Zavřít reklamu

V momentě kdy píšete recenzi, snažíte se psát co nejobjektivnější dojem. Nemáte předsudky vůči značce, ceně, vzhledu, zkrátka vůči ničemu. Snažíte se objektivně popsat svůj názor na daný produkt. U sluchátek je to mnohem složitější. Zvuk, hudbu, tón, to vše vnímá každý jeden člověk zcela jedinečně a individuálně. S mým názorem, který vyjadřuje níže popsaná recenze tedy samozřejmě nemusíte souhlasit  ne proto, že by nebyl objektivní, ale zkrátka jen proto, že máte jiné uši než já. Berte tedy recenzi s rezervou v oblasti zvuku, na který se mohou názory lišit. Nyní už se po netradičním úvodu začtěte do recenze sluchátek Marshall Major White.

Marshall, ačkoli je největší legendou v audiotechnice, pochopitelně nedělá audiotechniku pro domácnosti. Nedisponuje tedy ani výrobní linkou patřící společnosti Marshall, pod kterou by vznikala sluchátka Marshall Major. Ke spolupráci  použil výrobní linky společnosti, která na ni vyrábí také sluchátka společnosti WeSC a Urbanears. Výše uvedené značky pravděpodobně dost zarazí každého, kdo se zajíma o kvalitní poslech hudby. Jedná se totiž o trendová sluchátka, která více než na kvalitu hudební reprodukce sází na vzhled a image značky. Ovšem při přečtení recenze zjistíte, že u sluchátek na to vsadil také Marshall. Ten samozřejmě v porovnání s WeSC a Urbanears poskytuje jinou kvalitu, ta je však stále ještě neporovnatelná se sluchátky takových jmen jako je například AKG.

Balení, konstrukce, design
Zapomeňte na platinové desky, limitované edice, hrníčky, trička zkrátka vše co souvisí s hudbou a má jediný cíl zkrášlit váš pokoj. Nic nebude vypadat lépe než sluchátka Marshall Major postavená vedle zesilovače nebo jen tak na poličce. Design sluchátek je neskutečně povedený a osobně si dovedu představit, že si je nejeden hudební fanoušek koupí pouze jako designový předmět pro doplnění interiéru. Pokud je necháte stát v krabičce, ve které jsou uloženy tím nejstylovějším způsobem a postavíte je na stůl, vzbudí dojem u každé návštěvy!

Balení samozřejmě nemůže být jiné než stylové. Lepenková krabice nesoucí nákresy sluchátek v černé nebo bílé barvě odpovídající barvě sluchátek, obsahuje kromě již zmíněného stojánku překvapivě také sluchátka. Kromě nich se zde ukrývá také pozlacená redukce z 3,5mm Jack konektoru na 6,3mm Jack konektor a návod, obsahující informace o záruce, značce, a shodě. Kromě výše uvedeného naleznete v balení také další, velmi zajímavý kousek kabelu, se kterým jsem se osobně ještě nesetkal, jedná se o redukci, která slouží pro připojení mobilních telefonů, jenž si neporadí s mikrofonem, který mají sluchátka zabudované. Pokud tedy dojde mezi sluchátky a vašim telefonem k nějakému problému můžete využít redukci.

Sluchátka jsou konstrukčně poměrně povedená a mě osobně nikde ani při prvním použití netlačila ani nezpůsobovala nepříjemný pocit stísněnosti. Použité materiály jako je jemná prošívaná kůže, pytlovina překrývající vlastní reproduktory sluchátek a kovový nápis Marshall na vnitřní straně konstrukce mírně kazí na pohled poměrně laciné plasty, které zasloužily větší investici. Konstrukce je však pohodlná a příjemná, navíc disponuje možností složit sluchátka do náhlavníku, čímž ušetříte místo během přenášení. Je však potřeba zdůraznit, že mám poměrně malou hlavu a malý rozestup mezi levým a pravým uchem. Pokud máte větší rozestup, mohou vás sluchátka tlačit, to je však velmi individální záležitost. Vnitřní strana náhlavníku „podepsaná“ zakladatelem značky, doktorem Jimem Marshallem na mě působí jako velmi příjemný prvek, díky kterému máte pocit jedinečnosti a zejména pak toho, že vlastníte něco zajímavého a ne jen tak nějaká tuctová sluchátka.

Sluchátka Marshall Major disponují mikrofonem, který je umístěn na kabelu u levého sluchátka a obsahuje také funkční tlačítko, díky kterému je možné u iPhone pustit/pozastavit přehrávání a příjmout/položit hovor. Zvuk z mikrofonu je při hovoru v síti GSM zvukově podobný jako z iPhone. Tlačítko na mikrofonu lze u iPhone 4S využít také pro vyvolání funkce SIRI, díky čemuž můžete telefon ovládat i když jej máte v kapse.

Marshall-Major-Sharp-1bit

To nejlepší na recenzi sluchátek
Testování sluchátek Marshall Major probíhalo na mém zesilovači s integrovaným DVD přehrávačem Sharp 1Bit. Dnes již nevyráběný zesilovač Sharp 1Bit je připojen do přepětové ochrany Philips, která byť se to může zdát nesmyslné, poskytuje stabilnější zvuk. Samozřejmě byl zesilovač v režimu stereo a bez jakéhokoli vylepšení zvuku, včetně equalizéru. Na zesilovači jsem přehrával při recenzi následující CD:

  • Marián Varga – Hommage á Marián
  • Deep Purple- Made in Japan
  • Hammel – Varga – Peteraj
  • Pink Floyd – Wish You Were Here
  • Petr Novák – Zpověď
  • Dr. Dre – 2001
  • Rytmus – Fenomén

V další části jsem sluchátka připojil k iPhone 4 s iOS 5.1 a MacBook Pro 15″, i7 2011. Opět byl samozřejmě vypnut equalizér a hudba byla přehrávána v přehrávači iTunes, v případě iPhone pak v předinstalovaném přehrávači iPod. Přehrávaná hudba byla ve formátu Apple Losless, tedy téměř srovnatelná s formátem audio CD. Vyjimku tvořil Imagine od Johna Lennona, který je ve formátu s FLAC s datovým tokem 3500Kb/s, hudba je náhrána jako přímý RIP z Audiofilního CD Imagine. Na obou zařízeních jsem do sluchátek pouštěl následující skladby:

  • Marián Varga – Hommage á Marián
  • Hammel – Varga – Peteraj
  • Pink Floyd – Wish You Were Here
  • Pink Floyd – The Wall
  • Dr. Dre – 2001
  • Rytmus – Fenomén
  • Alicia Keys – The ELEMENT of freedom
  • Lil Wayne – Rebirth
  • Whitney Houston – The ultimate colections

Aby byla recenze kompletní pustil jsem do sluchátek také zvuk přímo ze zesilovače, napojeného na PS3 s hrou Dirt 3 a Battlefield 3. Následně jsem otestoval zvuk při DVD filmu Avatar taktéž pouštěného přes zesilovač. Pro doplnění uvedu, že běžně používám k poslechu Sharp 1Bit napojený na 5.1 Kanadské celokovové reproduktory Mirage, které při poslechu hudby přepínám samozřejmě spolu s DVD zesilovačem do režimu Stereo 2.1. Při poslechu přes sluchátka pak využívám AKG K702 napojené na zmíněný zesilovač. Recenzi sluchátek AKG K702 si můžete přečíst zde. Na poslech z počítače, při které poslouchám víceméně pouze MP3 soubory, případně online seriály typu The Simpsons pak využívám reproduktory Audioengine A2, jejichž recenzi si můžete přečíst zde.

Marshall-Major-LsA-review

Zvuk
Co se zvuku týče, chtěl jsem k němu přistupovat tak, jak ve mě název Marshall evokuje. To, že Marshall prodává sluchátka za cenu pod 2000Kč je samozřejmě věcí marketingu a snahy, legendární značku představit mladším generacím, které už na koncerty rockových legend nechodí tak často, jako jejich rodiče. Osobně jsem čekal, že Marshall představí sluchátka za deset tisíc korun, které budou chtít obsadit místo jedničky na trhu mezi sluchátky do dvaceti tisíc korun, což je kategorie, do které se cenově vejde až na naprosté vyjímky 99% sluchátek na trhu. Marshall však vsadil na fakt, že si sluchátka za takovou cenu za jakou se nabízí může koupit více lidí a to zejména v mladším věku, kdy jsou závislí na kapesném od rodičů. Jako ke sluchátkům do dvou tisíc korun je tedy nutné k Marshall Major přistupovat a ačkoli si to podle mého jméno samotné značky nezaslouží, musím to tak udělat.

Pokud si Marshall Major pořídíte nechte je hrát prvních pár minut bez toho, aniž byste je poslouchali. Vůbec poprvé jsem zažil tak zvláštní rozehrávání, kde se během zhruba tří minut změnil zvuk o 180 stupňů. Při prvních tónech Imagine, což bylo první co jsem na sluchátkách pouštěl, jsem měl chuť je sundat z uší. Když jsem po pěti minutách pustil skladbu znovu, zněla sluchátka o 100% jinak, lépe. Dejte jim tedy čas na rozehrání a neberte první tóny nikterak vážně.

Pojďme se tedy podívat na samotný poslech. Nebudu rozebírat jednotlivé interprety, ale zdůrazním jen ty nejdůležitější, na kterých jsem si všiml výrazných rozdílů mezi poslechem na Marshall Major a sluchátkách/reproduktorech, které běžně používám nebo jsem měl možnost testovat. Při poslechu Mariána Vargy mám pocit, že sluchátka stále někam spěchají. Pokud někdo z Collegium Music brnkne na kytaru slyšíte, že na ni brnknul, byť sebepotišeji, ale neslyšíte jak trsátko přechází po strunách, zkrátka jen slyšíte brnkání na kytaru, při kterém jen ztěží oddělíte jednotlivé tóny. Co se týká kláves, k těm se blíže vyjádřím v následujícím odstavci. Celkově pěkně vyniknul hlas Pavola Hammela, který byl reprodukován v poměrně vysoké kvalitě, minimálně oproti nástrojům.

Při poslechu Imagine mám pocit, že sluchátka nedokáží interpretovat zvuk, který není technicky dokonalý. Vzhledem k tomu, že se jedná o starou skladbu, jenž nebyla nahrána nejlepší technikou sluchátka si s ní nedokáží přiliš poradit a hloubky, výšky i středy poměrně splývají do jedné hladiny, díky čemuž sluchátka produkují plochý a ničím nevýrazný zvuk. U Imagine je slyšet praskání vinylové desky, které na kvalitních sluchátkách dokážete krásně odlišit od zbytku skladby, bohužel v případě Marshall Major praskot desky splýval společně se samotnou skladbou, což mi příliš na náladě nepřidalo.

U Imagine mě to napadlo a u Dr. Dre mi to konečně docvaklo. Schválně jsem si pustil klasiku od Dreho v podobě skladby Still a následně nejnovější pecku ze zhruba 15 let připravovaného alba, které již slyšel každý producent a raper na světě, ale žádný posluchač. Řeč je samozřejmě o pecce I need a Doctor z „připravovaného“ alba Detox. V případě Still nedokázala sluchátka nabídnout projev, se kterým bych byl osobně spokojený. Zvuk byl nevýrazný a nic v něm nevynikalo. Při I need a Doctor již bylo vše zcela jinak. Šlo rozeznat výšku jednotlivých tónů a místy dokonce okamžiky, kdy se Eminem nadechuje, z čehož jsem měl upřímně radost, i když fakt, že ani Eminem není robot mi prozradily už reproduktory Audioengine A2, které používám k počítači. I tak mě to však upřímně potěšilo a vedlo k zvolení Rytmus – Fenomén jako dalšího CD pro poslech.

Rytmus disponuje podle mnoha recenzentů a i dle mého skromného názoru technicky nejdokonalejším zvukem z letos vydaných CD na našem trhu. Nemluvím o kvalitě hudby, kvalitě rapu a ani ničem podobném, mluvím pouze a jen o kvalitě technické stránky věci. Sluchátka všechny Patrikovy skladby vykreslují velmi kvalitně a čistě a doslova neporovnatelně s náhrávkami, které jsou deset a více let staré. Stejný rozdíl je pozorovatelný u každého jednoho interpreta, který má nově vydané CD a CD deset a více let staré. A tak zatím jestli pustítě zvuk z iPhone nebo ze zesilovače za 3000€ nemá na reprodukci prostřednictvím Marshall Major až takový vliv, technická kvalita nahrané skladby je již zcela jiná píseň a okamžitě se projeví na reprodukci.

Sluchátka navíc opravdu reprodukují velmi surový zvuk, který však jistě může být pro spoustu posluchačů zajímavý. Moje žena poslouchala na Marshall Major Whitney Houston a následně řekla, že by si ji raději znovu poslechla na Marshallech, než na kině nebo AKG. Prý na ni surová verze působí zajímavě neotřele a tak, jako kdyby jsme byli v zapadlém baru, ve kterém se reprobedny naposledy měnily v době kdy se Whitney narodila. Tento pocit je pro někoho, jako například i pro moji ženu pravděpodobně příjemný a evokuje situaci, která je mnohdy nebo spíše většinou důležitější, než samotná kvalita čistota reprodukce.
Abych ještě doplnil otázku zesilovače rozdíl zde samozřejmě je a zaregistrujete jej, ne však až takový, který by odpovídal rozdílu při poslechu cenově dražších sluchátek na iPhone a na zesilovači. Osobně mám pocit, že největší efekt se projeví při přechodu z iPhone/MacBook Pro na zesilovač při basách, které jsou výraznější a lépe čitelné oproti poslechu na iPhone. U středů a výšek nedochází až k tak výraznému rozdílu.

Jak tedy vlastně hrají?
AKG K702 jsou sice extrémní a se sluchátky v ceně pod 10 000Kč nesrovnatelná sluchátka, ovšem právě při nich mi konečně došlo, jak čtenáři popsat rozdíl a zároveň vysvětlit jak Marshall Major vlastně hrají. Pouštěl jsem Mariána Vargu a slyšel tón každé klávesy na AKG. Každý tón byl od sebe vzdálen. Představte si osu směřující doprava od vašeho pravého ucha a doleva, od vašeho levého ucha. Tato osa bude u AKG velká 10 kilometrů a jednotlivé tóny od sebe budou vzdáleny po stovkách metrů až kilometrech. V případě Marshall Major si představte stejnou osu s tím rozdílem, že její nejvzdálenější tón od vašeho ucha bude vzdálen 100 metrů a jednotlivé tóny budou mít mezi sebou rozestup ve vzdálenosti metrů, maximálně pak desítek metrů. To je přesně rozdíl mezi AKG a Marshall Major. Bohužel tento je však velmi výrazný i při porovnání se sluchátky AKG K240, které jsou již cenově vzdálené od Marshall Major o „pouhých“ tisíc korun.

Sluchátka však mají všeobecně jednu nevýhodu, rozdíl mezi sluchátky za 1000Kč a 2000Kč není dvojnásobný, ale při poslechu zjistíte, že rozdíl je mnohem větší než pouze dvojnásobný. Takto v podstatě můžete jít po tisícikorunách od 1000Kč až po hranici 5000-6000Kč, kdy uslyšíte vždy značný rozdíl. Je tedy jen na vašem uvážení, kolik chcete do sluchátek investovat. Věřte však, že rozdíl mezi sluchátky za 8000Kč a 15 000Kč nebudete vnímat ani zdaleka tak markantně, jako rozdíl mezi sluchátky za 1000Kč a 2000Kč.

lsa

Resumé
Marshall Major nejsou sluchátka, se kterými se posadíte do koženého křesla obývacího pokoje nebo pracovny, zavřete oči a budete vychutnávat tóny, které do vás jemně pronikají. Marshall Major jsou ulice, tepláková souprava, kapuce na hlavě, iPod v kapse hned vedle kenu, kterým jste udělali minulou zeď. Pokud patříte do druhé skupiny posluchačů, jsou pro vás sluchátka jistě zajímavá. Upoutáte designem a zapadnete lépe do prostředí ulice. Zvuk až tak neřešte, je surový jako město samo. Pokud jste první kategorie, záleží zda jste ochotni vyměnit alespoň občas Cibetkovou kávu za Red-Bull a vyrazit do metra v kapuci, pokud ano, zkuste to s Marshall Major. Sluchátka Marshall Major si můžete zakoupit na hi-fi obchodě svetsluchatek.cz.

Dnes nejčtenější

.