Zavřít reklamu

Google je v současné době a pravděpodobně i do budoucna bude největším a téměř jediným soupeřem společnosti Apple na poli mobilních operačních systémů. Není proto divu, že musí odpovědět na digitální asistentku Siri, kterou Apple nabízí ve svém operačním systému iOS pro iPhone 4s a pravděpodobně také iPad 3. Google plánuje představit technologii Google Assistant v posledním čtvrtletí letošního roku. Hlavní výhodu oproti konkurenční Siri by mělo být naprosté přizpůsobení potřebám daného uživatele, o kterém toho Google ví opravdu hodně. Google bude v Assistant využívat všechny informace, které jste mu v minulosti poskytli. Pokud se například zeptáte na jízdenku z Prahy do Bratislavy, automaticky upřednostní ve vyhledání cestovní společnosti, které používáte. Stejně tak tomu bude při hledání informací na webových stránkách. Pokud se zeptáte na dotaz týkající se Apple a Google nalezne na www.letemsvetemapplem.eu vhodnou odpověď a ví, že tento server navštěvujete, nabídne přednostně LsA.

Google nechce pouze nosit dříví do lesa a tak nabídne kromě běžného hlasového vyhledávání, což je doménou Siri, takzvané plnění jiných přání. Tato funkce by měla spočívat v asistenci při nákupech, kdy dokáže porovnat ceny a dostupnost zboží, při výběru hudby kdy automaticky vyhledá alba podobná těm, které máte v telefonu nebo například zhodnotí, zda je za dané situace lepší cestovat vlakem nebo autobusem. Google má oproti Siri nebo kterékoli jiné službě na světě nespočetněkrát více informací o uživatelích, které se pokusí zužitkovat k jejich prospěchu. Google tak automaticky bude vědět, co je pro vás nejlepší. Google však bude muset překonat velkou výhodu Siri, která spočívá v tom, že této asistentce stačí pospat dotaz vlastními slovy, zatím co současné hlasové vyhledávání v Androidu vyžaduje přesné fráze.

Otázkou zůstává, jak na souboj dvou gigantů na poli mobilních operačních systémů zareaguje Microsoft společně s Nokií. Právě nyní se totiž láme chleba nad tím, kdo bude pro zákazníky dál atraktivní a kdo bude řešením pro úzkou skupinu fanoušků. Microsoft má navíc oproti dvojici Google a Apple obrovskou výhodu, vlastní Skype, díky kterému může analyzovat miliony hlasů a zajistit, že jeho digitální asistent bude rozumět opravdu každému.

Dnes nejčtenější

.