Zavřít reklamu

Jak většina z nás ví, Apple bude prodávat svůj nový operační systém OS X Lion pouze přes Mac App Store. Někteří z vás se jistě stejně jako my zamýšleli, co budeme dělat, když se něco pokazí. Máme pro vás odpověď na tuto otázku.

Při instalaci OS X Lion se vám na disku vytvoří nový skrytý oddíl, který bude obsahovat instalaci systému. Vypadá to ale, že se tento oddíl vytvoří pouze pokud bude váš disk  naformátován pomocí tabulky oddílů GUID. Pokud chcete, můžete se sami podívat zda používáte GUID pomocí aplikace Disk Utility, kterou najdete ve složce Applications > Utilities. Když v levé části aplikace kliknete úplně nahoře na název vašeho pevného disku, tak se ve spodní části aplikace zobrazí různé informace o disku. Zde je jako jedna z položek uvedena “Partition Map Scheme“ V mém případě na MacBook Air je to už zmíněné GUID Partition Table.

1

Přístup do obnovovacího oddílu

Oddíl na disku, který Lion vytvoří je přístupný pouze přes EFI firmware. To znamená, že do něj máme přístup pouze při restartování počítače a to přidržením tlačítka option (alt). Zde se vám oddíl zobrazí jako další bootovatelný disk.

Kontaktování Apple serverů

Poté co se recovery partice nabootuje, systém vám nabídne možnost reinstalace OS X, nicméně k tomu aby vše fungovalo korektně budete potřebovat připojení k internetu. Proces totiž vyžaduje přístup na servery Applu, které ověří instalaci. Instalační proces vám dokonce oznámí, že k tomu aby jste systém mohl nainstalovat, bude se sériové číslo vašeho Macu posílat do Applu.

RecoverLionPhonehome

Nedostatky

Tento nový systém ověřování možná nebyl od Apple krok správným směrem, protože může nastat situace, kdy zůstanete úplně bez počítače. Vezměme si příklad když budete na dovolené na nějakém odlehlém místě bez přístupu k internetu, třeba na horách a něco se vám s počítačem stane. V takovéto chvíli nemůžete počítač přeinstalovat a tím pádem je vám k ničemu, až do chvíle, než se dostanete k internetu. Navíc se také může stát, že se pokazí kompletně celý pevný disk a nebudete mít přístup ani k instalačnímu oddílu.

Návod jak vytvořit instalační Flash Disk s OS X 10.7 Lion

  1. Po zakoupení a stáhnutí OS X Lion z Mac App Store klikněte pravým tlačítkem myši na instalační souboru OS X Lion a vyberte možnost “Show Package Contents“.
  2. Uvnitř složky s obsahem, která se vám otevře nalezněte složku “SharedSupport“ a uvnitř ní je soubor “InstallESD.dmg. Toto je image bootovacího disku. Ten si někam zkopírujte např. na plochu.
  3. Připojte 8GB (nebo větší) Flash Disk k Macu.
  4. Otevřete Disk Utility (Applications – Utilities – Disk Utility).
  5. Vyberte Flash Disk a zvolte v nabídce položku Partition.
  6. Vyberte Volume Scheme: 1 Partition.
  7. Stiskněte Options a zvolte GUID Partition Table. Následně potvrďte.
  8. Zvolte v nabídce Restore.
  9. Do Source vložte přes tlačítko Image soubor InstallESD.dmg.
  10. Do Destination přetáhněte z levého menu Flash Disk.
  11. Zvolte Restore.
  12. Jakmile proběhne přenesení dat z instalačního dmg souboru na Flash Disk, vše je hotovo.

Dnes nejčtenější

.