. Rozdíl mezi pamětí 1600Mhz a 1866Mhz je však již poměrně zanedbatelný. Nejdůležitějším faktorem operační paměti je její rychlost, která se udává v Mhz a značí počet operací, které dokáže operační paměť vykonat v jedné vteřině. Například operační paměť s frekvence 1333Mhz dokáže vykonat 1 333 000 000 operací za vteřinu. Náročné aplikace jako jsou rendery, editory videa, grafické editory nebo zipovací aplikace dokáží využít vysokou frekvenci operační paměti. Výsledkem je poté rychlejší chod samotné aplikace, který se projeví při každodenní práci. Čím vyšší frekvence operační paměti, tím rychleji pojedou jednotlivé procesy aplikací. Před koupí MacBook Pro Retina si však dobře rozmyslete, kolik operační paměti budete potřebovat. Paměti není možné měnit, jsou připájeny na základní desku stejně jako paměti MacBook Air.

 

intel-core-i7

 

FLASH paměť
Již mnohokrát jsme vám radili, že pokud chcete získat doslova nový Mac za minimální náklady, jediné co pro to musíte udělat je vyměnit klasický pevný disk za SSD disk. Apple použil Flash paměti, které jsou často označovány jako SSD disk. Ovšem pozor, hned na úvod je potřeba říct, že je zde jeden zásadní rozdíl. Zatím co SSD disk je složen z jednotlivých FLASH pamětí do celku, který je samostatně funkční například po vložení do boxu pro externí disk, FLASH paměti jsou jednotlivé moduly, ze kterých se SSD skládá. Apple použil FLASH paměti, které jsou přímo připájené na základní desku počítače a není je možné vyměnit. Do počítače si tedy vlastní SSD disk nevložíte! To díky rychlosti 500Mb/s Flash pamětí které Apple použil zřejmě většině uživatelům vadit nebude, ovšem je dobré to zdůraznit.

Obrovskou výhodou FLASH pamětí je jejich energetická nenáročnost, spolehlivost a zejména pak již vzpomínaná rychlost. Flash dokáže přistupovat ke všem souborům v naprosto rekordních časech a čtení/zápis se pohybuje na úrovni 0,5GB/s. Pokud nepoužíváte ve vašem současném počítači Mac SSD disk, můžete si být stoprocentně jisti, že jeho nejpomalejší součástí je právě váš pevný disk. Apple nadupaný počítač MacBook Pro Retina samozřejmě nemohl omezovat pevným diskem, který by navíc v případě Apple byl s rychlostí 5400 otáček za minutu aby nedocházelo k vibracím. USB 3.0 a Thunderbolt port by tak přenášeli soubory rychleji, než by je disk dokázal zapisovat. V novém počítači vás již disk nebude omezovat. FLASH paměť nemá žádné pohyblivé součástky a není tak nutné se obávat o jeho životnost. Apple pravděpodobně navíc použil paměti společnosti Anobit, které jsou nejspolehlivější na světě.

macbook-pro-retina-display-innards-labelled

 

Porty
Apple použil nejnovější porty současnosti a nasadil dokonce i málo očekávané USB 3.0. Jediný důvod proč Apple MacBook Pro Retina nedisponuje Ethernet a FireWire portem je jejich velikost, celý počítač je totiž stejně tlustý jako dva USB porty na sebou. MacBook Pro Retina tak disponuje SDXC čtečkou, HDMI portem, dvojicí USB 3.0 portů, 3,5mm jack konektorem pro připojení sluchátek, dvojicí Thunderbolt konektorů a novou generací MagSafe konektoru. Nový MagSafe 2 konektor má oproti současnému řešení jedinou výhodu, je tenčí, což je to, co Apple potřeboval. MacBook Pro Retina se nabíjí pomocí 85W MagSafe adaptéru. Staré adaptéry však nemusíte vyhazovat, Apple nabízí za 9,99$ redukci, která umožní používat starší MagSafe adaptér s MagSafe 2 portem. Adaptér je určen především pro majitele Thunderbolt a Apple LED Cinema displejů. MagSafe to MagSafe 2 adaptér si můžete zakoupit přímo zde. MacBook Pro Retina samozřejmě disponuje také 802.11n Wi-Fi a nejnovější verzí Bluetooth 4.0, která je oproti předchozí verzi výrazně energeticky úsporná.

 

porty

Reproduktory které hrají tak dobře, jak ještě nehrály a duální mikrofony
Upřímně je mnohem lepší pustit si hudbu nebo film z reproduktorů na vašem iPhone, než z reproduktorů současného 15″ MacBook Pro. Apple se rozhodl že u Počítače za 2000€ zapracuje také na kvalitě zvuku. Celý stroj je přece jen konstruovaný tak, aby nabídl co největší pohodlí a výkon při práci venku. Doma si samozřejmě každý majitel takového počítače napojí svůj stroj na kvalitní audio systém. Apple zapracoval na dynamickém rozsahu a optimální rovnováze všech zvukových pásem. Zvuk je tak ostrý, výrazný a velmi kvalitní. Stereo reproduktory MacBook Pro Retina tak již nabízí reproduktory, které na puštění Simpsonů bohatě stačí, zda se na nich dá poslouchat hudba ukáže až čas.

Duální mikrofony jsou pak tahem pro zdokonalení FaceTime hovorů nebo používání funkce Voice Dictation, kterou přinese OS X 10.8 Mountain Lion již letos v červenci. Duální mikrofony ukryty na levé straně počítače dokáží ztlumit okolní ruch a zlepšit tak kvalitu vašeho hlasu. Mikrofony rozpoznají váš hlas a dokáží jej odfiltrovat od okolních ruchů.

speakers

 

7 hodin provozu na jedno nabití
Apple použil nejen velmi výkonné součástky, ale také až neuvěřitelně energeticky úsporné součástky. Díky kombinaci nejnovější energeticky nenáročných komponentů a největší asymetrické baterie kterou kdy kdo použil, dosahuje MacBook Pro Retina až sedmi hodin provozu na jediné nabití s tím. že vydrží až 30 dnů v pohotovostním režimu. To znamená, že můžete po nabití počítač uspat a pokud jej po třiceti dnech zapnete vydrží téměř 7 hodin. Vestavěná, tedy neměnitelná 95-Watt hodinová baterie vám poskytne až 1000 nabíjecích cyklů. Díky nové funkci v OS X 10.8 Mountain Lion s názvem Power Nap, dokáže počítač během režimu spánku přijímat maily a provádět aktualizace kalendáře i v době. Pokud jej připojíte k elektrickému zdroji, dokáže navíc provádět automatické aktualizace. Apple vyrobil největší asymetrickou baterii v historii, kterou kdy kdo použil v komerčním produktu.

baterie

 

Neslyšitelný ventilátor
Apple kompletně přepracoval chladící systém a vytvořil zcela nový typ ventilátoru, který má asymetrické lopatky. Chladící systém nasává vzduch ze tří stran počítače. Kombinace nasávání z bočních a zadní strany společně s asymetrickými lopatkami ventilátoru poskytuje MacBooku Pro Retina dostatek chladícího výkonu na to, aby byl počítač tichý i při opravdu náročných operacích. Počítač nasává dvojicí asymetrických ventilátorů dostatek vzduchu na to, aby se chladil i při nízkých otáčkách ventilátoru. Apple umístil lopatky ventilátoru směrem k vnitřní straně a každou lopatku umístil v jiném sklonu a dokonce i v jiné velikosti. Díky tomu je nasáváno mnohonásobně více vzduchu při stejných otáčkách, jako u současných modelů.

engineered_gallery_1

Vše se ukrývá v těle tlustém 1,8cm
Vše co jsme uvedli se ukrývá v unibody těle, které je tlusté pouze 1,8cm, což je o 0,6cm méně, než jaká je tloušťka těla MacBook Pro bez Retina displeje. Nový MacBook Pro Retina váží pouhé 2.02Kg, což j opět méně než kolik váží běžný MacBook Pro 15,4″. Dokonce je tedy MacBook Pro Retina téměř o půl kilogramu lehčí, než běžný MacBook Pro 15,4″. Apple pozměnil design unibody, a dokázal zasadit display přímo do hliníku, který jej obklopuje. MacBook Pro Retina je tak nejen že počítač s extrémně vysokým rozlišením displeje a s vysokým výkonem, ovšem jedná se také o jeden z nejtenčích notebooků současnosti (samozřejmě v poměru výkon/tloušťka).

Dnes nejčtenější

.