Zavřít reklamu

images Přímo z Adobe Max konference jsme spáchali s Tomem Krchou rozhovor. Na Adobe Max se představila řada novinek, které rozhodně stojí za naši pozornost a navíc, budou fungovat i na Macu!

Čau Tome, přesto že je u nás 17:00, tebe jsem právě vytáhl z postele, řekni nám co a kde právě děláš?

Čau Romane, zrovna sem na sebe hodil kraťase a tričko a procházím seznam přednášek letošního MAXu a přemýšlím, kde to dnes zakotvím. Probíhá tu až 20 paralelních přednášek v jednu chvíli, takže každý si tu na něco přijde.

Ti z nás co nemohou být na letošní akci Adobe Max si včera alespoň našli na tvém webu něco, dá se říct až neuvěřitelného, můžeš nám popsat Adobe Flash s využitím akcelerace pomocí GPU?

Tím největším požadavkem všech našich uživatelů je určitě lepší rychlost Flashe, vedle toho se neustále zvětšuje náročnost multimediálního obsahu, vznikají 3D hry ve Flashi, přehrává se HD video ve Flashi a to jsou věci, na které původně Flash nebyl vůbec dimenzován. To všechno se teď změní. Na Adobe MAX jsme představili GPU akcelerované 3D API pro Flash, které umožní vyvojářům renderovat miliony trojuhelníků při více než 60 Hz. Pro srovnání, dříve bylo možné renderovat pouhé tisíce při cca 30 Hz. Je to velký krok a osobně se nemůžu dočkat nové éry Facebookových 3D her, které budou vypadat jak klasické desktopové či konzolové hry. Do budoucna se počítá i s podporou mobilních platforem, čili Flashový vývojář tak bude moci jednoduše cílit své 3D hry na Windows, Linux, Mac, Android a další. Pro renderování se používá DirectX a OpenGL. Tohle ovšem není vše. Vedle akcelerované 3D grafiky sme oznámili i GPU akcelerované renderovaní pro video, což přinese velké úlevy na CPU při sledování např. videí na YouTube, pro rendering se používá OpenGL a v kombinaci s HW-akcelerovaným dekodováním H.264 videa, které je dostupné už v aktuálním Flash Playeru 10.1 se v budoucí verzi dostaneme na vytížení 0-2% CPU při sledování HD videa 1080p na standardním herním desktopu. Teď si jistě řikáte, to určitě funguje jen pro Windows. Nikoliv, tato funkce byla představena i na novém MacBook AIR, kde se HD video přehráválo kolem 10% CPU. Mimojiné nový Flash Player umožní přehrávat i 4K videa.

TomKrcha-MAX2010-LosAngeles

Upřímně, když vydím jak se muj MBP chová při přehrávání videa HD na YouTube, nedovedu si představit jak renderuje 3D hry s grafikou, kterou jste včera odprezentovali.

Ten rozdíl je naprosto markatní. Já sem pro vývoj té hry používal i s velké části můj MacBook Pro a beží to naprosto plynule. Už přemýšlej, kde si pořídíš USB volant ,)

Takže žádnej problém s Apple se tentokrát nekoná?

Ne, vzhledem k tomu, že si šaháme na úplné jádro grafické karty, tak máme nad vykreslováním plnou kontrolu.

Říkáš, že jste hru ukazovali na Macbooku Air 2010, co říkáte na to, že jste nejdrřív museli naisntalovat Flash Player ? :)

Fakt, že systém nemá předinstalovaný Flash je snad ještě lepší než kdyby jej měl. Právě kvůli bezpečnosti. Flash je dnes natolik rozšířený kus softwaru, stejně jako např. Windows, že je vystaven velkému množství hackerů. S tím má problém každý populární software, který lidé používají. Skype je třeba dost často zakázaný v podnikovém prostředí velkých firem. Takových příkladů se najde řada. Proto si myslím, že lepší když si uživatel Flash nainstaluje čerstvě při koupi počítače, než kdyby si instaloval starou verzi z přiloženého DVD, které může být i pár let staré. Windows taky nemá předinstalovaný Flash a pokud se nemýlím tak snad ani SilverLight. Adobe na bezpečnost v poslední době hodně dbá, založili jsme Security Advisory Board a snažíme se vydávat patche co nejrychleji od nalezení potenciálních dveří pro hackera.

Takže to zdůvodnění od Steva je pravdivé? Ja ti rozumím, ale přece jen po tom co mezi Apple a Adobe bylo a ještě je, se tento krok zdá minimálně zvláštní, i když máš pravdu a zdůvodnění chápem oba.

Tisk se taky snaží všechno nafouknout a tohle téma je natolik populární, že láká čtenáře a zvyšuje čtenost. Podle mě je to standardní věc.

Tím si doufám nemyslel nás :). Nedávno jeden evangelista z Microsoftu strašně pěkně mluvil, říkal jaké výhody má flash, jaké má html5 a jaké Silverlight, je zveřejnění HTML5 Player Widgetu od Adobe známka toho, že si myslíte, že jiné technologie mohou mít v určitých oblastech výhody?

Určitě, Adobe v HTML5 vidí velký potenciál. Za poslední 4 měsíce jsme přidali podporu do Dreamweaveru CS5, Illustrator CS5 umí exportovat do HTML5, představili jsme HTML5 animátor na Google I/O, teď nově Adobe Edge – což je něco jako Flash Catalyst, čili software, který umožní grafikovi jednoduše převést návrh z Photoshopu či Illustratoru do interaktivní stránky s animacema. Super na tom je, že Adobe Edge na pozadí pracuje se standardně používaným jQuery. V neposlední řade Adobe oznámilo, že bude přispívat do WebKitu, hlavně v oblasti typografie. Prvním příspěvkem bude dynamické obtékání objektů textem, které jsme ukázali na MAXu. A ve Sneak Peeks se včera objevil převodník z Flashe do HTML5.

To rád slyším, vždycky jsem měl pocit, že je pro vás jen Flash a tím to končí, alepsoň mě to tak z médií přišlo. Jsme přece jen Letem světem Applem, proto logická otázka je, jak se díváte na neustálou úpravu podmínek v App Store? Jeden den vám CS5 převodník zakážou, druhej den zase smíte, třetí den smíte, ale pouze nějak zvláštně a tak pořád dokola.

Ja si myslím, že poslední rozvolnění 3.3.1 je skvělou správou pro vývojáře – psát jeden kód a jednoduchým způsobem portovat aplikace na všechny platformy je jedna ze základních myšlenek Flashe a je dobře, že Flashoví vyvojáři můžou zase cílit své aplikace pro iOS. Problém není technologický, na Androidu jsme dokázali, že Flash může běžet naprosto plynule, dokonce rychleji než HTML5 a na dalších platformách jako Windows Phone 7, Blackberry, HP Palm WebOS bude Flash brzy, dokonce i na Google TV. Navíc s posledními ukázkami rychlosti nového 3D API a StageVideo si myslím, že argument o pomalém Flashi brzy zmizí a můžu říct, že rychlost a stabilita jsou momentálně naší hlavní prioritou.

Mě se mnohem lepší využítí flashe v App Store zdá v App store pro Mac OS X, tam je však opět přísné, podle mě až extrémě přísné omezení snad všeho co si nevyrobí sám Apple.

Adobe mimojiné spustilo službu InMarket, kde vývojář může publikovat svoji aplikaci a má zajištěnou distribuci a monetizaci do všech ostatních app storu z jednoho místa, včetně statistik – jako Android Market, Intel App Up a brzy i další jako BlackBerry…

Playbook bude hodně flash friendly?

Přesně tak, řada aplikací v Playbooku jsou AIRové aplikace.

Ok, díky moc Tome za tvůj čas. Mimochodem je ti jasné, že v těch závodech te vyklepnu?

Haha těším se až si zahrajem. Díky za rozhovor, mějte se fajn a čtěte LSA. Nakonec mám pro Romana takové menší překvápko – Flash Rap :)

Dnes nejčtenější

.